Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Велополитиките в София през погледа на „Велоеволюция“ и „Спаси София“

В София трябва да се строят по десетки километри велоалеи на година, настояват от гражданските организации
Снимка: Георги Нейков, БНР

При планирането на велосипедното движение в парковете трябва да се има предвид различните типове колоездачи. Едни минават транзитно, други карат с рекреативна цел, за удоволствие, трети предпочитат по-екстремно движение. Всички имат свои нужди, включително от пространство и инфраструктура, коментира пред Радио София арх. Петя Донева, която е експерт по велосипедна инфраструктура и велополитики от „Велоеволюция“.

Практиката в чужбина сочи, че при възможност е по-добре транзитното движение да се измести по-встрани, по контура. Обособената алея или лента е повод за отстояване и „защита“ от страна на велосипедистите, води до някаква заплаха на пешеходците. По-добре е да се обозначат споделени алеи, като маршрутът за колела трябва да избягва близост с детските площадки.

Недобрата инфраструктура е особено изпитания за начинаещите велосипедисти, отбеляза още арх. Донева. Тя изтъкна, че има добра наредба, която – ако се спазва – ще се прави адекватна и съвременна пътна инфраструктура, подходяща и за хората с велосипед.

Столичната община няма политика по отношение на велосипедното движение, смята Андрей Зографски от „Спаси София“. По думите му, ако говорим за дължина, свързаност и качество на велоалеите, столицата ни се е превърнала в провинциален азиатски град. Скопие - три пъти по-малък град от София, вече има 110 км веломрежа. 7% от населението там вече се придвижва с велосипед.
Според Зографски трябва да се строят по над 40 км велоалеи на година, ако трябва да се изпълни обещанието на сегашния столичен кмет, дадено преди 8 години. Последните 800 метра еднопосочна велоалея по бул. "Тодор Каблешков" не е изпълнена по наредбата, допълни активистът от „Спаси София“.

С арх. Петя Донева и Андрей Зографски разговаря Божидар Янев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев. Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и..

публикувано на 15.04.21 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните..

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител..

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния..

публикувано на 14.05.21 в 16:10
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли...

обновено на 14.05.21 в 16:04

VenZy - за ролята на бащинството и новите проекти

Той съвсем скоро е станал татко. Разказва, че тази нова роля в живота му го прави истински щастлив и го зарежда с безкраен позитивизъм. „Усещането е прекрасно и с течение на времето започваш да разбираш, че тази роля е по-важна от всички..

публикувано на 14.05.21 в 15:46