Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови промени в регулацията на онлайн търговията защитават потребителите

Снимка: архив

През последните години все повече се увеличава интернет търговията. Като нов отрасъл, който се развива бързо, се налага и въвеждането на нови регулации, за да бъдат защитени правата на потребителите. Световната пандемия още повече засили онлайн потреблението.

Най-честите сигнали за нарушения в интернет търговията са свързани с ценообразуването, каза в ефира на Радио София Стоил Алипиев - председател на сдружение “Национална асоциация за защита на потребителите“.

„Изключително нелоялна търговска практика са съобщенията за намаления, които са засегнати в промените на новия закон за защита на потребителите. Намаляването на цената и съобщението за намаление са две коренно различни неща. Първото е абсолютно право на търговеца да си намалява цената, както иска и когато иска. Съобщението за намаляване на цена е маркетингов похват, който има за цел да стимулира продажбите на една стока. Промените в настоящия закон регулират този процес“, каза Алипиев.

Той добави, че преди да бъде намален даден продукт, старата му цена трябва да е била по-висока минимум 30 дни преди намалението.

Нелоялните практики за събиране на лични данни също са обект на интерес от страна на Националната асоциация за защита на потребителите. Когато посетят даден сайт, от морето например, чрез „бисквитките“, с които се съгласяват потребителите, биват „локализирани“ и започват да получават нежелани реклами на плажни продукти, например, добави Стоил Алипиев.

По думите му, най-често потребители подават сигнали, свързани с мобилните оператори. Следват нелоялни практики за събиране на лични данни в хотелите.

Подробности можете да чуете в интервюто на Елена Пъневска със Стоил Алипиев

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да празнуваме без гърмежи – приложим ли е този апел у нас

Травмирането на бебетата, децата с аутизъм и  домашните любимци  е едни от проблемите при използването на  пиротехнически средства .   Симеон Колев , общински съветник коментира пред Радио София призивът на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев за ограничаване използването на пиротехнически средства на..

публикувано на 03.12.21 в 20:26

Когато съм затрупан с работа се чувствам добре

Т ой е преподавател в НАТФИЗ, актьор, режисьор . Обича да се занимава с много и различни неща. Казва,че най-добре се чувства когато е затрупан с работа, защото това го зарежда. Той е Димитър Стефанов, понастоящем асистент и преподавател по “Актьорско майсторство и куклен театър”. Под негова режисура са представленията “Живак” и “Хартиени..

публикувано на 03.12.21 в 19:32

Филмът “Отново съм тук” за алпиниста Боян Петров тръгва по кината в цялата страна

Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) за алпиниста Боян Петров тръгва по кината в цялата страна.  За лентата в предавенето "Радиокафе" разказа К расимир Андонов , оператор на филма. Той е заснет заедно с режисьора Поли Генчева. "Думите на Боян в Природонаучния музей  “Тук, хората са не защото имат работно време, а защото правят нещата с..

публикувано на 03.12.21 в 18:36
Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчев: Партиите, които ще излъчат кабинет, трябва да имат ясни приоритети

Днес беше даден старт на партийния живот на 47-ото Народно събрание. За негов председател беше избран 34-годишният адвокат Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Седем са партиите, чиито представители влизат в пленарната зала. Към този момент партиите заявяват, че ще правят всичко възможно за добър диалог, каза в ефира на Радио София..

публикувано на 03.12.21 в 17:03

Мирослав Вичев е "Мениджър на годината 2021"

Мирослав Вичев е " Мениджър на годината 2021"  в конкурса на сп. "Мениджър". "Банковите услуги променят живота ни, особено в условия на пандемия. Кешът и традиционните методи на разплащане отстъпват на електронните услуги. Едно, поради онлайн работата и второ, заради разпространението на Covid-19" ”, каза в студиото на Радио София Мирослав..

публикувано на 03.12.21 в 16:31

Политическата ситуация през погледа на 10-годишния Божидар Лалов

Коментарът на 10-годишния Божидар Лалов за голямата политика (и не само).  Боби е ученик в 5-ти клас и е член на софийския клуб "Млад журналист".  Какво мисли Боби за 47-то Народно събрание, президентските избори, кой ще е премиер, онлайн обучението, връщането на децата в училище от понеделник и Омикрон по света, можете да чуете в..

публикувано на 03.12.21 в 15:10

Изложба с кадри от детски болнични отделения в страната даде началото на проект „Светулка“

С проекта „Светулка“, Фондация „За доброто “ си поставя за цел да подобри условията за лечение на деца в България. Стартът на инициативата беше даден с изложба пред Народния театър , която показва снимки от детски болнични отделения в България. Зад кампанията стоят имената на Кремена Кунева, Надежда Бояджиева и Димитрина Спирова от..

публикувано на 03.12.21 в 12:36
Подкасти от БНР