Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползи и недостатъци на новата система за електронно таксуване на пътниците в София

Снимка: БГНЕС

Вече работи системата за електронно таксуване на пътниците на Центъра за градска мобилност в София. Това е началото на бъдещата тикет система, за която се говори от почти 20 години.

“От доста години в София се говори за такава единна система. Досега има работеща система за контрол на достъпа до метрото, както и валидатори в наземния транспорт. След старта на системата, вече всички превозни средства в градския транспорт са оборудвани с валидатори.

Като част от тази система, всички превозни средства са оборудвани със системи за видеонаблюдение и диспечерски център, който следи какво се случва в превозното средство. Това е функция, която работи от 6 месеца и наблюдаваме сериозен спад на инцидентите в градския транспорт”, посочва директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.  

По думите му разплащането с безконтактни карти е въведено по-рано от предвиденото, но заради пандемията са форсирали изпълнението на тази функционалност. “Очакваме до края на годината тази функционалност да бъде валидна и за метрото”, допълни той.

Старите карти (сини и жълти) са валидни до изтичане на срока им, като е започнал процес на промяна, който ще продължи една година.

По-рано през седмицата от Гражданското сдружение”Спаси София” изразиха притеснение, че новата система не позволява пътуване за време или брой спирки и при смяна на превозно средство ще се купува билет.

“Билет за време в София все още няма. Системата, като техническа възможност поддържа тази опция, но интересното е, че след изхарчени над 80 млн. лв. все още не са готови със своето предложение за нова система за тарифиране”, коментира Андрей Зографски от “Спаси София”.      

По думите му е недопустимо да бъдат инвестирани толкова много пари, а да няма практическа полза за пътниците, защото най-голямата полза би била билетът за време, който поощрява вместо да санкционира прикачването на превозните средства.

Чуйте повече в разговорите на Данаил Конов в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06

Район "Люлин" празнува

Днес столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“.  Фестивалът е под..

публикувано на 09.05.24 в 08:12

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 08:09

Дъжд в четвъртък, температурите падат - в София до около 16°

Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество, съобщиха от НИМХ. Главно в Югозападна България е възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Минималните..

публикувано на 09.05.24 в 07:35
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31