Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милана Георгиева и Богдан Йонков, които променят градската среда

Снимка: радио София

Милана Георгиева и Богдан Йонков  са част от организацията „Таралеж Art & Design“. Интересите на двамата са насочени към проекти, които преобразяват градската среда.

„Таралежът с бодлите си трябва да предизвика реакция“, казва Богдан, който е създател на организацията. 

Един от последните им проекти е изрисувано електрическо табло в „Бояна“, на последната спирка на някогашния трамвай N8 в квартала.


Снимка: Таралеж Art & Design

Боянският трамвай някога е тръгвал от кв. „Павлово“ и е стигал почти до училището в кв. „Бояна“. Линията е съществувала от 1926 г. до 1973 г.

„Аз се интересувам от историята на София и специално на „Павлово“, защото там съм роден и израснал. Беше ми много интересно, само съм чувал от родителите ми за този трамвай. Има много малко негови снимки в интернет, предимно на чужденци. По тези снимки, аз реших да направя рисунка, като картичка“, каза в студиото на радио София Богдан Йонков.

Жителите на „Бояна“ са останали изключително доволни от изрисуваното табло.

„Всяка такава намеса в градската среда те кара да се усмихваш всеки ден. Кара те да оцениш, колко лесно бихме могли да променим средата около нас, така че да ни радва, а не да ни дразни“, разказа Милана Георгиева.

Подробности можете да чуете в интервюото на Лили Големинова и Боян Бочев с Милана Георгиева и Богдан Йонков  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира четвърти обучителен курс на програмата "Жените в технологиите – Women in Tech"

Глобалната обучителна програма за придобиване на основни дигитални умения  "Жените в технологиите – Women in Tech" , стартира своя четвърти обучителен курс на 16 август 2024 г., петък. Обучението се провежда за първи път у нас, като то е предназначено да отговори на предизвикателствата в различията в цифровите умения сред жените в нашето..

публикувано на 14.08.24 в 16:41
Надя Василева, председател на БКЗ

Равнопоставеността между жените и мъжете в работата

Жените остават по-слабо представени на ръководни постове и продължават да получават по-ниски заплати от мъжете, въпреки че ги превъзхождат по образование. Това показват данни, цитирани в проект на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2023 г. Той е публикуван за обществено обсъждане. В него са изложени извършените..

публикувано на 14.08.24 в 15:58

Къде сме ние в здравеопазването?

Модулът "Дългосрочна грижа за пациента", който е част от електронното здравно досие ("еЗдраве") на НЗИС. Модулът, разработен от екипа на "Информационно обслужване" АД, е много сериозна стъпка в процеса на дигитализация на страната ни. Целта му е да подпомогне предоставянето на персонална грижа и проактивна помощ за потребителите на здравни..

публикувано на 14.08.24 в 15:15

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф" в София

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 15:11
Весела Герчева и Юлияна Дечева, които представиха новата обучителна програма към НБУ

Разкриват нова обучителна магистърска програма - "Съвременни музейни експозиции" към НБУ

Сред разнообразието от теми, които екипът на "Добър вечер, София" подбира, намери място и археологията, в приятната компания на Юлияна Дечева – програмен директор  "Куртурно-исторически и природен туризъм" и Весела Герчева – директор на Програма "Съвременни музейни експозиции" в Исторически и археологически музей към Нов български университет..

публикувано на 14.08.24 в 14:23

Олимпийските игри завършиха, но емоциите все още остават

XXXIII-те летни олимпийски игри, които се проведоха в Париж, завършиха, но емоциите все още остават. Въпреки, че започна с противоречие, Олимпиадата остана в сърцата на милиони хора. За изминалите спортни дни – какви страсти провокираха, за спечеленото и високата конкуренция в спорта, чуйте коментара пред Радио София на спортния журналист Камен..

публикувано на 14.08.24 в 13:43
Lomovera

Фотографията като психологически помощник за емоционално изразяване

Фотографията може да бъде психологически помощник за емоционално изразяване. Фотографията често се преплита с психологията, смята фотографът и обучител Вера Гоцева – Lomovera. Споделя, че във всичките си фотографски занимания поставя на фокус човека. „Човекът не просто като обект на снимка, а по-скоро човекът като индивидуално същество, което..

публикувано на 14.08.24 в 12:16