Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любо Георгиев, директор на „Софияплан“:

Собственици на имоти в паркове нищо не могат да предприемат, но плащат данъци

Най-много частни имоти попадат в Южния парк
Снимка: Антония Руменова

Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота, които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони.

Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства, коментира пред Радио София Любо Георгиев, директор на „Софияплан“.

„Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни.“

Георгиев допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да го дават под наем, но плащат данък. Би трябвало поне да са задължени към общината, защото те де факто не използват имотите си за частни нужди.

София има нужда от тези зелени площи. Градът е особено жив в зеленината си. Това е част от градската култура и качествения живот, допълни Любо Георгиев.

За да се отчужди част въпросните частни имоти - по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет.

Специалистите все още търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете, защото чрез заплащане с публични средства е почти невъзможно.

С директора на „Софияплан“ разговаря Константин Лавсов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

От „Спаси София“ редовно организират срещи, на които столичани излагат проблемите си

Гергин Борисов: Столичните власти не търсят решения за частните имоти

За да се отчуждават имоти в София, ще са нужни много пари. Столичните власти не правят нужното за увеличаване на приходите в общинския бюджет, смятат от „Спаси София“. За 2021 г. бюджетът на Столичната община е най-голям - 2 млрд. лева, но..

публикувано на 30.06.21 в 09:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова -..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите..

публикувано на 22.05.24 в 17:31
Двамата от Casual Threesome разказват и свирят The Doors

Група "Casual Threesome" с трибют на "The Doors"

Група "Casual Threesome" ни гостуват, за да разкажат и изсвирят предстоящото си събитие с гост музиканти, трибют на великаните от "The Doors". В трибюта ще  участва и Иван Гатев,  добре познат от участието си в група "Контрол", който..

публикувано на 22.05.24 в 16:05

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито,..

публикувано на 22.05.24 в 15:40