Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново проучване показва:

Пандемията е променила възгледите за живота на 62% от българките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 40% от българите (мъже и жени) са напълно или по-скоро съгласни с твърдението, че „в държави, в които има повече жени на управленски позиции, нивата на корупция са по-ниски спрямо държави, в които има повече мъже на управленски позиции“.

Едва 11% са напълно несъгласни с това твърдение, сочи проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) на тема „Новото нормално“ след Covid-19 и отражението му върху живота и работата на жените“.

Пред Радио София резултатите от проучването представи Евелина Славкова от изследователския център.

Усещането на българското обществото към жени на високи позиции е по-скоро положително – било в политика, било в бизнес. Някои от жените по-скоро се сегустират и притесняват – смятат, че по-трудно могат да правят кариера или да развиват бизнес.“

По думите на Славкова последните години има много примери, в които се вижда как жените завземат територии, смятани по-скоро за мъжки – и в Народното събрание, и на министерски постове.

Още резултати:

  • Едва 16% посочват, че пандемията се е отразила положително върху работата/кариерата им, а 33% са на противоположното мнение.
  • 47% от българите са на мнение, че жените в по-голяма степен са (били) на първа линия по време на пандемията.
  • 54% от жените в България посочват, че пандемията се е отразила негативно и на личния им живот.
  • 56% от жените на възраст 40-49 г. смятат, че пандемията ще има дългосрочни последствия върху начина им на живот.
  • За 60% Covid-19 е имала отрицателно влияние върху психическото им здраве, за 47% - върху физическото.
  • При 72 на сто от жените са се увеличили задълженията към образованието на децата им.
  • 62% от анкетираните български жени са потвърдили, че пандемията е променила възгледите им за живота.

Проучването е важно, защото "новото нормално", с което живеем повече от година, очевидно ще продължи, обясни пред Радио София Ваня Кънева - изпълнителен директор на СЖББ.
След доклада на "Тренд" продължава работа по проект с 60 бизнес дами във фокус групи за успешна промяна и мотивация в новите условия на живот и работа.

Кънева припомни, че до 30 юли е срокът за включване в националната стажантска програма „Оставаме в България“ на СЖББ, насочена към поколението на родените между 1995 и 2005 година.

Чуйте разговора на Катя Василева с Евелина Славкова и Ваня Кънева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50

„Ана Уинтор. Живот на първия ред“ вече на книжния пазар и у нас

Романът на Джери Опенхаймер - „ Ана Уинтор. Живот на първия ред“ , вече излезе и на български език . Историята е разказ за скандалната биография на най-влиятелната фигура в световната мода - Ана Уинтор , вдъхновила филма "Дяволът носи Прада" с Мерил Стрийп и Ан Хатауей . „Ана Уинтор е съвременна легенда не само в света на модата, но..

публикувано на 26.07.21 в 11:54

“Игрите на 90-те” - забавление за малки и пораснали

Проектът “Игрите на 90-те” е инициатива, която цели да запознае децата с игрите, с които за израснали техните родители. Идеята на създателите е малки и пораснали да се забавляват заедно . Сами Догмуш създава проекта "Игрите на 90-те" преди 4 години, когато се разхожда из един столичен квартал. „Става все по-актуално децата да оставят..

публикувано на 26.07.21 в 11:12
враца есперанто изложба

Отбелязваме Международния ден на есперанто

Есперанто е най-разпространеният изкуствен международен спомагателен език . Наименованието идва от Doktoro Esperanto  – псевдонимът, под който полският филолог Людвик Заменхоф публикува „Първа книга“ през 1887 г. Целта му е да създаде лесен и политически неутрален език като помощно средство при международно общуване . При..

публикувано на 26.07.21 в 10:41