Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Топлофест 2021" ще се проведе за втори път, на 4 и 5-ти септември

Режисьорът и организатор, Веселин Димов.
Снимка: Радио София

Тази есен сградата на бивша топлоцентрала в Южния парк на София  ще се превърне в Център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Тази събота и неделя в близост до района на „Топлоцентрала“-та, предстои да се случи второто издание на Фестивала за музика, театър и цирк на открито „Топло фест 2021“, който  ще се проведе в Южния парк на 4 и 5 септември.

Повече за фестивала и за проекта свързан с „Топлоцентралата“, разказа Веселин Димов, театрален режисьор, който е организатор на „Топлофест“ тази година.

Веселин Димов е и един от основателите на Асоциацията за свободен театър. Представител е и  на работната група от над 12 организации, които вече няколко години разработват модела за преосмисляне на „Топлоцентралата“ като Център за независими изкуства и култура. 

С вълнение той разказа пред Радио София, че преустройството на бившата топлоцентрала върви към своя последен етап. Процес, който е започнал преди седем години, когато група артисти се обръщат към Общината, по време на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

Проектът за ресоциализирането  и преустройството на „Топлоцентралата“  е финансиран от Програма "Европа" на Столична община за 2015 година. Инициатори: АСТ Асоциация за свободен театър и Фондация "Бюро култура". Чуждестранни консултанти: Christophe Knoch, Berlin и Michel Quere, Brussels и Национален фонд „Култура“.

Веселин Димов с лъчезарния екип на

Целта на "Толлоцентралата" е да даде път и сцена  на независимите артисти, както и на това място да се организират срещи , с проекти на различни артисти от различни държави.

Фестивалът пък е възникнал съвсем спонтанно, с цел да популяризират мястото:

„Тази година с лек ъпгрейд го повтаряме, с тенденцията да стане един регулярен фестивал на открито, който да се разраства, да каним големи групи, да стане тридневен, четиридневен..“, посочи Димов.

Всички събития ще бъдат събота и неделя,  между 16 и 22 ч. със свободен вход,  на двата хълма пред Центъра за съвременни изкуства “Топлоцентрала”, чието откриване предстои тази есен и ще се помещава в преустроената сграда на бившата топлоцентрала зад хотел „Хилтън“ и хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс “Гарнизонно стрелбище” и Перловска река.

Повече за  изключително пъстрата, разнообразна  програма през двата дни на „Топлофест 2021“ и предстоящото откриване на , Център за независими изкуства и култура "Топлоцентралата", чуйте в разговора на Боян Бочев и Мария Бояджиева  с Веселин Димов.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мосомище

Мосомище: младите са голямото ни богатство

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мос омище . Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала. В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски..

публикувано на 03.07.22 в 09:58
Червената къща

Ела, влез и ни виж

Историята на "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" - дом и ателие на "царския" скулптор Андрей Николов. Кристина Туджарова говори за творците, оставили следа в облика на столицата ни: Архитект е Иван Васильов, автор на Народната банка, заедно със скулптора. "Поетът на мрамора и бронза" е започнал като... обущар. Един от първите записани в..

публикувано на 02.07.22 в 16:00

Видимо невидимо

Калина Павлова е позната на слушателите ни с участието си заедно с Вилияна Карушкова в проекта " Серафим ", представен ни миналата година тук. Сега темата е "Невидимата сцена" (Unseen scene): "Заедно с Вилияна се влюбихме в тъмнината, забавянето на темпото и отварянето на сетивата. Всякакви форми на изкуства да се преплитат в тъмнината. За пореден път..

публикувано на 02.07.22 в 15:00
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

публикувано на 02.07.22 в 14:00

Бухалът е във всеки един от нас

„Приказка за смелчаците от Орехова гора“ от украинската писателка Катерина Егорушкина с илюстрации на Альона Ястремска. В тази богато илюстрована книжка са разгледани детските страхове, за които възрастните често нямат правилните обяснения и решения – страх от високо, от тъмно, от огън, от ново училище или детска градина, страх от лекаря, от това да..

обновено на 02.07.22 в 12:00
С Елена Василева

Не съм имала време да мисля за щуротии

Елена Василева в разговор за изкуството и спорта, и връзката помежду им .  Елена е позната като Лили от "All Inclusive", участник е във втори сезон на "Игри на волята". Тя е актриса, участваща в постановки от репертоара на театъра в Ботевград, с успешна кариера на модел зад граница, активен спортист - тя е лекоатлет: "Играхме на открита..

публикувано на 02.07.22 в 11:25
С Павел Владимиров

Колкото по-велик е един човек, толкова по-непосредствен е

Павел Владимиров , ТВ-водещ от БНТ ("100 процента будни"), е актьор, участвал в риалити предавания. Разговаряме за филма му, в който си партнира с Мария Бакалова - "Ангели", за интервютата, които е взимал на звездите от "Бързи и яростни" и за представленията в които участва: "Идеята на "Ангели" бе да бъде трилогия. Той е по-разказ на Георги Марков..

публикувано на 02.07.22 в 10:23