Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кръводаряването е най-лесният героичен акт

Снимка: ВМА

Дарената кръв е безценен ресурс за здравната система. От нея специалистите в трансфузионната мрежа произвеждат така необходими качествени кръвни съставки, с които всекидневно се лекуват пациенти, спасяват се животи.

Това акцентира пред Радио София Евелина Динкова от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) по повод днешния Световен ден на кръводарителя.

Тя уточни, че коронавирусната пандемия се отрази и на броя на кръводарителите. Реален е бил страхът на хората. От друга страна по-трудно се извършвала дейността в кръвните центрове, заради повишените изисквания за контролирана безопасна среда.

„Новото, което наблюдавахме, беше, че освен редовните кръводарители, много преболедували от Covid-19 ни потърсиха, за да дадат реконвалесцентна плазма. Хубавото е, че много млади хора продължиха да ни подкрепят в тези трудни дни“, каза още Евелина Динкова.

Днес в аулата на НЦТХ ще се проведе тържествено събитие, на което ще бъдат отличени 18 личности и организации със специален принос за кръводаряването.

Сред тях е Министерството на транспорта и МОН, както и млад 31-годишен мъж, който вече 25 пъти е дарявал кръв.

Според д-р Асен Цеков - неврохирург в болница „Токуда“ кръвта няма алтернатива. Той е кръводарител, вдъхновител и организатор на кампании за кръводаряване със „Софийски мотористи“. Съобщи, че поредната кампания „Защото кръвта е живот“ е на 17 юли и апелира който и когато може - да дари.

По думите му пандемията направи хората по-солидарни, но от друга страна и по-уплашени – през 2020 г. кръводарителите са намалели с 4% в сравнение с 2019-а.

Кръводаряването е най-лесният героичен акт, които може да направим. Заради нашата помощ някой някъде може да бъде спасен, да живее. Това отбеляза пред Радио София Диана Димитрова, която е и кръводарител, популяризатор и организатор на акции за доброволно кръводаряване сред жителите на община Елин Пелин. Димитрова допълни, че в семейството си е последвала примера на баща си, който е отличен за многогодишно даряване на кръв.

„Добротворството е като лавина. Хората виждат щастието в очите на този, на когото са помогнали. Това окрилява. Когато се чувстваш полезен, получаваш най-голямото „Благодаря“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00

Детското лято през август е приятно и забавно в Столичната библиотека

Кампания от разнообразни инициативи в Детския център (ДЦ) и в Американския център (АЦ) на Столичната библиотека предстои през месец август. Заниманията, предназначени за деца от 5 до 15 години е под названието „Детско лято в Столичната библиотека“ , а програмата от 2 до 31 август е е наситена с различни събития всеки ден. Сред..

публикувано на 29.07.21 в 18:56

И с мобилно приложение можем да спасяваме гора

Мобилно приложение „Защити гората“ за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите създадоха природозащитници от Гората.бг , Изпълнителна агенция по горите и Природен . Целта му е да приобщи гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България. Подаването на сигнали е много улеснено чрез конкретни..

публикувано на 29.07.21 в 18:22

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари. Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Природните нарушения, свързани с климатичните изменения –..

публикувано на 29.07.21 в 17:30

КАБ обяви началото на третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва конкурса “ Български архитектурни награди ”, организиран от 2018 г. от Камарата на архитектите в България (КАБ). Целта му е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, да бъдат отличени тези от тях, които са с оригинална концепция, естетика, иновации и..

публикувано на 29.07.21 в 16:15

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07