Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергин Борисов: Столичните власти не търсят решения за частните имоти

Собстваните приходи на общината са малко, за да има пари за отчуждаване, смятат от „Спаси София“

От „Спаси София“ редовно организират срещи, на които столичани излагат проблемите си
Снимка: spasisofia.org

За да се отчуждават имоти в София, ще са нужни много пари. Столичните власти не правят нужното за увеличаване на приходите в общинския бюджет, смятат от „Спаси София“.

За 2021 г. бюджетът на Столичната община е най-голям - 2 млрд. лева, но собствените приходи са едва 700 милиона, коментира пред Радио София Гергин Борисов от организацията.

Гергин БорисовТой припомни, че освен за паркове, терени чакат за отчуждаване за улици, за детски градини, междублокови пространства – за да не бъдат застроени.

От „Спаси София“ са насрочили за утре среща с граждани в Южния парк. По думите на Гергин Борисов в този парк се препродават терени, заграждат се, дори има случаи на строителство.

В „Полигона“ има над 200 дка държавни земи „с отпаднала необходимост“, които не са предвидени за паркове и могат бързо да влязат в схема за овъзмездяване при отчуждаване.

Според Борисов общински жилища не бива да се продават или заменят за сметка на частни имоти. Той смята, че има различни варианти, но управляващите не търсят решение.

Изтече ли срокът, който Столичната община има за отчуждаване, собствениците имат право да поискат промяна на статута на съответните територии.

Чуйте разговора на Константин Лавсов с Гергин Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Най-много частни имоти попадат в Южния парк

Собственици на имоти в паркове нищо не могат да предприемат, но плащат данъци

Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота , които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства,..

публикувано на 30.06.21 в 08:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние,..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните..

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес..

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля,..

публикувано на 09.07.24 в 09:49