Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Попов: Мерките на Столичната община срещу мръсния въздух са неефективни

Снимка: БГНЕС

Мерките, които е предприела Столичната община срещу мръсния въздух в София са неефективни. Това е станало ясно от изслушването на вещите лица, изготвили експертизи по делото срещу бездействието на софийската администрация по проблема със замърсяването на въздуха в София в периода 2015-2017 г. Столичната община не е предприела ефективни мерки и за защитата на населението на града от негативните здравни последици от мръсния въздух. Целта на заведеното дело от редица организации е да изискат от общината бързо подобрение на качеството на въздуха в София.

„От екологичната експертиза някакви мерки са били предприемани, но няма резултат. Ние твърдим, че няма резултат, защото има не малко количество мерки, но няма качество на мерките. През този период общината си е вкарвала различни дейности, които и без това е изпълнява и на практика няма фокусирани усилия и неща, които да прави, които да доведат до по-сериозен ефект“, каза в ефира на радио София Ивайло Попов от сдружение „За земята“.

Съдът е изслушал и здравна експертиза, която е потвърдила сериозния риск за здравето на столичани, заради високите нива на замърсяване с фини прахови частици

Ивайло Попов изрази надежда, че до края на годината ще има решение по делото.

Според организациите, завели делото, един от важните изводи е, че няма безопасни нива на концентрации на фини прахови частици, които да не увреждат човешкото здраве. 

Според данни на СЗО в страната ни умират 15000 души годишно в следствие на замърсяване на въздуха

Подробности можете да чуете в интервюто на Данаил Конов с Ивайло Попов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Д-р Симидчиев: Всички органи в човешкото тяло могат да бъдат увредени от мръсния въздух

Всички органи в човешкото тяло могат да бъдат увредени от мръсния въздух . Фините прахови частици с размер под 2,5 микрона са толкова дребни, че те достигат до алвеолите . Оттам влизат в кръвта и с нея достигат до всички органи, които са..

публикувано на 23.07.21 в 16:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво..

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми...

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33