Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази седмица

„Блок Кино“ прожектира „Бащата“, „Ага“ и „Плаващите кейове” в „Княжево“, „Гео Милев“ и „Младост 3“

Снимка: blok-kino.com

Тази седмица столичани отново ще могат да гледат безплатно кино, и то в кварталните си паркове или в училищни дворове.

В проекта „Блок Кино са подбрани нови, успешни български филми.

С малка, но силна програма, тази година организаторите се фокусират върху преоткриването на градската среда, която ни заобикаля ежедневно в нейното историческо, архитектурно и културно разнообразие. С помощта на творци от различни сфери, „Блок Кино“ ще се „разходи” из „Княжево“, „Гео Милев“ и „Младост“, за да разкаже техните скрити истории за филми, хора и квартали.

Програмата

На 23 август от 20:45 ч. „Блок Кино“ гостува в квартал „Княжево“ - в двора на 26-о СОУ „Йордан Йовков" - с черната комедия на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов - „Бащата". Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, показван e на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и беше българското предложение за Оскар през 2020 година.

На 25 август от 20:45 ч. киноекранът ще бъде разпънат в парк „Гео Милев“ в едноименния квартал с прожекция на един от най-успешните съвременни български филми за последните няколко години - „Ага“ на Милко Лазаров. След като стана част от програмата на един от най-престижните европейски фестивали - Берлинале, спечели голямата награда на фестивала в Сараево, великолепният кинематографичен разказ за сибирския ловец на елени Нанук, съпругата му Седна и дъщеря им Ага, изгрява на екрана на "Блок Кино" за лятна вечер под звездите.

На 27 август от 20:45 ч. в парка на „Младост 3“ жителите и гостите на квартала ще гледат документалния филм „Плаващите кейове” на режисьора Андрей Паунов, посветен на Христо Явашев-Кристо и работата му по впечатляващия проект.

„Блок Кино“ ще представи кварталите, в които гостува, както и филмите от програмата, по нов начин - заедно с млади журналисти, филмови критици и фотографи. Част от дългосрочната визия на проекта е създаването на постоянни връзки между новото българско кино, темите в него, потенциалната му публика и споделената среда, която те обитават.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26

Казусът с крокодила в кв. Ботунец

Напоследък нашумя новината с откритият крокодил, отглеждан в специално направена дупка в столичния квартал Ботунец. Животното е намерено след отзовали се общинари на сигнал за незаконна сеч. По думите на собственика на влечугото, който твърди, че е цирков артист, той разполагал с всички необходими документи, а територията, на която е изкопана..

публикувано на 08.08.24 в 09:38

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05