Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Архитектки с розов балон между блоковете канят въображението за полет

В София инсталацията провокира на 8 и 9 юли, скоро и в други градове

Снимка: „Парашут“

Междублоковото пространство може да е място и за мечти, и за романтика.
В това могат да бъдат убедени само артисти по душа и призвание.

Точно такива са архитектките Десислава Петкова и Силвия Чернева, които измислят и реализират проекта „Парашут“.

Описват своята намеса в градска среда на София така:

„Голям розов балон се появява между блоковете сякаш от нищото. Танцува нежно с вятъра, отваря уста и ни подканва да влезем. Веднъж попаднали вътре, откриваме, че всяко наше движение променя мястото ни. Озоваваме се в корема на кит, в цепелин, летящ високо в небето, в подводница на 20 000 метра дълбочина. Всичко е възможно и истинско - ние сме едновременно и тук, и там.“

Свидетели на събитието са станали жители на кв. „Гео Милев“.

„Розовият балон стоеше в съзнанието ми като едно малко голямо вълшебство, които да поставям на различни места в градската среда“, сподели пред Радио София Десислава Петкова. Според нея инсталацията има сетивно-визуални качества, които „те подканват да се замечтаеш“.

Балонът предстои да продължи провокациите на сетива и асоциации и в други български градове. Засега се знае, че ща присъства на фестивал в Бургас през септември.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Десислава Петкова.


  • Десислава Петкова завършва „Архитектура“ в Академията по изящни изкуства във Виена и специализира с магистратура в Католическия университет Льовен, Белгия, с фокус върху градска среда, градска култура и градоустройство.
  • Силвия Чернева е архитектка и хореографка. Завършва бакалавър по архитектура в Кеймбридж и магистър по „Съвременен танц“ в Лондонския университет по съвременен танц.

Десислава е автор на градската намеса, а Силвия заснема кратки видео миниатюри, провокирани от причудливостта на балона.

Видео миниатюрите са достъпни чрез QR код, разположен на „Площадка“. Това е новият виртуален скулптурен парк на галерия „Галерия“ и се намира на ул. „Елисавета Багряна“, срещу Агенцията по вписванията.

Снимките за от проект "Парашут".

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да пробягаш стъпките на Алеко

Димо Христов за историческото състезание "По стъпките на Алеко Константинов": Състезанието е уникално, единствено по рода си с планинско бягане. Алеко с приятеля си минават по трасето от Железница през Черни връх до Владая. Това е четвъртото издание, 150 отбора с общо около 500 участника. Предизвикателно е траверсирането на цяла Витоша с над 1400 м..

публикувано на 25.09.21 в 16:00
Уайлд берис

Първо - бягане, после - кафе

Калина Николаева и Александра Атанасова от женското общество за екстремен спорт и активен начин на живот Wild-berries: "Съни - Биг бос, основава в 2012 "Уайлд берис". От седем години сме заедно. Планинско катерене, сноуборд (Калина). През 2015 реших, че отговарям на идеите им, от непознати станахме добри приятели. Сноуборд, сърф, въпреки, че прогресът..

публикувано на 25.09.21 в 15:10
Комбото на Леа и Еди

Леа, Еди и другите

Леа Иванова получава инсулт на 33, когато й забраняват да пее в зала „България“ Певицата носи жълта звезда от солидарност с любимия си Леон Алфаса Леон Алфаса е първата любов на голямата певица Леа Иванова. През 1940 г. тя е на 17 и е начинаеща на сцената, а той свири на алтсаксофон в прочутия „Джаз Овчаров”. Запознават се в артистично кафене на ул...

публикувано на 25.09.21 в 14:00

Ивета Петрова и Иван Накев представиха първата си авторска песен "Магия"

Срещаме ви с двама млади творци -  Иван Накев и Ивета Петрова. Те представиха в ефира на Радио София първата си съвместна авторска песен “Магия”. Ивета в момента е студентка в Музикалната академия със специалност „Поп и джаз пеене“.   Вече е трети курс в класа на д-р Владо Димов, когото определя като изключителен човек, артист и вокален..

публикувано на 25.09.21 в 12:08

Дигиталният Еразмус

#ErasmusApp е новото приложение  за студенти, участващи в образователна мобилност по Програмата или такива, които имат желание да станат част от нея. Една от основните причини Еразъм да е флагман на ЕС, а броят на участниците по програмата да расте през годините, са успешните информационни кампании, които провежда, за да популяризира работата си. С..

публикувано на 25.09.21 в 11:50

Уикенд пазар

Първият WEEKEНД ПАZAR в София ще започне тази събота и неделя, 25 и 26-ти септември, на емблематичния за софиянци Женски пазар. Всеки уикенд, от 10:00 до 19:00 часа, столичани и гости на столицата ще могат да открият на едно място български продукти, ресторанти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство,..

обновено на 25.09.21 в 11:01

Океан в буркан

Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София - това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за Визионери“, направление „Екология и градска среда“ – интервю на живо с Моника Димитрова и Денис Иванов: Денис: "Стартът на проектите започна преди 5..

публикувано на 25.09.21 в 10:49