Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

2
Снимка: Петя Георгиева

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев.

Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и обезопасено място за децата, които искат да карат колело.

Трябва експертно обследване на района, за да се прецени как би могло да се регулира движението на двуколесните така, че да не се създават конфликтни и опасни ситуации, да не се разхождащи се пешеходци или играещите по-малки деца, смята Георгиева.

С писмено становище кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов отговори на запитване на Радио София, с което потвърждава подкрепата си за идеите на граждани и неправителствени организации относно споделени алеи и безопасно придвижване с велосипед.

„Времето е показало, че младежите с велосипеди имат нужда от такива пространства. Срещали сме се, разговаряли сме, дори сме заравнявали техни трасета, но те пак си ги изграждат“, каза пред Радио София Милена Васева от OП „Паркове и градски градини“. – „Смятаме, че трябва да се урегулират местата, които са установени като конфликтни точки. Тези пространства се анализират и вече се залагат в устройствените планове. Но важното е регулацията да не въвежда забрани и ограничения за хората, които ползват парковете.“

От „Зелена София“ и „Софияплан“ са извършили изследване на Борисовата градина, Южния и Северния парк. Целта е била да се види как се кара колело на тези места, кои са конфликтните точки, обясни Елица Панайотова от „Зелена София“. Трите парка са много различни и ще се търсят конкретни решения. Най-безспорното е местата, където младежите карат по-екстремно, да бъдат обозначени и пешеходците да бъдат по-внимателни.

Съществува идея за обществено обсъждане на този въпрос.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Кога ли в София ще има парк за безопасно каране на велосипед?

Велосипедисти в Южния парк през последното лято са разкопавали зелените площи, за да си правят по-специални трасета за каране. Случва се обаче начертаният маршрут да прекосява пешеходни алеи. Това повишава риска от сблъсъци на колоездачи и пешеходци...

публикувано на 02.02.21 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уебинар показва тънкостите при подготовка на кучето за изложби

Безплатен груминг уебинар с Алисън Алекзандър - експерт в областта на поддържането и тренирането на кучета, ще се проведе на 18 май. В рамките на уебинара хората ще научат техники и методи, как да се грижат и поддържат своето кученце, особено..

публикувано на 17.05.21 в 14:48

За месец и половина в „Софийски музикални седмици” ще се включат над 400 участници

52-рият Международен фестивал „Софийски музикални седмици” ще бъде официално открит тази събота (22 май) от 19 ч. в зала „България” с всички представителни състави на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (НМА), по случай..

публикувано на 17.05.21 в 14:15

Не подценявайте закуската

Закуската трябва да е в рамките на час и половина, след като се събудим. Това твърди доц. Андрей Бобровски - диетолог от Медицинския факултет на Държавния университет в Санкт Петербург. "Закуската трябва да дава енергия за движение, за мозъчна дейност,..

публикувано на 17.05.21 в 14:02

Зрители „влизат“ в творби от огледалния свят на Петър Маламат

Въздействащи арт огледала, създадени от художника Петър Маламат , ще бъдат показани в изложба, която се открива в сряда (19 май) от 18 ч. в Общинския културен институт „Красно село“ (ж.к. Хиподрума, бул. „Цар Борис III“ 41) Експозицията е..

публикувано на 17.05.21 в 12:26
Лабрадорите са чудесни кучета-асистенти

Кучетата могат да бъдат герои по много начини

Oткрай време кучетата са помагали на хората както като пазачи на домовете и стадата им, така и като помощници в лова. Сега има много повече длъжности, за които се подготвят. Те са кучета водачи, които помагат на незрящи хора и такива с увреждания или..

публикувано на 17.05.21 в 11:54

Студентски град: много места за забавления, недостатъчно - за четене

Проблемите в Студентски град не са свързани само с общежитията на младите хора. Въпреки името си, това не е градче на и за студентите, а хибрид с жилищен квартал. Част от неблагополучията са свързани с липси – на паркинги, на зелени площи, на..

обновено на 17.05.21 в 10:34

Стереотипи и реалности за живота в Студентския град

Тази седмица в „Събуди се, София“ обръщаме внимание на Студентския град – на условията в които младите хора не само учат, но и живеят. Доволни ли са студентите, които са настанени в общежитията на университетите, нуждаят ли се квартирите..

публикувано на 17.05.21 в 09:15