Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Хубава работа“ с Олга Василевска

Където и каквото и да види там, Юлия Димитрова винаги се връща тук

Обича работата си, чиято мисия е да свързва българите по света

| обновено на 28.05.21 в 12:41
Юлия Димитрова дава усмивки и на други хора

„Всеки път, когато отивах в някоя държава имах намерение да се установя за по-дълго и всеки път се връщах”, казва Юлия Димитрова.

Тя е страстен любител на пътешествията и най-вече приключенията. От двуезично семейство е и вероятно затова е посветила образованието и голяма част от живота си на изучаването на чужди езици и култури. Тази нейна страст я е отвела на много различни места по света и за по-дълго - в 4 държави – САЩ, Великобритания, Белгия и Финландия.

През 2012 година се връща окончателно в България и става учител на „Заедно в час“. За 3-те години в училище преподава на 180 деца от 6 до 14 години и е класен ръководител на 32 от тях. През 2015-а попада на обявата за перфектната за нея работа – да бъде супергерой в Тук-Там. Оттогава ролите ѝ в екипа са преминали през няколко измерения, срещнала е страшно много интересни хора, научила е какво ли не, но мотивацията си е все същата - смисълът от всички усилия, липсата на рутина, поводите за гордост и, не на последно място, чувството за хумор на екипа. 

Явно пътувало ми се е, но не за да емигрирам“, добавя Юлия с усмивка. И вади безспорен аргумент: когато си някъде, през отпуската бързаш да се върнеш при близките си, а тук си при близките и във ваканцията можеш да пътуваш и опознаваш нови земи и култури. Пък и много си харесва работата.

В Тук-Там първо говорели за завръщането на българите, сега акцентът е в мигриращия млад човек. Мобилността е вече много характерен елемент от съвремието.

Мисията на организацията днес вече е да свързва българите по(от) света - чрез проекти и инициативи, чрез платформата й.

Юлия Димитрова разказа и за актуалната привлекателна инициатива за младите хора – „Иди, учи и се върни“ и възможността да се спечели стипендия за учене.

Както е традицията, в рубриката участва и артист, който, слушайки разговора, визуализира асоциациите си. Днес това е Анелия Пашова.
Творческият й псевдоним на художничката е АPASH illustartion.

Завършила е магистратура в НХА София, специалност Илюстрация и членува в ДАФНИ / Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори/. Има зад гърба си 5 издадени книги, две от които авторски. Като художник на свободна практика развива своя марка продукти с анималистични рисунки.
В галерията на магазин GIFTED до 15 юни може да се разгледа съвсем скоро откритата й изложба със скицници.
Разгледайте потече тук.

И чуйте разговора с Юлия Димитрова и Анелия Пашова-АPASH.

  • Ето какво нарисува АPASH, слушайки разговора с Юлия Димитрова:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Входът към музея на Вапцаров в София

Домът на огняро-интелигента

"Ако на калкана на къщата с лице към НДК има негов стих, много повече хора ще дойдат в музея, който е сред най-съвременните за българската литература. Може с модерен градски арт да се направи. Намерили сме аржентински артист, който да дойде и да го изрисува." - започва уредника на музея Катя Зографова: "Малко знаем за работата на Вапцаров и като..

публикувано на 12.06.21 в 16:00
София прайд

Да бъдеш силен, да бъдеш себе си

Владислав Петков, юрист, антрополог, защитник на човешките права и представител на ЛГБТИ общността. Говорим за това колко е важно да бъдеш силен, за да бъдеш себе си и за София прайд 2021 г. Какво да се очаква на сцената на София Прайд - в разговора му с Елена Пъневска. "Избрах антропологията малко на рулетка, но не съжалявам за това. Преди това не..

публикувано на 12.06.21 в 15:00
Елин Пелин

Похожденията на Пелинко

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков” Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в..

публикувано на 12.06.21 в 14:05

Българите обичат да помагат

Турнир с кауза по видео игри с водещ Китодар Тодоров набира средства за 105 деца, част от инициативата ParaKids. Първият по рода си благотворителен гейм турнир по GeoGuessr “О, братко, къде съм?” ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Kito Gaming от 14 до 24 юни от 20:00.  Tой цели да осигури необходимите средства и оборудване за поне..

публикувано на 12.06.21 в 11:43

Почистването като предизвикателство

"Ние сме студенти, 7 човека общо, всеки със своите умения допринесе за създаване на "Природен". Така започват представянето на приложението си Мила Байлова и Велияна Георгиева. Младите хора все по-категорично заявяват, че опазването на околната среда е основен приоритет за тях. Доказателство за това е стартиралия преди месец проект „Природен“,..

публикувано на 12.06.21 в 10:54

Да изразяваме себе си чрез музика

Дръм и Бас фестивал на 18ти и 19ти юни - Гара Басс – откъсване от градската действителност с едно влаково пътешествие през красотата на Искърското дефиле до Гара Балкан (между Лакатник и Бов) или по-позната като Balkan Station. Идеята на фестивала е да развива електронната сцена и култура у нас, докато съчетава различни видове изкуства и изяви...

публикувано на 12.06.21 в 10:41

Класически въпрос с некласически отговор

Българското национално радио пуска първия подкаст за класическа музика у нас - "Класически въпрос" . Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът от Радио София Михаил Митев в неформална приятелска беседа ще размишляват над въпросите, които често няма на кого да зададете и още по-често - да получите отговор. Какво и..

публикувано на 12.06.21 в 09:50