Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Похожденията на Пелинко

6
Елин Пелин
Снимка: архив

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка

Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков”

Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в студентката от консерваторията Еленка Белчева, удря на камък.

Двамата се срещат през 1935 г. на „соаре”. Така по онова време наричат шумните партита, на които се веселят, пият и танцуват по-личните люде от София. Пелинко, както му викат приятелите, е на 58 г., известен писател, близък приятел на цар Борис Трети. А Ленчето е обикновено 21-годишно момиче от Лом. Тя попада в бохемската компания покрай вуйчото на приятелката си, Екатерина Ванкова, с която делят обща квартира. (Дружката й по-късно ще стане една от най-обичаните изпълнителки на шлагери, чиито песни всеки ден звучат по радио София).

Елин Пелин безутешно въздиша по младата и красива студентка, докато тя вижда в него изповедник и благ чичо, а не обект на желанието.

Легендата разказва, че когато ги запознали, с цялото простодушие на девойче от малък град, Еленка възкликнала „Ама вие не сте ли умрял?!”. Чуруликайки, тя чистодърдечно му признала, че си го представяла като отдавна отишъл си от този свят поне стогодишен старец и погъделичкала егото му с учудването, че е толкова млад и елегантен.

До края на вечерта Елин Пелин знае всичко за бъдещата си изгора. Тя му разказва кратичкото си житие-битие. От време на време си поплаква колко тъжи за родителите си в Лом. Галантният писател й предлага да й стане настойник в големия град не без задни мисли. А когато при следващата им среща чува чудесното й драматично сопрано, вече е влюбен до уши.

Колко злополучно за Елин Пелин се развива платоничната история и какви са другите похождения на писателя – чуйте сами:


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00

Детското лято през август е приятно и забавно в Столичната библиотека

Кампания от разнообразни инициативи в Детския център (ДЦ) и в Американския център (АЦ) на Столичната библиотека предстои през месец август. Заниманията, предназначени за деца от 5 до 15 години е под названието „Детско лято в Столичната библиотека“ , а програмата от 2 до 31 август е е наситена с различни събития всеки ден. Сред..

публикувано на 29.07.21 в 18:56

И с мобилно приложение можем да спасяваме гора

Мобилно приложение „Защити гората“ за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите създадоха природозащитници от Гората.бг , Изпълнителна агенция по горите и Природен . Целта му е да приобщи гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България. Подаването на сигнали е много улеснено чрез конкретни..

публикувано на 29.07.21 в 18:22

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари. Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Природните нарушения, свързани с климатичните изменения –..

публикувано на 29.07.21 в 17:30

КАБ обяви началото на третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва конкурса “ Български архитектурни награди ”, организиран от 2018 г. от Камарата на архитектите в България (КАБ). Целта му е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, да бъдат отличени тези от тях, които са с оригинална концепция, естетика, иновации и..

публикувано на 29.07.21 в 16:15

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07