Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детайлите на джаза

2
Сумра в действие - перкусионистът Л.А.Р.Лехидо
Снимка: Хосе Луис Луна

В испанския има цяла буква, различна от предишната с един детайл, ченгелчето върху нея. Всички останали ударени гласни, както и във френския, нямат подобна привилегия. Това ченгелче се използва за символ на някои от най-уважаваните институции, призвани да пазят националния дух – от Института „Сервантес“ до ежегодните срещи с чуждестранни програматори на джаз и фламенко. 2021-ва съчета за пръв път подобна среща с най-стария фестивал там – Джазалдиа в Сан Себастиан, за който наскоро стана дума тук.

Всички концерти се стриймват в реално време и остават в официалния ютюб канал на фестивала - все пак организатор на събитието е фондацията към SGAE, испанското сдружение за авторски права. Възможности за срещи и разговори с артистите също не липсват. Интересни са и критериите за подбор – как от 252 кандидатури се подбират само 8 – това обяснява Хавиер Естрея, арт-директор на фестивала:

„В началото на годината обявихме конкурса, на който се явиха 252 проекта. Селекционна комисия от 5 души – музиканти и експерти, търсиха в тях най-вече високо ниво и иновативност. Това търсят и чуждестранните фестивали. Проектите се слушат, не се гледат и звучността им е гаранция и за радиофоничност. Това е именно саундът на групата, който я отличава от останалите.“

В "Слънчев джаз+" след 23:00 ще чуем голяма част от тези артисти – някои от тях, познати на софийската публика благодарение на „Джаzz+ фестивал“, като Пабло Мартин Каминеро (2006, с Херардо Нуньес, 2010 и 2015 с “UHF”) и галисийците „Сумра“ (2010, във вечерта на “UHF”). Импровизираните звуци в концерта на „Сумра“ могат да дойдат отвсякъде, включително от надуване и пукане на балон или мачкане на опаковки, но все пак трябва да ги видите (в галерията или на видеото), за да се досетите.

За Пабло Мартин Каминеро джазът отдавна е престанал да бъде само музикален жанр, той е по-скоро философия, която позволява смесването с кубинска музика, танго, фламенко – всичко, позволяващо да се импровизира. "Не знам защо, но имам чувството, че по цял свят хората носят в себе си и кубинските ритми, и фламенкото. Нещата трябва да бъдат представени от нас честно, с лична ангажираност. Всеки трябва да е разпознаваем с характерната си звучност“:

След концерта с формацията си, кубинският саксофонист Ариел Брингес се включи в групата на Пабло Мартин и след концерта сподели: "Показвам не само носталгия за Куба, а визията си за Куба отдалеч, търсейки нещата, които ме идентифицират като кубинец. Живеейки в Мадрид, като че ли имам възможност да обърна внимание на повече детайли, които в Хавана бих пренебрегнал. По-скоро препрочитам себе си. Затова показвам интимната страна на Куба, обикновено свързвана с повърхностни етикети, с екстровертния ѝ характер. Но за да я познаеш, трябва да се приближиш до нея.“

Фламенко-джазът вече има своето второ и трето поколение. Първо слушаме пианиста Даниел Гарсиа, чийто последен албум за АСТ е звучал по Радио София малко след излизането му:

„Попивахме всичко от хората около Пако – Хорхе Пардо, Чано Домингес, Карлес Бенавент. Ние сме следващото поколение, целта ни е да отворим още повече границите, да иновираме непрестанно. Предизвикателство е, както да свириш парче на Пако и Камарон (началото на концерта), така и да създаваш свои „алегриас“, които не са класически тип, но ритмически им принадлежат, те са ни основата, която смесваме по нов начин с различни музики. „Дуенде“ и „фийлинг“ – това е една и съща дума на два различни езика. Можем още да ги наречем емоция, магия.“

Затова слушаме и неговите, и третото поколение – 20-инагодишните, които са в период на търсене на себе си.Завършваме с каталунката Алба Карета, която се надява младите на нейните години в един момент да пораснат и да почнат да слушат качествена музика. Ние сме с нея:

С благодарности към Saray, Andrea, Patxi, Jose Luis Luna, Javier Estrella, Jazz+ conciertos/MY Duo


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена,..

публикувано на 21.03.24 в 17:25