Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спасяването на покрива на кино „Влайкова“ минава през разчистването на тавана

А то ще се извърши на 15 май с помощта и на доброволци

| обновено на 14.05.21 в 12:44
Снимка: facebook/kino.vlajkova

Кино „Влайкова“ продължава да привлича с културна програма – на само филмова, но и с мисията си.

Хора, които обичат най-старото функциониращо столично кино, дариха над 70 хиляди лева, с които беше закупена модерна кинопрожекционна машина и зрителите гледат дори (пред)премиери, разказа пред Радио София Цветелина Сярова, секретар на читалище „Антон Страшимиров-1926“ и мениджър на кино „Влакова“.

Дарената сграда (на ул. “Цар Иван-Асен II” №11) от съпругата на поета и писател Тодор Влайков, обаче, се нуждае от поддръжка и грижи.

Най-спешно от ремонт се нуждае покривът на читалището – покрив и на киносалона.

Таванът на „Влайкова“ е пълен с най-различни вещи, събирани там с десетилетия. Разчистване на пространството се организира на 15 май (събота) от 09:00 до 18:00 часа. Сборният пункт е до изхода на киното – на ул. „Янтра“.

Разглобяването, разчистването и изнасянето на ненужното ще се осъществи на верижен принцип, тъй като стълбището е тясно. Ценното ще бъде складирано, ненужното ще отиде в контейнера.

Не е задължително, но ако искате и ще участване, може да го потвърдите тук.

Сред съмишлениците и помощниците за каузата кино „Влайкова” е и платформата Кинематограф.БГ, разказа създателят й Юлиан Спасов.

Провеждат се благотворителни събития, чиито приходи се насочват за помощ на салона. Денис Българанов е разказали за читалището и периодите на киното в статия. И периодите са 4 - забележете: царски, комунистически, славен и труден.

Време е да се помогне в момента, за да започне новият, по-добър период.
От това ще спечелят не само киноманите.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
екипът на пиесата

Гимнастика за бременни

На 3 юли е премиерата на пиесата "Гимнастика за бременни" на Здрава Каменова. Актрисата Ванеса Гуджева и режисьорката Александра Петкова представят предизвикателствата в постановката: "Истината, смисълът, връзките ни с хората, как любовта влиза и напуска живота ни" - започва Ванеса (в ролята на Мария едно) - една от четирите бременни героини. "Дори и..

обновено на 19.06.21 в 09:53
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях. „Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното..

публикувано на 18.06.21 в 17:39
Олга Василевска, Йоанна Митова и Ива Дойчинова

Фениксът Йоанна Митова след бърнаут

В петъчните срещи с общ знаменател „Хубава работа“ днес е ред Олга Василевска да ни запознае с Йоанна Митова . Нейната история може да се резюмира със „създателка на място за постигане на цялост духом и тялом “. Но това далеч не е всичко. Както казват мъдреците – важен е пътят, преживяното до стигането на крайната точка (или запетая)...

публикувано на 18.06.21 в 16:35

Етиката в маркетинг комуникациите

Етиката и моралът винаги са съпътствали рекламата. Това каза в ефира на радио София доц. д-р Стефан Серезлиев - преподавател по Интегрирани маркетингови комуникации и брандинг. „Това винаги е било предмет на дискусии, спорове, вътре в самите рекламни агенции, хората, които притежават отделните брандове и големите групи..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Отбелязваме деня на аутистичната гордост

Денят на аутистичната гордост се отбелязва в света от 2005 г. на днешния ден. Целта е да се повиши осведомеността за разстройството на аутистичния спектър, така че да се промени мисленето и нагласата към хората с аутизъм не  като нуждаещи се от лечение, а като уникални личности и индивиди . Всяка година, организации от цял свят празнуват чрез..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Песента "Юначе" създадена с фино, модерно звучене, в подкрепа на българския дух и традиции

„Вярвам, че традицията живее във всеки един от нас и ние не сме я забравили…“ Това каза Савина Пламенова, поредния млад човек с който ви срещаме, завладян от магията на автентичния български фолклор. Тя представи новия си проект, реализиран съвместно с Алекс Нушев и Деян Соло, народната песен „Юначе“ , поднесена с фино, модерно звучене...

публикувано на 18.06.21 в 15:37

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“ . „Тези..

публикувано на 18.06.21 в 15:34