Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Снимка: Ани Петрова

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици, като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните. Това се дължи на програмите на Столичната община, каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО. Тя добави, че през последните години общината успешно се е справила с нивата на азотните оксиди.

„Мерките, които са изпълнявани от общината в сектор „Транспорт“ и подмяна на автопарка, строителството на метрото, са довели до подобряване качеството на въздуха, по отношение на този замърсител, както и по отношение нормите за фини прахови частици. В новата ни програма, в която сме заложили мерки, които траргетират основните замърсители както битовото отопление, така и транспорта, предвиждаме съобразно програмата, към 2024 г. фините прахови частици да бъдат в нормата“, каза Теодора Полимерова.

По отношение на делото срещу Столичната община за мръсния въздух и заключението, което е било представено към комплексната експертиза на две от вещите лица, Теодора Полимерова, каза че има голяма зависимост между качеството на въздуха и географските особености на София и това че градът 1/3 от годината е подложен на безветрие. Това води до много високи концентрации на замърсителите, особено през зимните месеци. Има и външни за общината източници, които са сериозно предизвикателство за Столичната община. Те представляват около 33% от замърсяването. Необходими са усилия, за да бъдат установени външните източни на замърсяване, за да бъдат намалени, каза експертът.

Подробности можете да чуете в интервюто на Данаил Конов с Теодора Полимерова

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На благотворителен търг в НБУ събират средства за лечението на студент

Нов български университет (НБУ) организира благотворителен търг под надслов „Изкуството лекува“. В него ще бъдат включени произведения, създадени от студенти и преподаватели от департаментите „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“. Творбите са част от обучението в ателиетата по стъкло, керамика и фотография на НБУ, а всички..

публикувано на 27.09.21 в 19:06

Работодателите също могат да помогнат срещу домашното насилие

Фондация „Emprove“ и проектът „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, застават зад изключително важната мисия за икономическо овластяване на жените, a то не би било възможно без работодателите. Затова организаторите канят различни заинтересовани страни, включително и работодатели, на среща с лекция, която ще се проведе на 28..

публикувано на 27.09.21 в 18:32

Трима артисти виждат и трансформират вторични суровини в творби

Фотографски трансфери върху дърво и функционални скулптури са подготвили визуалният артист Боряна Пандова , и художниците Мария Паунова и Ивайло Митев от работилница „Пункт“ за изложбата „Вторични суровини”, която ще се открие в галерия „ One” н а 1 октомври от 1 7 :00 часа „Боклук” не е мръсна дума, а положителен герой...

публикувано на 27.09.21 в 17:26

Нова платформа за превод на книги представя писателят Николас Димитров

Поредната интересна среща в ефира на Радио София е с Николас Димитров, автор на киберпънк романа „Дилър на реалности“, който създава нова платформа за превод на книги на 50 езика. Платформата превежда художествени текстове чрез изкуствен интелект и показва качество, надхвърлящо многократно опитите на google translate. Резултатите са толкова..

публикувано на 27.09.21 в 16:03
Крановския скален лабиринт

Ръстът на екотуризма продължава

Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше ръст и преди 2-3 години, но Covid пандемията подчерта тази тенденция. Увеличи се търсенето на приятни и интересни места, по-малки хотелчета или къщи за гости, при които обаче да няма големи струпвания на хора. Това обясни пред Радио София Николай Панайотов , изпълнителен..

публикувано на 27.09.21 в 15:29
Доц. Румен Драганов

Доц. Драганов: Няма сила, която да спре светлото бъдеще на българския туризъм

Туристическият сезон, който изпращаме, надмина очакванията на експертите. „И аз се изненадах, когато за пръв път от 30 години видях, че няма места под плажните чадъри“, отбеляза пред Радио София доц. Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той обясни този феномен с отстъпките, направени за..

публикувано на 27.09.21 в 14:05

Стойчо Стойчев, БДЗП: Бракониерите трябва да изтърпяват наказанията си

Черна септемврийска седмица отчетоха от Зелени Балкани и Дружеството за защита на птиците, с прострелян царски орел до Ямбол и отровен черен лешояд край Крумовград. Заловен е бракониер , който е убил десетки защитени видове птици и бозайници, с цел препариране и незаконна търговия.  „Благодарение на сателитните предаватели успяхме да..

публикувано на 27.09.21 в 13:47