Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сянката на петнистия кон и късметът на неговият ездач

| обновено на 23.05.21 в 12:16
Енчо Господинов в студиото на Радио София
Снимка: Георги Карамфилов, БНР

Журналист, дипломат, пътешественик - книгата му "Сянката на петнистия кон" получи поредната награда за публицистика на СБП. Разговор за свободата за детската душа, да яздиш коне и за песни на Ленън и U2, договаряни от него за нуждите на Международния червен кръст.

"Свободата да правиш каквото си искаш, да гледаш едно зелено море, как пшеницата прелива в морето" - спомня си Енчо Господинов. "Баща ми имаше забележки към тогавашната журналистика, но мен ме влечеше и скитосването, и литературата. Изпедепцвах се в Женева, във Великобритания."

"Книгата е особена смесица от жанрове, преживени неща, репортажи, есета, земетресения, наводнения, музика, култура" - представя творбата си Енчо Господинов.

Как се става военен кореспондент? "Има някакво неясно очарование. Попаднах през 75 в най-добрия вестник, не бях партиен член, но бях пробивен и амбициозен, Близкият Изток гореше отвсякъде. Бях по-непредсказуем и не ходех на дипломатически конференции, пращаха ме по пушилките, Никарагуа, Етиопия, Сомалия, Кампучия по времето на Пол Пот - това бе моето естествено развитие. Това бе невероятна школа за мен. Запознах се с журналисти от ВВС, "Гардиън", CNN."

Как се подготвя човек? "Зависи от душевната ти настройка. Имах късмета, всичко се учи лесно, ако живееш с мечтата си. Вземете Хемингуей, Стайнбек, Маркес. Когато ти гори отвътре, свикваш с мизерията, с неприятните моменти."

Преходът от журналистика към хуманитарна дипломация? "Човек постепенно се научава. В книгата в сгъстен вид е всичко, което съм преживял. Това е панорама на света през последните 50 години така, както съм го преживял. Журналистиката променя света по-бавно, а с хуманитарната допломация виждаш резултатите".

С кое се гордее най-много Енчо Господинов? Мечтите и това, което помага за сбъдването им. Мястото на личния принос, на личните качества. Конят като символ. Отговорите в разговора му с Лили Големинова:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Або представя дебютната си книга "Поводи за връщане"

Або е от младото поколение българи, родени след 1990 г., което живее с любопитство към света и обича свободата. Вече е факт и дебютната му книга "Поводи за връщане" . "Това е едно начало, което поставих преди близо 3 години. Това са разкази от моите пътешествия из Южна Америка, основно Перу и Боливия. Те са основани на моите преживявания,..

публикувано на 25.01.22 в 12:46
Божана Димитрова

Божана Димитрова: Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат

87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за поглед към онова, с което започнахме и това, което сме длъжни да правим днес. Това каза пред Радио София легендарната журналистка Божана Димитрова , една от емблемите на БНР и до днес. В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото журналисти сядат пред..

публикувано на 25.01.22 в 12:06

Как се създава център за изкуство и социални събития - вижте „ТАМ“

Арт пространството „ТАМ“, известно и любимо на много жители на Велико Търново, вече е разположено на ново място. По време на пандемията първият адрес на едноименния клуб е бил харесан от инвеститор. Екипът на центъра за културни и социални събития обаче намира занемарен бивш клуб на културните дейци в старата част на града. „Мястото тънеше в..

публикувано на 25.01.22 в 10:22

5 чаши червено вино седмично намаляват със 17% риска от заразяване с Covid

Виното намалява със 17% риска от заразяване с Covid, сочи проучване, публикувано във Frontiers In Nutrition. Учените са изследвали база данни на пациенти от Великобритания и Китай. Според заключенията на изследователите хората, които пият пет или повече чаши червено вино всяка седмица , имат 17% по-нисък риск от заразяване с вируса...

публикувано на 25.01.22 в 08:41
Язовир „Бели Искър”

Управителят на Софийска област свиква среща заради язовир "Бели Искър"

Областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира работна среща по повод състоянието на язовир „Бели Искър“. „Язовирът е опасен и стената му е силно компрометирана. Откакто е построен през 1945 година, е ремонтиран само един път. В същото време отговорността за стопанисването му е размита между няколко институции“, заяви Иван Иванов...

публикувано на 25.01.22 в 08:33

Почистват и проверяват пътните трасета

Поради ниските температури в София са извършвани обработки със смеси срещу заледяване тази нощ, съобщиха от Столичната община. Обработвани са стръмни участъци, мостове, трасета на градския транспорт, Южната дъга на Околовръстния път, участъци от общински пътища. Проверяват се спирките на градския транспорт, подходи към метростанции и..

публикувано на 25.01.22 в 08:25

БНР навършва 87 години

Българското национално радио днес навършва 87 години. На 25 януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредбата-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и официално започва дейността на националното радио...

публикувано на 25.01.22 в 08:20
Подкасти от БНР