Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киселото мляко подпомага борбата с лошия холестерол

Снимка: @momchilovci

Справянето с високите нива на лошия холестерол е трудна задача за мнозина. Все пак има храни, които значително го повишават и такива, които могат да го намалят.

Високите нива на холестерол, освен с хранителни навици, се свързват и с хипотиреоидизъм, затлъстяване, бъбречно заболяване, пушене, злоупотреба с алкохол или нервна анорексия.

Три продукта е възможно да нормализират нивото на холестерола, казва британският лекар Дебора Лий, цитирана от вестник „Дейли Експрес”.

Лекарят посочи, че холестеролът се повишава от консумацията на тлъсто свинско месо, колбасите, някои сладкиши, сирена и десерти, но призовава да не ги изключваме от менюто си, а само да ги ограничим.

Хората с висок холестерол е добре да консумират повече ядки, бобови растения, зехтин, червена риба, сусамово масло и домашни птици, съветва д-р Дебора Лий.

Второто средство за борба с холестерола са фибрите. Той се повлиява от нерафинирани пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, като черен хляб и кафяв ориз, казва Лий.

На трето място, британският лекар препоръчва да се ядат храни, обогатени със станоли и стероли – особено кисело мляко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13

"Синдео" стартира цялостна програма за нови учители

Текущо във формалната образователна система в България има близо 56 000 учители, директори и заместник-директори с преподавателска заетост. От тях 65% са над 45-годишна възраст и 15% са над 60-годишна възраст. Приложна академия за образование "Синдео" стартира цялостна програма за нови учители, която има за цел да даде необходимите практически..

публикувано на 09.09.24 в 16:03
Надежда Бачева

Всеки столичен район ще разпредели 200 000 за граждански проекти. Давайте идеи!

До края на септември (внимание: до 00:00 ч. на 30.09.2024 г.) в Столичната община се приемат идеи, облечени в проекти за финансиране, които могат да подобрят живота в съответния квартал, район или в големия град. Предложенията могат да се правят от граждани, навършили 16 г. с настоящ адрес на територията на Столичната община,..

публикувано на 09.09.24 в 11:57