Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба с карикатури на Теню Пиндарев във фитнеса, защо не?

Художникът има карикатури, подходащи за всяко място

Снимка: Галерия „Лоран“
Как повече хора да се "срещнат" с творчеството на Теню Пиндарев, с неговите шаржове и карикатури? Може ли тези, които никога не стъпват в галерия, да попаднат изненадващо на някоя от тях (и то без да разгръщат стари броеве на вестник "Стършел")?

Един изключително интересен и наистина иновативен проект бе разработен в тази насока от екип на галерия “Лоранъ” в лицето на Елисавета Станчева и Зорница Василева. 

Проект, в който избрани творби на Теню Пиндарев, биват изложени в ... бирария, фитнес и фризьорски салон. Със смелите си "ходове" проектът, който е поредната инициатива на галерията за отбелязване на 100-годишнината на родения в Казанлък Теню Пиндарев, печели подкрепата на Столичната програма "Култура".

Елисавета и Зорница дойдоха да разкажат за него в нашето "Радиокафе" между две подреждания на пътуващата мини-експозиция, която още при подреждането си на всяко изненадващо и нехарактерно място, предизвиква въпроси и интерес от всички наоколо.

Хубавото е, че Теню Пиндарев сякаш има карикатура за всяко място, затова и тази "капсула изкуство" се имплантира някак леко и естествено на всички тези необичайни места.

Между другото, ако искате творбите на Теню Пиндарев да дойдат и при вас, можете да се свържете с Елисавета и Зорница. Те вече са разработили логистиката, обикновено експозицията се задържа в рамките на две седмици, като освен самите шаржове и карикатури, има и достатъчно информация за дългия и плодотворен живот и многопластовата личност на Теню Пиндарев.

Точно в момента те са на улица “Балша” 5, където добавят усмивки и интерес към хумора на системно трениращите и търсещи добър тонус посетители и ще остане там до 23 юни. А от началото на годината се мести във весел фризьорски салон на ул. “Янтра” 3а.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден извън времето, обикновено е около 25 юли. Мястото е гората до Юндола, музика, сергия с оставени неща,..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до началото на учебната 2022/2023 г. „Това е нов модел на учене и преподаване отвсякъде и по..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО . Тя добави, че през..

публикувано на 23.07.21 в 17:22