Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Александър Кашъмов:

Не са необходими промени в Закона за достъп до обществената информация

Александър Кашъмов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Фондация “Програма “Достъп до информация” представи двадесетия годишен доклад за състоянието на достъпа до информация в България.

“Ние разглеждаме различните аспекти на състоянието на това право в България. Разглеждаме законодателството, практиките в съдебните дела и публикуването в интернет на документи от институциите.

Това, което отбелязваме е, че в определени насоки има напредък, както в активното публикуване на документи в интернет страниците на институциите, броят на заявленията, които граждани, журналисти НПО, се увеличава, което показва продължаващ интерес към политиките и информацията, която държавната институция притежава.

Имаше някои негативни опити миналата година да бъде изменен Закона за достъп до обществената информация по непрозрачен начин от тогавашния парламент - инициатива, която не се случи”, казва адвокат Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на Фондацията. 

На днешното събитие е обсъдено и това дали са необходими промени в Закона и какви проблеми възникват в практика. Според адвокат Кашъмов на този етап по-скоро промените, които бяха направени през 2015 г., трябва да бъдат усвоени.

Като на този етап промени не са нужни, особено след като през последната година са правени опити да се затвори достъпа до информация, а не да се отвори.

Чуйте повече за доклада на фондацията в разговора на Лъчезар Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50