Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дългите пътувания на Омар Соса

През 2009-а Омар Соса прави турне в Източна Африка. Там, във всяка една от деветте страни, той записва местни музиканти. Резултатът излиза на пазара чак сега под името „Едно Едно източноафриканско пътешествиепътешествие”. За него това е уникална възможност:. „В живота нещата рядко се повтарят и затова трябва да изживеем всеки миг”, казва Соса при представянето на албума си на живо в студиото на френското обществено радио ФИП. 

Началната му идея е била да има аранжименти за струнен оркестър, но всеки път, когато се захващал да пише музика, си е давал сметка, че това е било излишно. Не е имало нужда от допълнителни цветове, защото всичко е било достатъчно наситено. Колкото и невероятно да звучи, в този момент Омар Соса си дава сметка, че не е готов да добави и своите „подправки” и това му отнема 10 години. 

Със снимките и видеата, които се правят тогава, се създава документалния филм „Спомен от Африка”, където се разказва в целия творчески процес. Оттогава досега го акомпанира перкусионистът Стив Аргуейес, който по думите на Соса, усеща със сърцето си това, за което и самият Омар не си дава сметка. Благодарение на него и на останалите музиканти, с които работи, те успяват да пресъздадат това пътуване през различни култури. Това е пътуване в което няма край. „Всяка нова подправка, която привнася в живота ни нови усещания, помага да се разшири и музикалният ни поглед към него”, продължава Соса.

Ако се завърнем към младите му години в консерваторията в Хавана, такъв поглед за Соса е американският джаз, който те предпочитат да наричат съвременна класическа музика - поне пред своите преподаватели, когато ги хващат да я интерпретират. Омар Соса не влиза в джаза направо, а благодарение на група „Иракере”. По същия начин е и навлизането му в уърлд музиката. Това се случва след първото му посещение в Сенегал, където е поканен в дома на един от местните музиканти на вечеря. Храната е сервирана в един общ голям съд и всички се хранят с ръце. Соса си казва - след като това може да се направи с храната, защо да не може да се направи и с музиката? Никой на никого не пречи, а всеки се радва на това което има.

В един скорошен разговор на Соса с неговия колега и приятел Паоло Фрезу, Омар признава, че Африка е гръбначният стълб на неговата музика, енергията на ритмите от Африка присъства във всички негови творби. „Другото нещо е темпото, в Африка едно парче може да продължава и 15 минути - композициите не са ограничени във времето. Има място и за танц, защото цялата музика е свързана с природата, с живота на хората - тя е част от всичко това” - допълва Соса.

Слушайки и тази музика на Омар, дори и да не запомним имената на всичките му партньори и да не правим почти никаква разлика между страните им, едно е сигурно, и то е, че красотата е навсякъде. Стига само да сме любопитни да я потърсим и споделим. Останалото е просто джаз. Слънчев джаз+. С премиерни излъчвания от пътуването на Омар Соса в петък 7 май от 23 ч. само тук, по Радио София.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мишел Портал

Пътувания в света на джаза

"Слънчев джаз+" на 7 май предлага отново околосветско пътуване с любими музиканти, някои от които "кръстници" на предаването. Един от тях е Омар Соса , чийто последен като дата на издаване проект "Източно-Африканско пътешествие" представихме наскоро тук.. Преди композициите му с екзотични имена "Shibinda" и Elrababa" сме с 85-годишния френски..

публикувано на 07.05.21 в 17:25

За 150 млн. долара Red Hot Chili Peppers продадоха песните си

За 150 млн. долара Red Hot Chili Peppers продадоха песните си. Тъй като повечето от песните са написани колективно от членовете на групата, покупката изисква съвместно одобрение. Според Billboard на 29 април Hipgnosis продала девет милиона обикновени акции по 1,66 долара за акция, за да финансира сделката. Billboard цитира анонимни източници при..

публикувано на 05.05.21 в 11:05
Хосе Луис Монтон

Световен джаз ден всеки ден

В Световния джаз ден напомняме, че за "Слънчев джаз+" такъв е всеки ден. Ето и втората част от разговора ни с днешния гост на предаването, испанският китарист Хосе Луис Монтон. Тази вечер от 23 премиерно тук ще звучи музика от последния му албум "Фламенко и класика". Продължаваме с интервюто оттам, където бяхме свършили - мястото на текстовете, също..

публикувано на 30.04.21 в 16:55
Айлиш на Гластънбъри 2019

Били Айлиш пуска новия си албум „Happier Than Ever“ на 30 юли

След като пусна в понеделник кратко видео, представящо новата ѝ руса визия, Били Айлиш обяви, че ще издаде втория си пълнометражен албум, озаглавен „Happier Than Ever“, на 30 юли. Въпреки че новината не беше официално обявена днес, в различни градове започнаха да се появяват билбордове с надпис „албумът излиза на 30 юли“, съобщи сайтът „Variety“. През..

публикувано на 27.04.21 в 19:09
С Хосе Луис Монтон в Мадрид, 27.4.16

Разкажи се: Хосе Луис Монтон

При Хосе Луис Монтон нещата се случват като с магическа пръчка. Китарист и в случая аранжор на Бах, Бетовен, Брамс... Когато се срещнахме за пръв път в Мадрид, вече бях програмирал доста от неговата музика: фламенко - с любими музиканти, с арабски аромати, за деца. “Семейството на майка ми искаха да свиря на фламенко китара, тя самата свиреше и..

публикувано на 25.04.21 в 16:30

Жан Мар - между Цюрих и София, между музиката и IT

Жан Маринов (Жан Мар)  живее в Швейцария, но все по-често се връща в България, за да създава авторските си песни с някои от най-добрите родни музиканти. Най-новия проект на Жан Мар е съвместно парче с музикантите от Jeremy? , където изненадата ще бъдат женски вокали. Песента ще бъде на английски и музикантския свят я очаква скоро. "Живях 21..

публикувано на 25.04.21 в 11:07

На Цветница с Кварто квартет и музиката на Аренски и Шуберт

Музикантите от Кварто квартет са подготвили програма, с която да направят Цветница още по-специална за своите слушатели. Тази неделя в зала България те ще изпълнят две камерни творби, в които има по 2 виолончели . „ Второто“ виолончело пристига направо от Страсбург в лицето на Александър Сомов.   "Започнахме да оформяме тази идея още преди..

публикувано на 24.04.21 в 20:14