Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Соаре с Багряна

Иван Табаков, Дамски портрет и портрет на Елисавета Багряна

Искра Ангелова помни Багряна като част от семейството си. "Беше доста респектираща дама за момиченце като мен. Багряна не е била долюбвана от комунистическия режим заради произхода си. Играла съм младата Багряна."

"След клеветническа статия в 60-та, където е обвинена, че не е спасила Вапцаров, Багряна е изпратена в забвение от комунистическия режим. А е номинирана за Нобелова награда, превеждала е Ахматова, както и Ахматова я е превеждала нея."

"С две страхотни актриси, Жорета Николова и Снежина Петрова правим "комбинирания образ" на Багряна - четем нейните стихове, свирят "4Tunes", накрая се появява едно малко момиченце, далечна роднина на Багряна и обира аплодисментите" - разказва Искра Ангелова.

"Искам да се събираме с такива хора, които още четат, гледат хубаво кино" - заключава актрисата-журналист, а малкото момиченце прави и своята радиопремиера.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигиталният Еразмус

#ErasmusApp е новото приложение  за студенти, участващи в образователна мобилност по Програмата или такива, които имат желание да станат част от нея. Една от основните причини Еразъм да е флагман на ЕС, а броят на участниците по програмата да расте през годините, са успешните информационни кампании, които провежда, за да популяризира работата си. С..

публикувано на 25.09.21 в 11:50

Уикенд пазар

Първият WEEKEНД ПАZAR в София ще започне тази събота и неделя, 25 и 26-ти септември, на емблематичния за софиянци Женски пазар. Всеки уикенд, от 10:00 до 19:00 часа, столичани и гости на столицата ще могат да открият на едно място български продукти, ресторанти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство,..

обновено на 25.09.21 в 11:01

Океан в буркан

Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София - това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за Визионери“, направление „Екология и градска среда“ – интервю на живо с Моника Димитрова и Денис Иванов: Денис: "Стартът на проектите започна преди 5..

публикувано на 25.09.21 в 10:49

Да превърнем неуспеха в игра

Колко значим е първи клас за децата и какви за проблемите и кризите, през които може да премине едно дете при първия сблъсък с учебната среда? Как да обясним на детето, че вещите не са показател за значимост, когато връстниците му в училище избират с кого да се сприятелят спрямо мобилния му телефон? И още любопитни теми, свързани с емоционалната..

публикувано на 25.09.21 в 10:06

Светлана Близнакова и Рали Велинов със завладяващото парче "Memories"

Светлана Близнакова и Рали Велинов от група SEVI  озариха и озвучиха ефира на Късното шоу с новия сингъл на вокалистката "Memories", а също и албумът ѝ “Tomorrow”. Звученето на песните е съвсем различно от познатия хеви стил на групата, с доста по-лирична насоченост. За този не малък скок в стилово и музикално отношение, Светлана Близнакова..

публикувано на 24.09.21 в 19:59

Представят Европейския пакт за климата на Sofia Summer Fest

Европейската комисия (ЕК) насърчава граждани, общности и организации да поемат ангажимент в полза на околната среда с приетия Европейски пакт за климата .  Целта на документа е да помогне за мобилизиране на социално движение в ЕС, коeто да разработва реални решения в областта на климата. Възможностите за ангажиране и подкрепа на..

публикувано на 24.09.21 в 19:51

Доброволци махат незаконни рекламни афиши в София

Доброволци ще премахват незаконната реклама от стълбовете и таблата в столицата, съобщи пред Радио София инициаторът Владимир Христовски, администратор на фейсбук групата „Безумията в София“. Акцията е насрочена за неделя от 10 часа. „Мястото на незаконната реклама, разлепена по стълбове и табла, е в боклука. Освен,..

публикувано на 24.09.21 в 18:45