Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сатиричният театър посреща рожден ден с празнична пищност

Награди "Златен кукерикон", премиера и "кресло" за Татяна Лолова са предвидени за деня

Снимка: natfiz.bg

Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще раздаде своите награди “Златен кукерикон” 2021 за постижения в хумора и сатирата в българския театър. Това ще се случи на 7 април.

Тогава ще бъде и премиерата на “Сатирично кабаре - място за похвали и оплаквания”. Автор на концепцията е Калин Сърменов, който е директор на театъра и Михаела Кацарова. Постановката е на Калин Сърменов.

“7 април освен, че е Денят на всички лекари, което за нас става все по-важно, е и рожденият ден на Сатиричния театър. Може би има някаква връзка между това, че ние лекуваме хората с чувството за хумор и сатирата и в същото време Денят на лекарите.

На този ден раздаваме и наградите “Златен кукерикон”, а един проект “Сатирично кабаре”, който може би 4 години го отлагам и непрекъснато искам все повече и повече. Миналата година трябваше на 30 март да излезе и разбира се, го отложихме. Наистина се надявам да придадем на 7 април една празнична пищност и пищна атмосфера с “Кабарето”, казва Калин Сърменов

Директорът на театъра разказа също, че през последните години от Сатиричния театър са започнали емоционална кампания да запазят паметта за славата на актьори от близкото минало.

“Понеже виждам как живеем в едни динамични времена, в които никой никого не зачита. Лъжата, обидата, грубият език се настаниха много лесно във взаимоотношенията ни. Затова смятам, че наша задача е да се опитаме припомним на младите кои са били преди тях. Какво хората са направили, по какъв начин трябва си уважаваме труда”.

Във връзка с тази памет в театъра за нарекли “кресла” местата, посветени на основателите и вдъхновителите на Сатиричния театър. Татяна Лолова, която скоро си отиде, днес ще получи своето “кресло”.

Чуйте повече в разговора на Катя Василева с Калин Сърменов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Цветков

Милен Цветков имаше нужда да дава и да получава любов

Точно преди година журналистът Милен Цветков загина в катастрофа, докато чака на светофар в София. В негова памет беше издадена книгата „379 дни с Милен Цветков“ . Автор е Милена Иванова - жената, която е до обичания тв журналист в последните му няколко години. Редактор на изданието е Георги Тошев. „Имах нужда от тази книга. Трудно я написах,..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Най-хубавите кратки разкази се раждат, когато се срещаш с непознати хора

Сборникът разкази на писателката Катерина Хапсали “Хора” вече може да бъде намерен на книжния пазар. “Аз съм била около 20 години журналист, а това, което правим пишещите журналисти е да разказваме именно такива компактни човешки истории. Да се срещаме с хора, да пишем очерци и репортажи. Честно казано, най-хубавите кратки разкази се раждат именно,..

публикувано на 19.04.21 в 15:50

Още едно място за хора от ЛГБТИ-общността отвори врати

Ново креативно място отвори врати в София. Място за нови идеи, за нови връзки, за нови преживявания. Там, където ще можеш да се срещнеш с приятели, да поработиш с колеги или да се запознаеш с нови хора. Това уверяват създателите. Пространството е създадено от фондация "Сингъл Степ" с цел да се помогне на младите ЛГБТИ хора в България да..

публикувано на 19.04.21 в 14:51

С пролетен концерт от Бах до Бърнстейн започва „Салон на музите“ в кино "Влайкова"

Цикъл от камерни концерти започва от 20 април на сцената в кино “Влайкова“ под заглавието „Салон на музите“. Откриването на първия цикъл ще от 19 ч. с участието на Светлана Иванова – пиано и сопрано, Йоана Стратева – цигулка, и Галина Апостолова – пиано. Те ще изпълнят музикални бисери от Бах до Бърнстейн под наименованието „Пролетни цветя“...

публикувано на 19.04.21 в 14:26

Галин Никифоров преиздава 2 свежи истории, едната се филмира

Две от 8-те книги на Галин Никифоров – романите „Добро момче“ и „Умерено нежно“ , излизат отново, но в общ том. „По двете книги работих 9 години, дори успоредно. Излязоха самостоятелно, но имах усещането, че са едно цяло. Героите си приличат, има нещо, което ги сродява“, сподели пред Радио София авторът. Стимул за преиздаването..

публикувано на 19.04.21 в 12:29

Интерактивен спектакъл разкрива дебрите на креативността

Премиерата на спектакъла "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" ще се състои в София на 20-и април на Сцена Дерида. Спектакълът е едно вълнуващо пътешествие в търсене на тайните на креативността на Алберт Айнщайн. Автор на спектакъла е Димитър Узунов от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив . Креативността често е обявявана за..

публикувано на 19.04.21 в 11:15
Костадин Зашев

Костадин Зашев: Мит е, че кардиото гори най-много калории

С наближаването на топлите дни отново става актуален въпросът с фигурата и съответно с тренировките. От днес отварят врати и фитнес залите и плувните басейни. Кой обаче е най-добрият вариант за отслабване, разказва  Костадин Зашев от Strong by Sience. “Кардио се свързва по-често с активности, при които има по-засилена сърдечна дейност. Обикновено..

публикувано на 19.04.21 в 09:35