Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Морските дарове, майонезата и месото могат да са опасни в топлото време

Снимка: Ани Петрова

Топлото време е предпоставка за чести хранителни отравяния. Рибата, яйцата и пилешкото месо, могат да причинят сериозни проблеми, съобщава испанският вестник „Ла Вангуардия“. 

Оттам добавят, че това не са единствените храни, които могат да ни причинят сериозни неразположения. Изданието представя и още опасни храни, ако не се приготвят и съхраняват правилно.

Котлети

Котлетите трябва да се извадят от хладилника точно преди приготвянето им, както и всички ястия от кайма. Каймата може да бъде много по-опасна от цяло парче месо. Котлетите трябва да се приготвят на минимум 70° C.

Майонеза и сосове на яйчена основа

Ако сосовете на яйчена основа са пастьоризирани и се съхраняват в хладилник до срока им на годност, няма проблем да бъдат консумирани в топлото време. Те трябва да се извадят оттам непосредствено преди консумация. Ако не се изядат, трябва да бъдат изхвърлени след 24 часа.

Стриди и други морски дарове

Именно отравянето с морски дарове е най-опасно. Това се случва заради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те могат да предизвикат диария, повръщане и стомашни болки. Изключително опасни обаче са за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всякакви заболявания, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е особено опасна, тъй като може да проникне в кръвта и да причини смъртоносни инфекции.

Пържени картофи

Картофите, оставени за дълго време на стайна температура, могат да съдържат бактерии, подобни на тези, които причиняват ботулизъм. Останалите ни сготвени  картофи, трябва да се съхраняват в хладилник.

Пилешко

Пилешкото месо съдържа много вода и мазнини, което го прави много уязвимо на температури. За да сме сигурни, че местото няма да ни зарази салмонела или листерия, е добре да не го мием непосредствено преди приготвяне. Местото е добре да се пипа с ръкавици и трябва да сме сигурни, че е напълно готово преди консумация.

Остатъци

Ако храната е била повече от четири часа извън хладилника, особено през деня, е по-добре да я изхвърлите.

Пресни зеленчуци

Всички зеленчуци, плодове и листни растения трябва да бъдат измити внимателно, независимо кой сезон от годината е. Съдържащата се в тях вода благоприятства растежа на всички видове микроби. 

Дини и пъпеши

За да сме сигурни, че кората на динята и пъпеша не е замърсена е добре преди разрязване и консумация да я измием старателно.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктория Блажева: Добрият презентатор трябва да вярва в каузата, за която говори

Пандемията от Covid ни даде възможност, поне за кратко, да си мислим за това кои са важните неща. Covid доведе до това да се ускорят процеси в корпоративния свят , които вече съществуваха. Това каза в студиото на радио София Виктория Блажева – първи вицепрезидент и директор “Стратегия и бизнес” в една от най-големите банки у нас.  Тя коментира..

публикувано на 30.07.21 в 16:58

Доц. д-р Александър Христов: „Има такъв народ“ няма политически опит и това си личи

Събитието на седмицата  се очертава да се случи днес и от това ще произтекат много последици, коментираха в студиото на радио Софи я доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации . Те откроиха като основен проблем липсата на комуникация от страна на първата политическа сила „Има такъв народ“ ...

публикувано на 30.07.21 в 14:52

„Евродетективи“ и други игри на открито се провеждат в центъра на София

Любопитни факти за Европейския съюз могат да се научат и по време на игра. И тя съществува. Казва се „Евродетективи“ и е организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. По време на разходка из добре познати места и сгради в центъра на София участниците търсят отговор на загадки и ще научат интересни факти, свързани с..

публикувано на 30.07.21 в 12:45
Тази година статуетките ще са се една повече, ще има и за жените в уеб

Красиви и стойностни уеб проекти ще се състезават за „Сайт на годината“

Най-добрите български сайтове ще бъдат представени и отличени в четвъртото издание на престижния конкурс за уеб проекти „Сайт на годината“ . Надпреварата тази година ще включва обновени категории и критерии за оценяване, ще има и младежко жури – от студенти от различни специалности и университети. За първа година ще се връчи..

публикувано на 30.07.21 в 10:55

Лагери, в които деца и тийнейджъри забравят за телефоните си

Фондация „Изкуството да живееш“ организира летни лагери за деца и тийнейджъри , които са и забавни и имат образователна цел, разказа пред Радио София Константин Драгов : „Там децата развиват своите способности и ценности – да помагат вкъщи, да бъдат отговорни, дружелюбни, да бъдат уверени в себе си.“ Програмата е целодневна и..

публикувано на 30.07.21 в 09:52

Табели в централния парк на Банкя припомнят важните човешки ценности

Град Банкя вече има още една забележителност - табела на ценностите , съобщават от едноименния столичен район. Арт инсталацията е с височина 2.5 м. и в своята същност представлява масивна конструкция  с цветни стрелки, сочещи в различни посоки, на които са изписани едни от най-важните думи в българския език – родолюбие, честност,..

публикувано на 30.07.21 в 09:23
За по-младите и лекарите позволяват

Кардиолог: В жегите охладете сексуалните страсти

Температурата на въздуха над 30 градуса е сериозен рисков фактор, особено за възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Според Филип Кузменко, кардиолог и медицински блогър, и едните, и другите е добре да ограничат секса при горещо време. "Човешкото тяло се състои средно от 60 процента вода. Когато се потим в жегата..

публикувано на 30.07.21 в 08:16