Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При сърдечен арест най-важни са първите минути и всеки може да помогне - ето как

Снимка: Rawpixel

Повече от 10 000 души в България годишно биват засегнати от сърдечен арест. Когато сърцето спре с него спира и кръвообращението. Това означава, че органите и тъканите в човешкото тяло не могат да бъдат захранвани с кислород. В случай на нужда, всеки човек е способен да помогне, а най-важни са първите минути, за да се съхрани човешкия живот, до пристигането на линейка. Това каза в студиото на радио София Мариана Манушева - председател на от Фондация „Първите три минути“.
„Във всяка една минута, в която не се прави нищо, шансове за оцеляване на човека падат между 10% и 12%. Шансът за оцеляване на човек, който е получил внезапно спиране на сърцето е между 2 и 5% в извънболнична среда и около 18-20% в болнична среда. Ако свидетел на инцидента започне да прави веднага изкуствен масаж или изкуствено дишане, той увеличава времето, в което пострадалият може да бъде спасен до 4 пъти. Ако бъде извършена дефибрилация в първите три минути, шансът за оцеляване скача между 50 и 70%“, каза Мариана Манушева.
Това, по което можем да познаем, че човек е получил сърдечен арест е първо, ако той е в безсъзнание. Следва да проверим дали той може да диша нормално, ако се окаже, че не може - считаме, че той е със сърце, което не може да функционира нормално. 
„Първото, което трябва да направим е се обадим на телефон 112 и да кажем на диспечера, че човекът е в безсъзнание и не диша нормално. Първата помощ започва със сърдечен масаж, като ръцете се поставят на гърдите и с дланите се извършват 30 притискания, с дълбочина между 5-6 см. и темпо около 100-120 притискания в минута, след което се извършват две духвания в устата на пострадалия и отново 30 притискания. Редуваме притискания и две духвания до пристигането на автоматичния, външен дефибрилатор. Щом той пристигне се включва и започваме да следваме неговите гласови инструкции“, каза Мариана Манушева.
На интернет страницата на Фондация "Първите три минути" можете да намерите видеоматериали, показващи как се прави сърдечен масаж и изкуствено дишане.
От фондацията стартираха и кампания за предаване на стари автомобилни акумулатори, а със събраните средства се закупуват автоматични, външни дефибрилатори.
Подробности можете да чуете в интервюто на Антония Каменичка с Мариана Манушева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временна организация на движение в София по повод 24 май

Въведена е временна организация в центъра на София за тържественото шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, съобщават от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. на: - на ул. „Оборище” между..

публикувано на 24.05.24 в 08:16

Слънце и дъжд на 24 май, с температура в София около 22°

Днес ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. В отделни райони в Югозападна България явленията ще са интензивни и ще има условия за градушки. Вятърът ще се..

публикувано на 24.05.24 в 07:35

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи 24 май

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Началото на празничната програма ще бъде дадено в 10.45 часа с тържествено шествие от пл. „Войнишко въстание“ до пл. „Свобода“, каза пред Радио София Станислава Генадиева,..

публикувано на 23.05.24 в 18:48

"За Земята": Измервателните станции са в най-незамърсените точки в София

Замърсяването с азотен диоксид (NO₂) в София продължава да бъде повсеместно и доста над официалните стойности, публикувани от институциите , показват нови целогодишни измервания на Екологично сдружение "За Земята", изложени в актуален доклад. При това концентрациите са се увеличили спрямо предходната година. Подробните данни са изложени за..

публикувано на 23.05.24 в 16:44
Мария Бакалова

Кинофестивалът в Кан и очакваните филми през лятото

Кинофестивалът в Кан приключва тази събота. Един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ във френския град е „Стажантът“. В лентата участва българската актриса Мария Бакалова, в ролята на Ивана Тръмп - бивша съпруга на президента на Америка. Филмът ще бъде по-скоро политически, не като сюжет, а като послание и причина да..

публикувано на 23.05.24 в 16:44

Протест против беззаконието по пътищата и новата организация на движение в центъра на София

Недоволни граждани от новата организация на движение в района на НДК протестираха пред сградата на Столичната община. Те са подкрепени от сдружение „Ангели на пътя“, което обединява семейства, загубили близките си в пътно-транспортни произшествия. По-рано започнаха шествия, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, като пешеходно..

публикувано на 23.05.24 в 15:59
Преводачът Ваньо Попов пред микрофона

Писателката Франческа Петрицио с различен поглед към Борджиите

"В кръвта ми е" от италианската писателка Франческа Петрицио е исторически роман, който впечатлява със стил и откровеност и завладява още с първите думи от мрачната изповед на Чезаре и Лукреция Борджия. В предаването "Радиокафе" повече за книгата разказа преводачът Ваньо Попов , работил дълги години и в БНР. "В превода трябва да бъдеш..

публикувано на 23.05.24 в 14:43