Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многоцветно местоправене

Сред прохладата на едно от най-красивите цветни места в центъра на столицата, Лили Големинова представя Университетската Ботаническа градина София и други теми, свързани повече или по-малко с нея.

Началото е с Мая Цанева и темата е 5 години Сдружение "Безопасни детски площадки", на които Радио София е медиен партньор:

"Преди 5 години се събрахме няколко майки и направихме групата, чак след година организирахме сдружението. След като няколко пъти ударих на камък в отношенията с Общината за оправяне на площадката, където играеше сина ми, много бързо се събрахме съмишленици. В един момент осъзнахме, че е добре да се възползваме от публичния ресурс, насочен към организации като нашата. Вече ни познават като "майките" и институциите не са равнодушни спрямо нас. 

Участваме в създаване и поддържане на достъпна обществена среда за игра на децата. Ако ти не ги питаш какво искат да се случва около тях, те не са наясно впоследствие защо техния вот е важен. Искаме да овластим децата да бъдат активни. Детската площадка е тяхното мини-общество. Година и половина си стояхме вкъщи и трябва да преоткрием, че градът е наш. Университетската ботаническа градина е истински зелен рай."



"Всеки рожден ден е тематичен, много е важно да си знаем правата и да даваме на обществото това, от което имаме нужда. Една детска площадка е мини-модел на обществото. На такива места липсва достъпна информация за това как да живеем достатъчно осъзнато. Децата ни са "професионално изкривени" - изключително откровени са и ако видят неправилно паркирана кола, казват: "мамо, няма ли да му вдигнеш чистачката"

От страна на Университетската ботаническа градина, слушаме Снежка Каратотева, която представя сезонните програми за деца:

"Сезоните се различават по количеството работа. Сега започват да цъфтят декоративните треви. Зимата основната атракция са иглолистните. Организираме беседи за групи от 10-20 деца, разходки из градината. Отделно имаме програма "Ботаниците изследват". Днес сме предвидили ботаническа игра - децата да търсят определен вид цвете, да го нарисуват. Второто е "бабината градинка", където ще видим какво познават от ядливите растения и подправките. Третото е "чудото на семената" - на най-малките ще дадем семена, които веднъж засяти, да си ги отнесат вкъщи. От растителни съставки могат да правят и техни произведения на изкуството за подарък"

Кера Станева и Мирослав Радичев от "БГ Бъди активен" разказват за дейностите си около децата и рециклирането:

"Основани сме в 2011, промотираме физическата активност в координация с европейски организации. Единият от проектите ни е "местоправенето" - ако има занемарено място в градската среда, с нашето сдружения правим градинки в междублокови градинки. Идеята е да се запазват местата от гражданите. Играта за рециклиране е щафетна, децата трябва да изхвърлят правилно опаковките. В началото обясняваме защо е важно рециклирането, чрез забавление, децата трябва и като се върнат вкъщи да знаят защо е важно да се рециклира. Промяната е възможна - това е мотото ни и имаме над 20 града-партньори." 

Кметът на Район "Слатина" Георги Илиев е на празника с децата си, но говори и за неподготвеността към капризите на природата:

"Мястото е много интересно, тук освен да научи нещо, човек се чувства по-добре. Нека не разчитаме само на общината, всеки трябва да си премита пред двора, както казваше баба ми. На практика видях пример за градско земеделие по време на ремонта на "Коперник". София е заела плодородни площи. Отдолу е чернозем и той ни е проблем при полагане на настилката например."

Повече за градското земеделие с Божидар Емануилов от "Горичка .бг" – как децата могат да бъдат въвлечени в него:
"Имаме три активни градини и няколко учебни. Нашите са споделени, площта се обработва лично. Градините са с  образователен и терапевтичен ефект.

В България общините са изключително важен играч, но в София засега желанието е само на думи. Намерили сме стотина пустеещи общински терени, но ми е тъжно, че не можем да направим нищо. За да е устойчива градината, трябва да е в близост до всеки. Като се заровиш в земята, се чувстваш по-добре. Една част от хората, които идват, го правят заради децата. Като цяло в София може да се произвежда чиста продукция, без химия. Градината изгражда общност на градско самосъзнание и това е ключов елемент."

Но освен чистата храна, нуждата от духовна също е обект на интереса нии. Искра Джанабетска от "Книговище.бг" за техните инициативи за деца:


"Сприятеляваме децата с книгите. Задължителната литература не винаги успява да ги спечели. Опитваме се да сме в помощ и на учителя. От три месеца представяме и новини на детски. Децата откликват на интересното. Представянето на нещата не трябва да е клиширано. Думите представят нов свят, позволяват пътуване в пространството и времето. Днес, на откритото пространство ще четем някои от новините и ще си играем по тях."

Финалът не може да е друг, освен обобщение за функцията на университетските ботанически градини с домакина ни, д-р Красимир Косев – директор от четвърт век на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик:

"Това е институция. Съвременната ѝ функция е социалната ѝ дейност, на която сме свидетели днес. Доскоро градината бе сакрално научно място. Два декара от градината се превърнаха в калдъръм. Правенето на Ботаническа градина е изключително скъпо нещо. В 1987 се надигна вой и обявиха Оранжерията за Паметник на културата и това я спаси. 

Имаме най-висок процент ендемични растения в Европа - това са единствените ни местообитания. Усилията ни са към социалната дейност, имаме подготвени модули по три европейски проекта. "Биг пикник" развиваше модели за запознаване на общности с осигуреност на храна и със забравени храни. Въздействаме върху сетивата на хората, в Балчик е първата за незрящи. Сериозен фронт на мислене и идеи. Историята и съвременното развитие ни дават уникалния елемент в ландшафтната архитектура, в Балчик три пъти в годината сменяме зацветяването.

Да се радваме на това, което природата ни е дала,и как да го пазим - ами да го пазим!" 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48