Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студентските съвети поискаха намаление на наемите за общежитията

студентско общежитие
Снимка: www.blagoevgrad.eu
Националното представителство на студентските съвети излезе с апел за облекчение на сумата, която студентите заплащат като месечен наем в общежитията, тъй като в момента студентите се обучават дистанционно и са по радните си места.

“Позицията ни е продиктувана от това, че много студенти се свързаха с Националното представителство на студентските съвети и тези сигнали, които стигнаха до нас са свързани с наемите. По-голямата част от студентите, бих казал 70% от студентите, които трябва да ги обитават в момента, са по родните си места заради пандемията”, обяснява Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). 

По думите му още от миналата година са започнали серия от позиции за редуциране на наемите, за да бъдат улеснени студентите и техните родители. В следващите месеци април и май, студентите ще продължат да се обучават онлайн и смятат, че има смисъл да бъдат намалени наемите.

В противен случай, според него, има опасност студентите да напуснат общежитията и в месеците, когато отпаднат мерките и се възстанови обучението в залите, да останат без стаи.

“Успяхме да намерим общ баланс за това да не навреди много на тежката финансова ситуация, която е в цялата държава и вече успяхме да намалим наемите с 35%, коментира Пламен Пенев, зам.-изпълнителен директор „Студентски столове и общежития“.

По думите на Пенев една голяма част от студентите работят от вкъщи или в общежитията, но има и един малък процент, които изпитват сериозни финансови затруднения. Вече за трети път ще бъдат намалени наемите на общежитията, като сега намалението ще важи за месеците - април и май. 

Чуйте повече по темата в разговорите на Михаил Митев. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Цветков

Милен Цветков имаше нужда да дава и да получава любов

Точно преди година журналистът Милен Цветков загина в катастрофа, докато чака на светофар в София. В негова памет беше издадена книгата „379 дни с Милен Цветков“ . Автор е Милена Иванова - жената, която е до обичания тв журналист в последните му няколко години. Редактор на изданието е Георги Тошев. „Имах нужда от тази книга. Трудно я написах,..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Най-хубавите кратки разкази се раждат, когато се срещаш с непознати хора

Сборникът разкази на писателката Катерина Хапсали “Хора” вече може да бъде намерен на книжния пазар. “Аз съм била около 20 години журналист, а това, което правим пишещите журналисти е да разказваме именно такива компактни човешки истории. Да се срещаме с хора, да пишем очерци и репортажи. Честно казано, най-хубавите кратки разкази се раждат именно,..

публикувано на 19.04.21 в 15:50

Още едно място за хора от ЛГБТИ-общността отвори врати

Ново креативно място отвори врати в София. Място за нови идеи, за нови връзки, за нови преживявания. Там, където ще можеш да се срещнеш с приятели, да поработиш с колеги или да се запознаеш с нови хора. Това уверяват създателите. Пространството е създадено от фондация "Сингъл Степ" с цел да се помогне на младите ЛГБТИ хора в България да..

публикувано на 19.04.21 в 14:51

С пролетен концерт от Бах до Бърнстейн започва „Салон на музите“ в кино "Влайкова"

Цикъл от камерни концерти започва от 20 април на сцената в кино “Влайкова“ под заглавието „Салон на музите“. Откриването на първия цикъл ще от 19 ч. с участието на Светлана Иванова – пиано и сопрано, Йоана Стратева – цигулка, и Галина Апостолова – пиано. Те ще изпълнят музикални бисери от Бах до Бърнстейн под наименованието „Пролетни цветя“...

публикувано на 19.04.21 в 14:26

Галин Никифоров преиздава 2 свежи истории, едната се филмира

Две от 8-те книги на Галин Никифоров – романите „Добро момче“ и „Умерено нежно“ , излизат отново, но в общ том. „По двете книги работих 9 години, дори успоредно. Излязоха самостоятелно, но имах усещането, че са едно цяло. Героите си приличат, има нещо, което ги сродява“, сподели пред Радио София авторът. Стимул за преиздаването..

публикувано на 19.04.21 в 12:29

Интерактивен спектакъл разкрива дебрите на креативността

Премиерата на спектакъла "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" ще се състои в София на 20-и април на Сцена Дерида. Спектакълът е едно вълнуващо пътешествие в търсене на тайните на креативността на Алберт Айнщайн. Автор на спектакъла е Димитър Узунов от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив . Креативността често е обявявана за..

публикувано на 19.04.21 в 11:15
Костадин Зашев

Костадин Зашев: Мит е, че кардиото гори най-много калории

С наближаването на топлите дни отново става актуален въпросът с фигурата и съответно с тренировките. От днес отварят врати и фитнес залите и плувните басейни. Кой обаче е най-добрият вариант за отслабване, разказва  Костадин Зашев от Strong by Sience. “Кардио се свързва по-често с активности, при които има по-засилена сърдечна дейност. Обикновено..

публикувано на 19.04.21 в 09:35