Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн състезания помагат на децата да учат на базата на изкуствен интелект

Снимка: Кан Академия
С идеята да компенсират демотивацията от онлайн обучението на учениците и да помогнат за завършването на учебната година, платформата Кан Академия и сдружение “Образование без раници” организират различни безплатни онлайн състезания.

Как точно се случва тази помощ?

От разговори с по-малките ученици става ясно, че на някои от тях училището физически им липсва. Други се чувстват по-добре, когато се обучават в онлайн среда. Въпреки всичко, състезанията които се организират помагат много за развиване на знания за  в бъдеще, те са основно по математика, компютри, история. 

Организаторите са решили методите на подкрепа да бъдат именно чрез състезания, за да се избегне еднообразието в усвояване на знанията..

“Платформата предлага нов  вид учене, “учене чрез майсторство” Ако децата имат пропуск, платформата сама ги връща ,посочва къде са пропуските и ги насочва какво могат да изгледат и какви задачи да изпълнят. Всичко това е базирано на изкуствен интелепект” – разказва Мариета Радулова от “Образование без раници”.

Обявени са три безплатни състезания, които вече са стартирали, но учениците имат възможност да се запишат до края на май.
В рамките на две-три седмици, те имат възможност да минат през материала, който си изберат, в зависимост от класа им. Крайният срок на състезанията е 15 юни

Състезанията помагат на учители и родители да насърчат децата да учат и да развиват нови умения и са допълнителна мотивация в час или у дома. Те помагат на учениците да се подготвят за изпитвания, контролни, класни, а и матури, а на учителите могат да помогнат с поставянето на оценки.  

За всяко състезание има няколко десетки награди за учениците и учителите, предоставени с подкрепата на партньори на организаторите Ozone.bg, Chaos, Посолството на САЩ в България и сдружение “Българска история”. Състезанията се организират с цялостната подкрепа на Фондация “Америка за България”, основен партньор на “Образование без раници”. 
Те дават възможност за всички ученици да демонстрират специални постижения - както за отличниците, които редовно са по олимпиади, така и за учениците със затруднения, които могат да демонстрират и докажат усърдие и упоритост да усвоят материал, който ги е препъвал.

Според организаторите, всеки целенасочено запълнен пропуск и всяко ново знание и умение заслужат поощрение. Така трябва да функционира и училището. 
Мотото на Кан Академия е: “Достатъчно е да знаеш само едно – всеки може да научи всичко!”

Повече за състезанията, условията и регистрацията за участие можете да намерите на сайта на сдружение “Образование без раници”, както и за тяхната мисия – преводът, популяризирането и прилагането в България на най-големия онлайн портал за образование в света, който е и напълно безплатен.

 Чуйте разговора на Луиза Лазарова с Мариета Радулова от „Образование без раници“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23