Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители, бизнес и администрация с обща добронамереност за ремонта на ул. „Цар Иван Шишман”

| обновено на 14.05.21 в 11:06
Снимка: БГНЕС

Ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман” е по проект от 2014 година, беше отложен през 2020 г., но започна от 10 май и с двата си етапа ще продължи около година. Той се осъществява под надзора на Столичната община, но районната администрация смята за необходимо да участва активно, поддържайки връзка с жителите и работещите в този участък на центъра в София.

Това обясни в откритото студио на Радио София до църквата „Св. Седмочисленици“ Трайчо Трайков, кмет на столичния район „Средец“.

По време на проведените дискусии хората са дали предложения и идеи както за бъдещата визия, така и за ремонтния процес.

Предвидили сме време за оперативки всяка седмица. Ще има и информационен център, където всеки ще може да се запознае с материалите, които се използват. При сигнали за забележки, ще се отстраняват своевременно.


Мобилното студио на Радио София събра районния кмет Трайчо Трайков, Рубен Лазарев и инж. Ангел Джоргов.  Снимка: Божидар Янев

През първите 5 месеца „Софийска вода“ и столичната „Топлофикация“ ще подменят своите мрежи и съоръжения по ул. „Шишман“, обясни инж. Ангел Джоргов - зам.-кмет "Обществено строителство" в Столичната община. От есента започва работата по настилките на уличното платно, тротоарите и осветлението.

Тротоарите ще бъдат запазени, а движението ще бъде споделено. Скоростта ще бъде ограничена до 20 км/ч. Паркирането ще се редува от двете страни, заради което автомобилното движение допълнително ще бъде принудено да е бавно.

По кръстовищата ще има видеонааблюдение.

Фейсбук групата Ремонт Шишман е беше създадена през 2019 г. и е само за хора, ангажирани с улицата. В нея се обсъждат промените и бъдещето. Тя не е само за критика, но и за разумни предложения, обясни Рубен Лазарев, един от управителите на страницата. Сред поставените цели на създателите и членовете на групата са по-добра информираност, поставяне на ясни и непротиворечиви изисквания (молби, предложения и т.н.) към страната на отговорните лица, единство между жителите и бизнеса по всички въпроси.

Окончателно решение, дали улицата ще бъде пешеходна, не е взето. „Ако искаме да имаме пешеходни зони, велоалеи и други придобивки, цената за това трябва да се приеме от всички, които ще ги ползват“, допълни Трайков, имайки предвид и неудобствата при реализацията. За оставащите малко места за паркиране предимство трябва да имат жителите на съответните райони.

Очаква се Столичния общински съвет да разреши по време на ремонта хора със стикери за „Шишман“ да могат да паркират в съседни улици.

Чуйте разговорите на Константин Лавсов.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България участва в престижния световен форум "Leaders’ Summit" 2021

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и за българският бизнес участието в престижния светов е н форум Leaders’ Summit 2021 е признание за инициативността и за всичко, което той прави в грижата за обществото. От друга страна това е възможност да обменим опит, да чуем какви са проблемите, от които се вълнува бизнесът по света...

обновено на 16.06.21 в 19:15

Идеи и решения дават експерти в доклад „Здравеопазването като инвестиция“

Въпреки увеличаването продължителността на живота в България и намаляване на детската смъртност, страната ни все още доста изостава по много здравни показатели, в сравнение със средните за Европа. Американската търговска камара в България представя днес холистичен доклад „Здравеопазването като инвестиция“ , изготвен от експертите на Здравния..

обновено на 16.06.21 в 17:43
Елмира и Ангелина се дипломираха с усмивки

Журналистиката е професия с мисия в полза на обществото

На официална церемония във Факултета по журналистика и масова комуникация се дипломираха  младите колежки - новинарят и водещ на детско предаване - Ангелина Грозева и водещата на "Късното шоу" и редактор - Елмира Джома. Ангелина Грозева, която е отличник на випуск 2020, поднесе поздрав към завършващите:  „След четиригодишно обучение,..

публикувано на 16.06.21 в 15:58

България се изкачи до 45-о място по щедрост в света

България е на 45-о място в най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави, отчетено от Световния дарителски индекс на КАФ 2021 (CAF World Giving Index 2021). България бележи личен рекорд с дарителски индекс 37% и като се изкачва от дъното на таблицата . През 2018 г. страната ни беше на 126-о място от 146 държави, а..

обновено на 16.06.21 в 15:47

Няма една рецепта за справяне с "трудните деца"

“Има много трудни моменти, трудни етапи, през които трябва да преминем заедно с детето и да знаем, че всички родители ги имат, просто трябва да стиснем зъби, да имаме малко повече кураж и да ги преодолеем - коликите, прохождането, 2-годишните.  Освен тези неща има и други трудности, с които се сблъскват родителите и те са в индивидуалността”, казва..

публикувано на 16.06.21 в 15:12

Разделното хранене в помощ на отслабващите

Точно преди летните месеци, когато температурите най-сетне ще се повишат и започват отпуските с море, много хора решават по-най-бързия начин да влязат във форма. Как може да стане това бързо и безопасно за здравето без тежки диети и изморителни тренировки във фитнеса, обяснява диетологът Тамила Арсениева , цитирана от БГНЕС. На първо място,..

публикувано на 16.06.21 в 14:30

Младата певица Мария Димитрова: Чувствам се свободна да творя

„Фолклорът е завладяващ, всичко в него е завладяващо. Това го усещат и наши сънародници и такива които не са“, това каза младата певица Мария Димитрова в ефира на Радио София. Тя разказа, че при нея увлечението към фолклора е  от ранните й детски години. Първоначално се насочила към поп и джаз музика, „но години по-късно фолклорът пак се..

публикувано на 16.06.21 в 14:24