Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долни Раковец - Радомирско в ефира на Радио София

| обновено на 27.06.21 в 12:06
с. Долни Раковец - етнографска сбирка
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Романтика ли само е селото? По време на пандемията се засили интересът към живота на село. Но как са нещата на място? Едно недалечно от София село, Долни Раковец, приема изнесеното студио на Радио София. Първият събеседник, както му е редът, е кметът Йорданка Атанасова: "Известни сме с раковското масло-чесъна и минералната вода, на 45 км от Столицата, насред радомирското поле, по настояща адресна регистрация в момента са 112 души. Във всеки двор има минерална вода, някъде температурата е по-топла, общо между 32 и 34 градуса. Имаме ЖП връзка, маршрутка, до София се стига за около 40 минути."

"Вероятно още с основаването на селото в Седемнайсети век е построена първата църква. Празникът на селото е в началото на м. септември. Чакаме ново читалищно настоятелство, имаме малък музей в кметството. Имаме интерес от сградата на училището да се направи арт-център."

Какви са предизвикателствата за общината, към която е селото от Пламен Алексиев - кмет на община Радомир, който в края на разговора обобщава проблемите около липсата на бюджет заради липса на постоянен адрес на новодошлите::

"Да се изпълни бюджета. И коридор номер 8 - при нас се събират двете линии, до Гюешево и Кулата. Водната криза директно ни засяга, градът е във воден режим от година и половина. Досега си мълчахме заради Перник, а сега яз.Студена е пълен. Хората са си платили сметките, не може да се обрича един град на воден режим, да имаме нужда от 80 хил.кубика, а 300 хил. да се изхвърлят в Струма, няма способ тази вода да идва до нас." И още:

"Очакваме започването на строежа на многофункционална зала. Искаме да възстановим и направим по-добър паметник на Никола Корчев, последният знаменосец на Самарското знаме. Трябва да си знем миналото, имаме уникални черкви, като в Чуковец, без нито един пирон."


Божидар Шадов – писател краевед за книгата си за региона: "Бит, обучение, сватби, кръщенета. Селото е отпреди няколко века. Нашата земя е дар от Бога. Чесънът ни е много качествен, наричат го раковско масло. Селото се разкрасява, в бита има положителни проблеми, радвам се на младите хора."

проф. Симеон Ананиев - експерт по транспорта, преподавател, родом от село Долни Раковец: "Човек трябва да е свързан с корена си. Помня, че имаше много деца, реката и езерото бяха чисти. Сега имаме потенциал за интермодален транспортен хъб. Но трябват експерти, а не хора с партийни протекции. С влак сега се пътува до София за час и двайсет":

Проф. Павел Пенчев – професор по хидрогеология: "Водата няма особени лечебни свойства, единствено по-високата ѝ температура я прави минерална. Сега находището е занемарено. Няма санитарно-охранителна зона. Няма необходимите условия, а може да се направи аквапарк. Местните хора правят каквото могат.":

Мирена Костова, която отскоро е избрала живота на село: "Животът е много по-различен, редовно се чисти и се кастрят дръвчета. Зимата е по-трудна и тежка. Не ни липсва градския живот. Първата година я карахме на ентусиазъм, силното желание да си тук е водещо":

Анелия Иванова, производител на най-добрия чесън: "Убедих се, че в това село не става семе от друго място, няма как да ви го покажа. Раздавах и подарявах, но съпругът ми се занимава със земеделие, сега имаме около десетина декара, убедих се, че в съседното село нашият чесън не е същият, не става. А нашият е едър, без торове и препарати, плевим го на ръка":






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07

5 литературни маршрута в София и на Витоша през следващите 2 седмици

Пет литературни маршрута през юли са заложени в лятната програма на Фондация "Прочети София". Първият е тази вечер и е посветен на личността и творчеството на Дора Габе . Тръгването е от пл."Райко Даскалов" в 18.30 часа , а автор и водещ ще бъде Катя Зографова . Тя е озаглавила маршрута "Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе..

публикувано на 03.07.24 в 10:18

Протест на фармацевти, в София за два часа спират работа по-малките обекти

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Призив за бързо въвеждане на депозитна система внасят в МОСВ екозащитници

Доброволци на екологично сдружение "За Земята" се събират днес в 8:30 ч. пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат призив за бързо въвеждане на депозитна система у нас. Ще има змей от бутилки, кенчета, банкноти, който символизира огромната ежедневна загуба на рециклируеми материали и обществени средства поради неефективното..

публикувано на 03.07.24 в 07:20

Приятно топло, в София – около 24°

Днес отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Ще духа умерен северозападен, в Югоизточна България –..

публикувано на 03.07.24 в 07:15