Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След конкурса на „Тийноватор“ ще ядем сладолед без захар, но с протеин

Всички финалисти са и победитали
Снимка: teenovator.bg

Сто ученици от 6 града представиха 20 интересни стартъп идеи „как да направим живота си по-устойчив, по-красив, по-удобен и по-умен“ на финала на последното издание на „Тийноватор“ през този месец.

Програмата е част от международната мрежа U School, адаптирана за българските училища, в която ментори от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Началото е поставено през учебната 2018/2019 в четири столични училища, а през следващата 2019/2020 се разшири до 17 училища – в София, Варна и Враца.

Програмата е безплатна, а форматът е базиран на практическо прилагане на успешни практики от Станфордския университет. Имплементирани са още „design thinking“, „lean development“, „rapid prototyping“, „business canvas model“ и др., в комбинация с личностно развитие и „меки“ умения, образователни игри. Организират се и посещения на офиси на реализирани компании. Фокусът на програмата е стимулирането на творческото мислене и увереността в собствените възможности.

„В стартирането на бизнес е и успехът, и провалът. По пътя има и препятствия. Посоката не е само напред. „Тийноватор“ е по-ранен старт за живота след училище“, обясни пред Радио София координаторът на програмата Зорница Миткова.

Първо място в националното състезание спечели Александър Паунов, 11-окласник в Първа немска гимназия в София. Неговият стартъп ICEPRO е за сладолед с протеин на прах и без захар.

„Имах двама ментори – Ангел и Цвети. От тях научих повече, отколкото в училище“, беше откровен 18-годишният Александър в студиото на Радио София.

Имал е много идеи, но осъзнал, че повечето нямало да може да се реализират.

Спрял се на хрумването за сладолед без захар, но с протеини, въпреки че в учебната програма няма биология и химия като предмети.

На финала журито харесало сладоледа, че и опашка се образувала…

Резултатът от този стартъп можем да го очакваме и на пазара и скоро да го вкусим.

Второто място зае Safe Peak – апликация за бърза локализация на изгубени хора в планината, допълни Зорница Миткова. На трето място се е класирал отборът с Find Trainee – сайт, който помага на младежите да намерят мечтаната работа и ги свързва с компании, които предоставят стажове.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова със Зорница Миткова и Александър Паунов.

Вече тече записването на участници и ментори за четвъртата година на „Тийноватор“.

Възползвайте се.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аудио-визуалната инсталация "Вечерята" разглежда семейните взаимоотношения и конфликти

От 23 до 26 ноември 2024 г. между 16.00 и 22.00 ч., в Културно пространство "Бобина", ще бъде представена експерименталната аудио-визуална инсталация на режисьорката Златина Тенева "Вечерята". Спектакълът проследява завихрянето на семеен конфликт, в който детето неволно се оказва не само наблюдател, а и участник. Инсталацията преплита кино и..

публикувано на 21.11.24 в 12:06
Живописецът Панчо Малезанов

Изложбата "Контрасти" среща графика и живопис на Панчо Малезанов и Васил Петров

"Контрасти" - изложба, в която си дават топла приятелска среща живопистта и музиката. На 22 ноември известният български художник Панчо Малезанов ще открие съвместна изложба с много обичания български музикант и джазмен Васил Петров. Художникът има зад себе си 30 самостоятелни изложби за малко над 30 години, близо 30 участия в общи художествени..

публикувано на 21.11.24 в 11:18

Отбелязваме празника на "Младото Божоле" в София

Пред днешния ден Френско-българската търговска и индустриална камара организира посрещане на новото божоле в София, съобщават от камарата. По стара френска традиция всяка година в третия четвъртък на месец ноември се посреща първото младо вино "Божоле" . Вече близо 20 години тази традиция се спазва и в България. Основна заслуга за провеждането на..

публикувано на 21.11.24 в 10:44

Пет задължителни насоки за проектиране и ремонт на улици в София, предлагат общинските съветници от ПП-ДБ-СС

Пет задължителни насоки за проектиране и ремонт на улици и градска среда, които да гарантират безопасност, функционалност и естетика, предлагат общинските съветници от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България и Спаси София". Мерките са обособени в групи: -   Пътната безопасност или ясно обозначени пешеходни пътеки,..

публикувано на 21.11.24 в 10:17
Снимката е илюстративна

Летище София работи нормално при зимни условия

Летище София работи нормално при зимни условия, съобщават от пресцентъра на аеропорта.  Извършват се процедури срещу обледеняване на самолетите. Летище София призовава пътниците да идват поне два часа по-рано на терминалите преди пътуване.

публикувано на 21.11.24 в 09:35

Условията в планините не са подходящи за туризъм

Условията в планините не са подходящи за туризъм, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). Времето е ветровито и облачно. На повечето места има минимална снежна покривка - между 1 и 6 см. Лифтовите съоръжения в курортите не работят заради силния вятър.  Няма регистрирани инциденти с туристи през последното..

публикувано на 21.11.24 в 09:26

Прагматичното пазаруване – водеща тенденция сред онлайн потребителите

В началото на месец октомври, Агенция за онлайн маркетингови проучвания извърши национално-представително изследване, което цели да определи навиците и мотивацията на онлайн потребителите. Данните показват, че има три основни категории купувачи – прагматични, спонтанни и неутрални потребители, каза пред Радио София маркетологът Даньо..

публикувано на 21.11.24 в 09:24