Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дългите пътувания на Омар Соса

През 2009-а Омар Соса прави турне в Източна Африка. Там, във всяка една от деветте страни, той записва местни музиканти. Резултатът излиза на пазара чак сега под името „Едно Едно източноафриканско пътешествиепътешествие”. За него това е уникална възможност:. „В живота нещата рядко се повтарят и затова трябва да изживеем всеки миг”, казва Соса при представянето на албума си на живо в студиото на френското обществено радио ФИП. 

Началната му идея е била да има аранжименти за струнен оркестър, но всеки път, когато се захващал да пише музика, си е давал сметка, че това е било излишно. Не е имало нужда от допълнителни цветове, защото всичко е било достатъчно наситено. Колкото и невероятно да звучи, в този момент Омар Соса си дава сметка, че не е готов да добави и своите „подправки” и това му отнема 10 години. 

Със снимките и видеата, които се правят тогава, се създава документалния филм „Спомен от Африка”, където се разказва в целия творчески процес. Оттогава досега го акомпанира перкусионистът Стив Аргуейес, който по думите на Соса, усеща със сърцето си това, за което и самият Омар не си дава сметка. Благодарение на него и на останалите музиканти, с които работи, те успяват да пресъздадат това пътуване през различни култури. Това е пътуване в което няма край. „Всяка нова подправка, която привнася в живота ни нови усещания, помага да се разшири и музикалният ни поглед към него”, продължава Соса.

Ако се завърнем към младите му години в консерваторията в Хавана, такъв поглед за Соса е американският джаз, който те предпочитат да наричат съвременна класическа музика - поне пред своите преподаватели, когато ги хващат да я интерпретират. Омар Соса не влиза в джаза направо, а благодарение на група „Иракере”. По същия начин е и навлизането му в уърлд музиката. Това се случва след първото му посещение в Сенегал, където е поканен в дома на един от местните музиканти на вечеря. Храната е сервирана в един общ голям съд и всички се хранят с ръце. Соса си казва - след като това може да се направи с храната, защо да не може да се направи и с музиката? Никой на никого не пречи, а всеки се радва на това което има.

В един скорошен разговор на Соса с неговия колега и приятел Паоло Фрезу, Омар признава, че Африка е гръбначният стълб на неговата музика, енергията на ритмите от Африка присъства във всички негови творби. „Другото нещо е темпото, в Африка едно парче може да продължава и 15 минути - композициите не са ограничени във времето. Има място и за танц, защото цялата музика е свързана с природата, с живота на хората - тя е част от всичко това” - допълва Соса.

Слушайки и тази музика на Омар, дори и да не запомним имената на всичките му партньори и да не правим почти никаква разлика между страните им, едно е сигурно, и то е, че красотата е навсякъде. Стига само да сме любопитни да я потърсим и споделим. Останалото е просто джаз. Слънчев джаз+. С премиерни излъчвания от пътуването на Омар Соса в петък 7 май от 23 ч. само тук, по Радио София.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Гарсиа трио

Там, където нощта е млада

Ако артистите преди месеци бяха стриймвани от концерти без публика, това сполетя и спортистите. Не се наемам да срявнявам тръпката на стадиона с тази от концертната зала, всеки намира себе си, където и както пожелае. Но има примери, когато търсенето предлага две допълващи се срещи: тази на живо - с маска и виртуалната - без. 56-ият фестивал..

публикувано на 25.07.21 в 15:55

Джаз-Бетовен, джаз-Куин

Преди дни си говорихме за багателите в джаза и как би звучала най-популярната от тях, ужасът на съседите на начинаещите пианисти, "На Елизе". Днес е време да ги чуем след вечерните новини в 11 в началото на "Слънчев джаз+". Следва новия проект на познатия ни барабанист Андре Чекарели "Еклектик", където заглавието казва всичко и подсказва някои от..

публикувано на 23.07.21 в 11:40
Пол Ле

Багатели и симфонии в джаза

Годишнините на Бет(х)овен напоследък не минават незабелязани от джазмените. Предния път басистът Дитер Илг му посвети албум, сега е ред на младия френски пианист Пол Ле и неговия проект „ Full Solo ”, където между сонати и симфонии ни запознава и с авторската си музика, също вдъхновена от класиката. Пол е лауреат на всички възможни..

публикувано на 18.07.21 в 15:30
Боби Макферин и Чик Кърия

Вариации по не-меланхолични теми

"Слънчев джаз+" предварително ви представи едни от протагонистите в това си издание - испанците " Патакс ". Но преди тях, от честванията на 80-ата годишнина на Чик Кърия, дал името на предаването в края на март 1993-та, слушаме три знакови негови парчета - "La fiesta" с Боби Макферин, " Spain" с Гонсало Рубалкаба и " Children songs IV" с Хироми...

обновено на 16.07.21 в 12:53

„Може ли да кажа нещо“ пита Тино в предстоящия си дебютен албум

Тино е финалист в един от най-големите музикални телевизионни формати. Съвсем скоро предстои да излезе дебютния албум на варненския изпълнител . Освен с песните си, Тино може да бъде разпознат и с плътния си глас. За албума си казва, че 100% ще е на български език . „Когато на българска публика пееш на български език, веднага усещаш как..

публикувано на 14.07.21 в 14:07

Бийтълс румба, реге, фънк, фламенко

Някъде в края на 90-те, на един МИДЕМ в Кан, поредните ни "кръстници" Селия Крус и Тито Пуенте ми подариха албума с тяхно участие “Tropical tribute to the Beatles”. Веднага го пуснах в ротация както в „Джаз+”, така и в „Дуенде“. Той отговаряше напълно на замисъла за плюсовете на джаза и за музика правена със сърце. Дълго време този албум нямаше..

публикувано на 11.07.21 в 15:45
Роберто Фонсека с

Световна премиера на Роберто Фонсека с хора "Нови български гласове"

Роберто Фонсека стъпва за пръв път в София с Ибраим Ферер от "Буена виста сосиал клуб". След концерта попада на програма с хор с български гласове и се влюбва в красотата им. При следващото си идване, вече соло, създава парчето "Bulgarian", посветено на всички нас. Десетина години по-късно, по време на първата карантина започва истинската работа с..

публикувано на 09.07.21 в 10:47