Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

Кметът на Панчарево и почистването на езерото
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите входове на пунктовете те ще получават маски, ръкавици, чували за смет и необходими инструкции  относно провеждането на почистването. Входните пунктове са паркингът пред Минералната баня, паркингът срещу специализираната болница за долекуване и рехабилитация,в село Кокаляне, зона за отдих "Плажа" и стената откъм с. Герман. 
С акцията, която ще се проведе днес, ще се даде началото и на поредица от инициативи под надслов "Да изчистим район Панчарево заедно". Събитието се организира от община Панчарево и кмета на района - Николай Гюров, инициирано е и от доброволци, подкрепено е от жители на района, спортните клубове - гребна база "Средец", а Радио София е медиен партньор на събитието. 
В деня на семейството и климата, който отбелязваме днес, каузата за развитието и опазването на околната среда е още по-символична и важна. Нека направим нещо з а бъдещето и природата. Сред инициативите на Община Панчарево за поддържането на район Панчарево е и нощното сметоизвозане на отпадъци по проект "Зелена система" . 
Почистването на наносните течения във водата е следващата необходима мярка, по която е изготвен проект, който е внесен в Министерството на земеделието и храните и се очаква да бъде одобрен. 
 Миналата година магнетизмът на Панчаревското езеро зарадва столичани с Фестивала "Музи на водата", съвместна продукция на Община Панчарево със Софийска опера и балет, очакват се датите на събитието. 
"Грижата за чистотата на Панчарево трябва да е ежедневна – днешното почистване е само част от нея. Фестивалът „Музи на водата“ ще го има и тази година" – обяснява кметът на Панчарево Николай Гюров пред репортера Ангелина Грозева:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях. „Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното..

публикувано на 18.06.21 в 17:39
Олга Василевска, Йоанна Митова и Ива Дойчинова

Фениксът Йоанна Митова след бърнаут

В петъчните срещи с общ знаменател „Хубава работа“ днес е ред Олга Василевска да ни запознае с Йоанна Митова . Нейната история може да се резюмира със „създателка на място за постигане на цялост духом и тялом “. Но това далеч не е всичко. Както казват мъдреците – важен е пътят, преживяното до стигането на крайната точка (или запетая)...

публикувано на 18.06.21 в 16:35

Етиката в маркетинг комуникациите

Етиката и моралът винаги са съпътствали рекламата. Това каза в ефира на радио София доц. д-р Стефан Серезлиев - преподавател по Интегрирани маркетингови комуникации и брандинг. „Това винаги е било предмет на дискусии, спорове, вътре в самите рекламни агенции, хората, които притежават отделните брандове и големите групи..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Отбелязваме деня на аутистичната гордост

Денят на аутистичната гордост се отбелязва в света от 2005 г. на днешния ден. Целта е да се повиши осведомеността за разстройството на аутистичния спектър, така че да се промени мисленето и нагласата към хората с аутизъм не  като нуждаещи се от лечение, а като уникални личности и индивиди . Всяка година, организации от цял свят празнуват чрез..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Песента "Юначе" създадена с фино, модерно звучене, в подкрепа на българския дух и традиции

„Вярвам, че традицията живее във всеки един от нас и ние не сме я забравили…“ Това каза Савина Пламенова, поредния млад човек с който ви срещаме, завладян от магията на автентичния български фолклор. Тя представи новия си проект, реализиран съвместно с Алекс Нушев и Деян Соло, народната песен „Юначе“ , поднесена с фино, модерно звучене...

публикувано на 18.06.21 в 15:37

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“ . „Тези..

публикувано на 18.06.21 в 15:34

Политическата медиация да се приложи пилотно в следващия парламент

Завършва седмицата, в която специалисти разясняваха какво е медиация и при какви случаи може да помогне на спорещи страни (без да се стига до съд), даваха и практични съвети. Сред видовете обаче има и политическа медиация , за която още по-малко хора знаят, да не говорим колко от тях прибягват. За нея пред Радио София обясни един..

публикувано на 18.06.21 в 15:09