Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оценката на правеното от държавата за децата в България е далеч от добра

Напредъкът е най-голям в образованието - 3,71, по шестобално оценяване

Снимка: nmd.bg

В грижата си за децата общата оценка за работата на българската държава и институциите през 2020 година е Среден 3,09.

Това показва десетото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата“.

Изследването на Националната мрежа за децата за поредна година и неслучайно дава такава ниска оценка, коментира в студиото на Радио София Мариана Писарска - директор “Политики” в организацията.

Например по отношение на закрила на децата от насилие оценката е 2,50. И по-стряскащото е, че липсва стратегическа визия и консолидирани усилия на институциите в тази насока.

„Това не са първите подобни данни. И щом това продължава, държавата или си затваря очите“, или неглижира проблема“, коментира Писарска.

Дори когато бяха закривани институции за деца от стар тип през 2020-а, прави впечатление начинът, по който това бе направено - без подготовка и в ситуация на пандемия.

Напредък от години се отчита в областта на образованието. Последният доклад потвърждава тенденцията. И все пак има много предизвикателства в тази област.

„Бележникът“ е независим доклад, който оценява напредъка на държавните политики за деца чрез анализ, основан на факти и данни, в 9 области: Участие на децата; Благосъстояние на децата; Семейна среда и алтернативни грижи; Закрила от всички форми на насилие; Правосъдие за деца; Ранно детско развитие; Детско здраве; Образование; Спорт, отдих и свободно време.

Автори на Бележник 2021 са 39 експерти от гражданските организации и 7 външни оценители. Чрез проведените анкети във формирането на оценките и препоръките се включиха и 700 деца, млади хора, родители и професионалисти, както и децата-„рапортьори“ от Националния Юрочайлд форум.

Оценки по области в доклада:

Дори и стъпки в правилна посока институциите в България не представят достатъчно добре, че да получат подкрепа от обществото. Всеки работи в рамките на своите правомощия. Подходът по отношение проблемите на децата трябва да е комплексен. Но Стратегията за детето още през 2019 г. беше отхвърлена, припомни още Писарска.

С нея разговаря Гергана Пейкова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях. „Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното..

публикувано на 18.06.21 в 17:39
Олга Василевска, Йоанна Митова и Ива Дойчинова

Фениксът Йоанна Митова след бърнаут

В петъчните срещи с общ знаменател „Хубава работа“ днес е ред Олга Василевска да ни запознае с Йоанна Митова . Нейната история може да се резюмира със „създателка на място за постигане на цялост духом и тялом “. Но това далеч не е всичко. Както казват мъдреците – важен е пътят, преживяното до стигането на крайната точка (или запетая)...

публикувано на 18.06.21 в 16:35

Етиката в маркетинг комуникациите

Етиката и моралът винаги са съпътствали рекламата. Това каза в ефира на радио София доц. д-р Стефан Серезлиев - преподавател по Интегрирани маркетингови комуникации и брандинг. „Това винаги е било предмет на дискусии, спорове, вътре в самите рекламни агенции, хората, които притежават отделните брандове и големите групи..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Отбелязваме деня на аутистичната гордост

Денят на аутистичната гордост се отбелязва в света от 2005 г. на днешния ден. Целта е да се повиши осведомеността за разстройството на аутистичния спектър, така че да се промени мисленето и нагласата към хората с аутизъм не  като нуждаещи се от лечение, а като уникални личности и индивиди . Всяка година, организации от цял свят празнуват чрез..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Песента "Юначе" създадена с фино, модерно звучене, в подкрепа на българския дух и традиции

„Вярвам, че традицията живее във всеки един от нас и ние не сме я забравили…“ Това каза Савина Пламенова, поредния млад човек с който ви срещаме, завладян от магията на автентичния български фолклор. Тя представи новия си проект, реализиран съвместно с Алекс Нушев и Деян Соло, народната песен „Юначе“ , поднесена с фино, модерно звучене...

публикувано на 18.06.21 в 15:37

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“ . „Тези..

публикувано на 18.06.21 в 15:34

Политическата медиация да се приложи пилотно в следващия парламент

Завършва седмицата, в която специалисти разясняваха какво е медиация и при какви случаи може да помогне на спорещи страни (без да се стига до съд), даваха и практични съвети. Сред видовете обаче има и политическа медиация , за която още по-малко хора знаят, да не говорим колко от тях прибягват. За нея пред Радио София обясни един..

публикувано на 18.06.21 в 15:09