Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Елин Пелин и лавината добри хора

7
Гласът на столицата Лили Големинова
Снимка: радио София

Всичко за община Елин Пелин и спортния празник "Спортът е здраве". Началото е с Александър Станоев  - организатор на детския спортен турнир от Академия Мургаш.·Спортът в общината и разликата с детските му спомени: "спортът е здраве, стремежът сега е родителите, които ни дават много голяма подкрепа децата да се откъснат от таблетите и компютрите. Традиции има, отборът ни "Левски" след две години става на 100."Александър Станоев, организатор на събитието

"В  модерната спортна зона на Елин Пелин 8 отбора от 18 набора с между 230 - 240 деца едновременно започват 4 футболни срещи - обявява същината на събитието Александър:
Рекордьорите в плуването Алекс Стойнов и Симона Иванова представят успехите си на 50 м. басейн и разказват за тренировъчния си процес. Спомнят си как влизат в плуването. Парадокс ли е, че в Нови хан, откъдето идват успешни млади плувци, няма басейн? Алекс и Симона

Още за влиянието на пандемията и как като не очакваш рекорд, можеш да го поставиш. "Ще започна двуразови тренировки за нови рекорди" (Алекс), "целим се нависоко" (Симона):

Продължението е с Рени Николова, зам.-кмет по образование, хуманитарни и социални дейности: "шопският празник е емблема и традиция от 51 години. Съчетаваме минало, настояще и бъдеще. Съчетание на християнство и литература. Шопският фолклор събира и хора от страната, и от побратимените ни градове от Руската федерация и от Сърбия. Датите са от 21 до 27 юни: родова среща в местността "Църквето", дни на литературата, изкуството, децата, фолклора."Рени Николов, зам.-кмет

Кое е клишето и кое е истината за шопите? "Всичко е истина, инатливи и пазене на традициите". Като песента на почетния гражданин на Елин Пелин Стоян Янкулов-Стунджи "Вода" - едно от най-красивите български участия в "Евровизия".

"Нещото, което ни кара да се гордеем е, че различният прочит на празника след 2015 върна младите хора към него. Показваме им какво и нас ни е подкрепяло. Имаме 10-12 фолклорни клуба. Шопският ни ансамбъл "Ради Радев" има три подразделения, от малките до големите - горда е г-жа Николова:

инж.Ивайло Симеонов – кмет на Елин Пелин. Темите, по които взема отношение са за помощите в програмата на Общината за отглеждане на дете, за децентрализацията, инвестициите, инфраструктурата. Като тези в Равно поле, за новия квартал, в който се разгръща Мусачево. Защо софиянци избират да живеят в Елин Пелин, какво привлича младите в града.

"Близостта до София е и плюс, и минус. София намира тук и време за отдих и разходки. За по-малко от месец, по време на пандемията се регистрираха около 20% повече жители. Демографската ни политика е сериозен акцент - децата и младите от една страна, възрастните - от друга. За всяко трето и следващо дете, разсрочено във времето, даваме 4000 лв, обвързани с качество на живот - плащане на данъци и образование на децата. Това е нашата цел, но Прокуратурата видя в това дискриминация и ни вкара в съда" - обяснява кметът:

"Ние сме силна община с младо население и добра финансова дисциплина. Проектирахме над 230 имота между Мусачево и Равно поле на преференциална цена за млади семейства. Развиваме широкоспектърна дейност, плановете засягат различни групи. Довършваме велосвързаност между всичките ни населени места с осветени алеи и места за срещи. Младите, които са работили навън трябва да преоткриват тук битов мир и спокойствие."

"Сега строим басейн до минералния извор в Равно поле. В комплекса ще има място и за уелнес, проектът е уникален. Сред спортовете, които развиваме са и голф, и крикет - помагаме на всички желаещи да се развиват, без масов спорт няма спортни успехи." инж.Сименонов - кмет втори мандат

"Проблемът ни е подземната инфраструктура, която е държавна. Построиха се много предприятия, които плащат данъци. Ние сме най-големия данъкоплатец и е нормално поне един процент да се връща и за транспортна инфраструктура." - откровен е инж. Симеонов.

Майката на един от участниците в празника, Пенка Вълкова говори за гражданските инициативи в Елин Пелин:

"Чудесно място за отглеждане на деца, навсякъде има пълни детски градини, имаме площадки за уличен фитнес. Пролет и есен правим кръводарителски акции, имаме много доброволци-кръводарители. Доброто е във всеки от нас. Друга доброволческа дейност е свързана с кучешкия приют в Долни Богров с даряване на храна, с разходки на дружелюбните кучета. Действа много зареждащо."

Шевиците направени от пластмасови капачки

В последната част от предаването гост е пиарът на общината Диана Димитрова, която говори за парка от автомобилни гуми „Светът не е за еднократна употреба“  направен от нея заедно с доброволци и украсен с оргомни пана с шевици, направени от пластмасови капачки. "Много хора започнаха да пишат в страницата на общината как и те да правят подобни пана, как те да съберат децата да ги правят заедно. Едно дете като го накараш да се чувства специално, винаги ще те усмихне. От боклука, какъвто са капачките, правим нещо красиво за окото. Размерите са от метър на метър до два на два, закачаме ги на стените на стадиона. Едно подобно пано, в зависимост от сложността на шевицата, е от два до седемнайсет часа работа."

"Ние бяхме по-щастливи деца, единственото ни забавление беше да си измисляме игри и забавления. Наша е задачата да накараме децата да играят навън. Трябва да се радваме на малките неща, да виждаме това, което сме забравили, като цъфналите макове наоколо. Да мислим позитивно, да работим заедно, тогава проблемите стават нищожни."

"Имаме няколко изрисувани училища и читалища в общината, Огромен кукер в Нови хан, шевици в Мусачево, майка с дете и голяма шевица в Елин Пелин, в това в Гара Елин Пелин идеята е, децата да доизрисуват хубавата девойка. Умората има смисъл - като гледам децата в парка с употребяваните гуми. Тези инициативи са за всеки един от нас, те ни обединяват. Не мисля, че сме сложни, по-скоро сме с характер и отстояваме мечтите и вярванията си. Ние сме общност. Добрите хора са като лавина:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България е във фокуса на дискусионен форум, който се провежда в Дома на Европа. Целта е да насочи общественото внимание върху приоритетната за Европейския съюз тема – изграждане и ползотворно функциониране на енергийните общности, като важна част от енергийния преход...

публикувано на 17.07.24 в 10:17

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна

Червен код за опасни горещини в почти всички области на страната обявиха за днес от НИМХ. Оранжев код е обявен единствено за областите Бургас, Варна и Добрич. Ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от изток-североизток. Ще се задържи горещо с максимални температури между 38° и..

публикувано на 17.07.24 в 07:35