Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дискусия: За и Против

ГМО трябва да бъдат под контрол, за да не вредят

| обновено на 08.04.21 в 16:38
Снимка: Сдружение „За Земята“

Теоретично съществува риск за биоразнообразието, ако с генномодифицирани организми (ГМО) се борави безконтролно, но при спазване на определени правила, няма опасност да се случат неблагоприятни за околната среда събития. В България имаме рестриктивна политика по отношение на ГМО и все още имаме възможност за развитие на биологично земеделие.

Това обясни пред Радио София проф. Цвета Георгиева, ръководител на Изпитвателен център „Здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи. Тя обаче подчерта, че ГМО имат икономически, социален и политически аспект.

Миналата година беше връчена Нобелова награда за технология с която се извършва генно редактиране (CRISPR/Cas). В момента работата в тази област е концентрирана върху създаването на култури, обогатени с някои микронутриенти. Биотехнологиите имат приложение и в медицината – за ваксини и други препарати, например срещу редки болести и рак.

„Практиката показва, че не всяка нова технология е прецизна, но защитниците на ГМО използват в случая за реклама“, опонира Ивайло Попов от екологично сдружение „За Земята“. - „Нямаме отрицателно становище за използването на CRISPR-Cas9. Знаем, че при медицината се правят задълбочени проучвания, трябва да се гледа съотношението риск-полза. В областта на селското стопанство и производството на храни обаче проучванията не са толкова прецизни. Там няма толкова остра нужда от рисково използване на ГМО.“

Попов допълни, че индустрията е предприела постъпки към европейските институции с цел дерегулация на използването на ГМО или напълно премахване на контрола. Всичко това крие опасности. Хората – и фермерите, и потребителите трябва да знаят повече, за да преценят дали да използват такива семена и продукти, подчерта екологът. Според него трябват повече усилия и инвестиции, за да се разработи сигурен метод, с който да се установява дали дадена вносна култура е с ГМО или не.

Рисковете са за околната среда, но и за човека - изпитанията за безопасност в лабораторни условия невинаги за надеждни, когато продуктите излязат в реални условия, допълни Попов. По думите му в България официално не се отглеждат култури с ГМО.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачността плавно се увеличава до валежи, температурите - пролетни

От запад облачността днес ще се увеличава, ще е купеста и купесто-дъждовна и около обяд в Западна България, а до вечерта и в централните райони от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд , в отделни райони - придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. През нощта срещу сряда в Централна България явленията ще са интензивни. Ще..

публикувано на 13.04.21 в 07:50

„Андрей Даниел. Между две епохи“ - два месеца на два етажа в СГХГ

Специална експозиция представя Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) до 13 юни, а откриването е с вернисаж на 13 април (вторник, 17.00 ч – 20.00 ч). Тя е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва подготовка с екип на галерията, но неочаквано ни напусна. Това налага преосмислянето на..

публикувано на 12.04.21 в 17:36

Два прототипа на българска ваксина срещу Covid-19 разработват в БАН

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН. Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на лабораторни животни за имуногенност, безопасност и ефективност , обясни пред Радио София проф. Пенка..

обновено на 12.04.21 в 16:51

При какви условия се изплащат "майчински"

Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката да бъде осигурена за тези рискове, свързани с обща заболеваемост и майчинство, т.е. да извършва трудова дейност. Друго условие е да има 12 месеца осигурителен стаж, за които няма изискване кога във времето да са изпълнени. Това обясни Даниела Асенова - директор в Дирекция..

публикувано на 12.04.21 в 16:40
Доц. Ангел Кунчев

НОЩ иска становища за Vaxzevria от три експертни съвета, за да знае какво да препоръча на хората

Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca), потвърди пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев . Може някои хора да поискат да се реваксинират със същия препарат, но принципно, ако има някакви причини за ограничаване на приложението -..

обновено на 12.04.21 в 15:37

Тематична експозиция припомня подвига на Гагарин отпреди 60 години

Документална изложба, посветена на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, ще бъде открита от 17 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Тя припомня, че на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин (9.3.1934 – 27.3.1968) извършва една обиколка на Земята и става..

публикувано на 12.04.21 в 13:12

Зоолог спечели финала за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание”

Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание” след силен финал и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурсът беше спечелен от Ния Тошкова . Тя е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките, зоолог от екипа на Националния природонаучен музей и..

публикувано на 12.04.21 в 12:51