Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В изнесеното студио на Радио София с районния кмет Милко Младенов

Как ще се облагородява и развива столичният кв. „Люлин“

Кметът на „Люлин“ Милко Младенов (вдясно) отговаря по въпроси на слушатели пред водещия Божидар Янев

Детските площадки са изключително малко в район „Люлин“. В най-големия столичен квартал живеят много млади хора. Жителите са недоволни и от състоянието на пътищата, заради дупките, образувани от тежките машини, използвани в близките строежи. Тротоарите също са разбити и неравни.
За това съобщи и коментира Ана Методиева, която потърси Радио София в рубриката „Твоят квартал е нашата кауза“.

В центъра на „Люлин“ има само една детска площадка с една люлка и една пързалка, отбеляза Методиева, която е майка и живее в блок от комплекса. Голямата тревна площ в не е облагородена. Няма достатъчно алеи, пейки и съоръжения. Теренът се използва главно за разхождане на кучета, на толкова за рекреация на жителите. И застрояването продължава.

Гледка в "Люлин", запечатана от репортера Михаил Митев

Притесненията на слушателката са основателни, призна в радиоефира кметът на „Люлин“ Милко Младенов. Особено по отношение на застрояването. Законите обаче не дава големи възможности. Районът, който е предвиден за парк, също попада в частни терени. Необходимо е да се извършат отчуждителни процедури преди дейностите за рекреативна зона. Понеже става дума за 40 дка, ще са необходими доста средства за отчуждаване, които са проблем, призно районният кмет. Работи се парче по парче.

По отношение на детските площадки, такива се изграждат постепенно, но поддръжката им също е проблем. Преди години е имало предложение за изграждане на подземни паркинги, но жители са възразили и идеята е била отхвърлена, припомни още кметът.

Друга слушателка – Силвия Йорданова, повдигна въпроса за кв. „Филиповци“, поведението и (не)поддържането на чистотата от част от малцинствените групи.

„Филиповци“ не е гето, но кварталът „се разрасна главоломно“ през последните 10 години. Има незаконно строителство, отходни води се изливат неконтролирано.

Темата предизвика дискусия, която може да чуете:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Химна на Европа до Дунавско хоро

На живо с диригента на Софийския духов оркестър, Юли Дамянов за концерта им на открито с програма за Деня на Европа . В 70-та си годишнина, Оркестърът ще се представи и своите специални гости и дуети. Връщат ли се концертите на открито, къде и кога - в разговора му с Лили Големинова:

публикувано на 09.05.21 в 11:42

Евро-визиите

В съзнанието на много поколения има само една Евровизия - тази, в която след промените преди 30 години, и България участва. Повече за инициативата на Нидерландското радио и телевизия Евровизия Топ 50 от идейния ѝ създател Стийн Руйлс: И ако за едни, конкурсът Евровизия отваря вратите към комерсиалния успех, множество други европейски млади..

публикувано на 09.05.21 в 10:54

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата? Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация.  "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица...

обновено на 08.05.21 в 19:53

70 години Авиобаза "Граф Игнатиево"

Божидар Янев за историята на авиобаза Граф Игнатиево с бригаден генерал Николай Русев, командир на базата:

публикувано на 08.05.21 в 16:20
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на най-представителната сграда в квартала и коя е софийската църква, даваща основата на този стил. До колко..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето..

публикувано на 08.05.21 в 10:42