Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с чистотата на въздуха обяснени чрез изкуство

„Арт лаборатория за чист въздух” е петдневна работилница, в която няколко екипа артисти от различни сфери на изкуството се събират заедно, за да се запознаят по-задълбочено и да работят творчески по една от най-наболелите екологични теми в днешно време: въздуха, който дишаме - проблем с голям социален заряд, но и със завиден творчески потенциал.

Събитието започна на 30 август и ще продължи до 3 септември.

“Идеята дойде още преди време, когато обмисляхме да направим такъв артистичен експеримент, някакво артистично представяне, което да показва нашите теми, проблемите, решенията и т.н.

Идеята ни е провокирана от това, че ние обикновено сме добри в пресъздаването на едни рационални послания, аргументирани, може би и емоционални понякога, но при всички положения, не можем да достигнем до сърцата и емоциите на хората, по начина, по който може да се достигне чрез изкуството. Затова поканихме хора, с които работим от много време, за да организираме това събитие”, казва Ивайло Попов от „За Земята“.

Сред първите поканени са артистичните ръководители - актьорите Мануела Саркисян и Георги Тенев (не писателят).

“Когато започнахме да обмисляме лабораторията, си казахме, че искаме да включим колкото се може повече представители на различните изкуства. Ние самите сме завършили актьорство за куклен театър и за нас беше важно да има такъв екип, представител на това изкуство”, казва актрисата Мануела Саркисян.

В събитието ще има и плейбек театър. “Това е една театрална форма, в която актьорите на сцената използват на живо разказана история от публиката на момента и връщат обратно като коментар тяхното усещане за това, което са чули.

Това е един страхотен начин разказвачът - човекът от публиката, който разказва тази история, да погледне проблема, болката или с каквото е свързана историята, отстрани. Той вижда един коментар от артистите, направен добросърдечно и има известна доза осмисленост, което е изключително емоционално”, казва Георги Тенев.

Чуйте повече за събитието от Антония Каменичка и Диана Костова, които разговарят с организаторите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебната палата в Перник

Съдят непълнолетен за убийство на жена в Перник

Младежът, който преби жена в Перник, ще бъде съден като непълнолетен, каза на брифинг говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова. Присъдата, която го очаква, е от 5 до 12 години затвор. След настъпилата смърт на пребитата от младежа жена обвинението срещу него ще бъде преквалифицирано. Досега то е било за причиняване на..

публикувано на 23.09.24 в 11:26

Плакатът като велик комуникатор

Третото издание на изложбената поредица „Алея на славата“ представя на площад „Славейков“ международната плакатна акция „Контакт“, посветена на 30- годишнината на международното триенале на сценичния плакат и ще остане на площада до 30 септември. „Още когато я започнахме, бяхме с ясното съзнание, че това е една универсална тема, която има смисъл..

публикувано на 23.09.24 в 11:07

Електронни учебници в помощ на учениците

Освен с безплатните печатни учебници на хартиен носител, тази година учениците от 8. до 12. клас могат да ползват и електронно четими варианти. От издателска група „Просвета“ казват, че не искат напълно да изместват книжните варианти. Целта е да улеснят учениците да учат навсякъде и по всяко време. „След влизането в сила на новия образователен..

публикувано на 23.09.24 в 09:26

Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа

Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Противогрипните ваксини са показани за имунизация при деца на възраст от шест месеца и се поставят инжекционно, съобщават в профила си във Фейсбук от Министерството на здравеопазването.  Ваксинация срещу грип се препоръчва за хора с хронични заболявания - диабет, сърдечни заболявания, белодробни..

публикувано на 23.09.24 в 09:03

Удължиха срока за инициативата „Идеи за града“

Инициативата „Идеи за града“ предизвика силен интерес и удължихме срока за подаване на проекти до 30 октомври, написа кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук.  Получихме много предложения, които показват колко активно софиянци искат да участват в подобряването на града и кварталите си, отбеляза столичният кмет. Той съобщи, че..

публикувано на 23.09.24 в 07:55
Със Зоран Джуров

Независима България празнува и в Цариброд

Днес на 22 септември честваме 116 г. Независима България.  Радиокафе гостува  на нашите приятели в Република Сърбия - Община Цариброд , която чества и своя традиционен празник  в едно съвместно предаване на Радио София и Радио-телевизия Цариброд. Наши гости са:  Зоран Джуров – Председател на Общински съвет Цариброд,  Милан Андреевич – Актьор в..

публикувано на 22.09.24 в 12:18
С Милена Алексиева - изп. Длъжността кмет на район Оборище

Изкуството на споделянето офлайн

Изнесеното ни студио днес е на Голямата маса, организирана от Община "Оборище". За инициативата и отклика на съкварталците ви срещаме с Милена Алексиева - изп. длъжността кмет на район Оборище: Разбира се, нито снимките, нито гласовете могат да пресъздадат атмосферата на улицата, където подобни събития отдавна са част от живота на хората, ьа които..

публикувано на 21.09.24 в 17:15