Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяването на покрива на кино „Влайкова“ минава през разчистването на тавана

А то ще се извърши на 15 май с помощта и на доброволци

| обновено на 14.05.21 в 12:44
Снимка: facebook/kino.vlajkova

Кино „Влайкова“ продължава да привлича с културна програма – на само филмова, но и с мисията си.

Хора, които обичат най-старото функциониращо столично кино, дариха над 70 хиляди лева, с които беше закупена модерна кинопрожекционна машина и зрителите гледат дори (пред)премиери, разказа пред Радио София Цветелина Сярова, секретар на читалище „Антон Страшимиров-1926“ и мениджър на кино „Влакова“.

Дарената сграда (на ул. “Цар Иван-Асен II” №11) от съпругата на поета и писател Тодор Влайков, обаче, се нуждае от поддръжка и грижи.

Най-спешно от ремонт се нуждае покривът на читалището – покрив и на киносалона.

Таванът на „Влайкова“ е пълен с най-различни вещи, събирани там с десетилетия. Разчистване на пространството се организира на 15 май (събота) от 09:00 до 18:00 часа. Сборният пункт е до изхода на киното – на ул. „Янтра“.

Разглобяването, разчистването и изнасянето на ненужното ще се осъществи на верижен принцип, тъй като стълбището е тясно. Ценното ще бъде складирано, ненужното ще отиде в контейнера.

Не е задължително, но ако искате и ще участване, може да го потвърдите тук.

Сред съмишлениците и помощниците за каузата кино „Влайкова” е и платформата Кинематограф.БГ, разказа създателят й Юлиан Спасов.

Провеждат се благотворителни събития, чиито приходи се насочват за помощ на салона. Денис Българанов е разказали за читалището и периодите на киното в статия. И периодите са 4 - забележете: царски, комунистически, славен и труден.

Време е да се помогне в момента, за да започне новият, по-добър период.
От това ще спечелят не само киноманите.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50

"Училище за надежда", в което детските мечти се сбъдват

На 1 ноември в кината тръгва филмът за едно необикновено училище, в което детските мечти се сбъдват. Идеята за "Училище за надежда" е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището в с. Русаля за деца в неравностойно положение, бившите актьори  Анимари Димитрова и Златко Златков . В него учат деца..

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Информационният портал на Столичната община за изборите помага на софиянци

Информационният портал на Столичната община относно изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. и за частичен избор за кмет на кметство Лозен, Столична община, на 20 октомври 2024 г. и този път ще предостави цялата необходима информация за гласоподавателите. Той е създаден, за да осигури на столичани лесен достъп до всички ресурси и..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

В ЦИК са получени над 30 хил. заявления за гласуване в чужбина

В Централна избирателна комисия (ЦИК) са получени 30 688 заявления за гласуване в чужбина. В сравнение с изборите на 9 юни са по-малко, коментира председателят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от БТА. Всеки, който има право да гласува и се намира в чужбина, може да упражни правото си на вот срещу документ за самоличност. До 12 октомври е срокът..

публикувано на 02.10.24 в 11:23

Боряна Хаджиминчева-БОД, с първа самостоятелна изложба „Подир нишката“

На 1 октомври от 18.30 ч. в столичната галерия „Ателие 28“ Боряна Хаджиминчева - БОД, представя първата си самостоятелна изложба „Подир нишката“, която включва 20 творби в областта на съвременната бродерия. Експонатите представляват минималистични творби, улавящи онази невидима част у човека, която като приказна нишка го води в живота - понякога с..

публикувано на 02.10.24 в 10:36