Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Снимка: БГНЕС

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години. Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“.

„Тези разлики се решават в разговор. В този разговор може да възникне една добра идея, която да определи пътя, по който трябва да се върви. Всеки един от нас съпреживява тази идея, очакването е дълго, надеждата остава, че това нещо ще бъде реалност“, добави доц. Шивачев.

Ако бъде изградена подобна болница, детското здравеопазване ще се промени със светлинни години от сега, смята началникът на Клиниката по детска хирургия в „Пирогов“.

„Представете си, ако тръгнете с детето си на ръце и трябва да обиколите четирите краища на София, за да намерите специалисти, които работят на различно място. Всеки от тях назначава изследвания. Казва, че му трябва още едно мнение и вие тръгвате по същия път. Това няма да съществува, което е невероятно печелене на време, а печеленето на време обикновено означава живот“, разказа д-р Христо Шивачев.

По думите на доц. Шивачев, когато се говори за Национална детска болница, това не е административното събиране на съществуващите болници до момента.

„Това е една концепция за самостоятелен организъм, който трябва да включва специалистите, родителите, децата, помощните звена инфраструктурата. Това е нещо което работи самостоятелно. Изграждането на един такъв център – той ще бъде не само лечебен, но и учебен. Ще доведе до високо ниво на обучение. Това ще бъде невероятен стимул към младите лекарите, професионалистите по здравни грижи, към рехабилитаторите, да могат да специализират в тази посока“, сподели доц. Шивачев.

Болните деца на България, растат като болни възрастни, смята Иван Димитров - председател на федерация „Български пациентски форум“. От федерацията изпратиха отворено писмо до президента и служебното правителство с искане за незабавно изграждане на Национална детска болница.

„Ние като пациентска организация обясняваме от много години и искаме от всяко едно правителство да има Национална детска болница. Децата на България остаряват, без да се излекуват и не водят нормален детски живот“, сподели в ефира на радио София Димитров.

По думите му, децата на България намаляват постоянно, а освен това остават и нелекувани.

„На нас ни се обаждат родители от цялата страна да търсим връзки и контакти само и само да могат да бъдат приети. В България здравеопазването е само с връзки. Нямаме никакво време. Мястото е в симбиоза с толкова много други болнични заведения. Позволява да имаш компактност, ако е необходимо нещо друго в сферата на детското здравеопазване“, смята председателят на федерация „Български пациентски форум“.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с доц. Христо Шивачев и Иван Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02