Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тютюнопушеното сред гражданите на Европа да достигне до 5% е целта на ЕК

Целта  на ЕК е до 2040 г. e да сведе до 5% употребата на тютюневи изделия сред гражданите в Европа. Към момента различни изследвания показват, че тютюнопушенето сред населението е в рамките на 31-40%. 

Всяка година в света умират над 6 млн. души от заболявания, причинени от употребата на тютюн, показват данни от проучване на Световната здравна организация. Според Националния център по обществено здраве и анализи, всяко четвърто дете до 16-годишна възраст в България пуши.  

А ето какво сподели по темата д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България

"Трябва да отбележа, че тютюнопушенето нанася сериозни щети на българското население. Всяка година 17 000 души умират вследствие на директна и непряка употреба на тютюневите изделия. Тук е мястото да ви призова да се опитате да откажете цигарите, защото това ще се отрази благоприятно както на вашето здраве и физическа мобилност, така и на вашите близки". 

Тук е мястото на българските медии, които по неутрален и подплатен с факти и доказателсва начин, да информират българското население колко е важно да спрат употребата на цигари с цел по-здравото бъдеще за всички нас. 

В България всеки трети е пушач, а сред младите особено тревожно е нивото на тютюнопушене сред момичетата. Според данни на СЗО за 2020 г. страната ни е на първо място по тютюнопушене в Европа сред 11 и 15-годишните деца. 

Факт е , че у нас Законът за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ) поставя редица ограничения на възможностите за реклама на тютюневите изделия. Според сега действащия закон обаче все още са разрешени външната реклама на тютюневи изделия и рекламата в местата за продажба.  

Ако обобщим продажбата на цигари на лица под 18 години е забранена, но рекламата не. На практика децата и младежите ежедневно са изложени на влиянието на реклами на продукт, който е забранен и опасен за тях. Наличието на реклами на тютюневи изделия не само създава нови пушачи в обществото, но и затруднява онези, които са решили да се откажат от вредния навик.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аудиопиесата "Роден под щастлива звезда" с премиера тази вечер

Тази вечер ще бъде  премиерното излъчване на аудиопиесата “Роден под щастлива звезда” . Събитието е безплатно, започва в 19.00 ч. в пространството Move.bg. Представлението е част от трилогията “Кораб на приключенията” по текстове на Туве Янсон . Сюжетът разглежда идеята за приятелството, която е водеща тема в книгите на Туве Янсон. Децата,..

публикувано на 16.06.21 в 10:35

Само два работещи лифта на Витоша – основен проблем за туристите

Само два работещи лифта на Витоша – Симеоновският и Витошко лале . Това е основният проблем на Витоша, сподели в ефира на радио София Марина Тепавичарова - председател на Сдружението на витошките ски и сноуборд училища . По думите й, няма лифт, който да обслужва зелените писти. „Проблемът е че работят само Симеоновският лифт и Витошко лале..

публикувано на 16.06.21 в 09:15

Външно оценяване по български език и литература за 7 и 10 клас

Учениците от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес. Общо над 111 000 ученици от страната показват знания, като над 51 000 десетокласници се явяват в близо 1000 училища. Изпитът започна в 08.00 часа и е с продължителност час и половина. Вариант номер 1 за външното оценяване по български език на..

публикувано на 16.06.21 в 08:28

Интензивни валежи с гръмотевици в сряда

Над източните райони от страната облачността и днес ще бъде значителна. Очакват се интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Преди обяд над Централна и Западна България ще бъде предимно слънчево, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. В следобедните часове в Западна и Централна България също ще се развива купеста и..

публикувано на 16.06.21 в 07:45

Без предпазна маска в работни колективи до 7 души от днес

От днес в работните колективи до 7 души се допуска изключение от изискването за носене на защитна маска. Това обяви в своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Преценката дали служителите да бъдат без защитна маска ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или..

публикувано на 16.06.21 в 07:10

Откриха обновената Японска градина в столичния зоопарк

Днес в столичния зоопарк официално беше открита обновената Японска градина . Основният принцип на Японската градина е чувството за спокойствие и почивка, съзерцанието на природата и миниатюризацията. Японските градински майстори възпроизвеждат природата на малък участък със сравнително ограничени средства. Изображението на природата е в..

публикувано на 15.06.21 в 16:53

SoFest от 17 до 20 юни в кино Кабана

Четири SoFest вечери, наситени с много забавления, концерти, театрални, поетични, танцови и комедийни спектакли ни очакват от 17 до 20 юни в кино Кабана . Събитието събира на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина. Подробности за предстоящия фестивал SoFest , чуйте в интервюто на Катя Василева с Ангелина Осенска от..

публикувано на 15.06.21 в 16:17