Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха първият интерактивен музей на физиката в България

На 25 април физикът Теодосий Теодосиев откри първия интерактивен музей лаборатория в България. Kметът на район „Лозенец“ инж. д-р Константин Павлов  присъства на празничното събитие. Гостите  наблюдаваха безплатно експерименти по физика и химия, подготвени от Университет за деца, който е създател на музея.

В интерактивния музей „Лабораторията на Флориан“ младежи над 12-годишна възраст, учители и семейства, разкриват основни принципи на STE(А)M науките. В ролята на изследователи посетителите се изправят срещу различни предизвикателства и боравят с опитни установки, за да разгадаят мистериозното изчезване на физика Флориан.

“Интерактивният музей е най-новият ни проект. Това е една лаборатория, на един учен, който се казва Флориан и който е живял и откривателствал дълги години, но в един момент изчезва, защото е отвлечен и след години откриват лабораторията му  разбират, че той е бил затворен в една лаборатория, в която е измислил разни експерименти, правил е научни открития и в този музей-лаборатория се влиза от младежи най-вече от 12-годишна възраст нагоре.

Концепцията е малко като на нашумелите ескейп стаи и научен музей, в който влизаш прави научни опити един след друг и се мъчиш да откриеш историята,както и историята на науката, да научиш нещо за тези феномени и явления и така да се провокира въображението на младите да откривателстват и да търсят наука повече”, казва Явор Киряков - управител на Университет за деца.

“В Швейцария има един знаменит музей на техниката, в който има надпис “Задължително да се пипа”, така че швейцарец като се заведе там детето, то има възможност да пипне и да пробва на практика всяко устройство как работи.

Едно дете, което е гледало “Аватар” е много трудно да бъде очудено с нещо виртуално, но когато опре до нещо реално е друго. Това, което вълнува едно дете е реалният свят с всички неща, а не виртуалните неща от екрана. Когато с поялника направи нещо, това е съвсем друга висота на изживяване”, допълва Теодосий Теодосиев, уважаван български физик и талисман на музея.

Университет за деца е водеща обучителна организация с над 7-годишен опит в организирането и провеждането на курсове, работилници, научни демонстрации и летни академии в сферата на STE(A)M науките.

Чуйте в двата звукови файла разговорите на Луиза Лазарова с Явор Киряков - управител на Университет за деца и Теодосий Теодосиев, уважаван български физик и талисман на музея.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от..

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение “Зелени Балкани” . “Идеята за конкурса се зароди още миналата година. Той е част от..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 20 юни 2021 В предаването от 20 юни може да чуете : Коментари на Боян Бочев и Камен..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на проект, започнат през 2019 г. „Обединяват ни естетическите възгледи към изкуството, а не..

публикувано на 21.06.21 в 15:33