Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяване

Родители настояват за това, а аргументи дава водещият дерматолог проф. Здравка Демерджиева

Проф. Здравка Демерджиева
Снимка: Луиза Лазарова

В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за лечение на атопичен дерматит, които за пръв път показват овладяване на най-тежките форми, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат около 200 000 възрастни.

За съжаление в ЕС страната ни е единствената, в която атопичният дерматит още не е признат за социалнозначимо заболяване и лекарствата за него извън болница не се заплащат от здравноосигурителната каса.

Пред Радио София проф. Здравка Демерджиева - началник на клиниката по  Дерматология и венерология в Аджибадем Сити Болница Токуда, обясни, че атопичният дерматит е сериозна диагноза, системно, хронично и рецидивиращо заболяване. То обхваща не само кожата, но и очите, носната лигавица, може да е свързано с астма и алергичен конюнктивит и алергичен ринит. Често към него се наслагват и инфекции, заради високата чувствителност на кожата, тя е уязвима на бактерии, вируси и гъбички, които могат да усложнят състоянието на пациента.

„Това е диагноза, за чието лечение са необходими много медикаменти“, подчерта проф. Демерджиева.

По нейни данни от 25 до 30% от децата страдат от това заболяване. То се отключва в изключително ранна възраст – при бебета на месеци. Те плачат много и може да се каже, че боледува цялото семейство.

То е по-широко разпространено в развитите страни. Освен това замърсеният въздух също допринася.

Терапията на едно такова дете струва 300-350 лв. на месец, допълни специалистът.

През последните години медицината напредва и по отношение лечението на атопичният дерматит. Въведени са биологични средства, както и нови препарати, с които се избягват страничните ефекти на кортикостероидите, обясни проф. Демерджиева. Някои от медикаментите вече са регистрирани в Европа, но не и у нас.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с дерматолога.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Славик Табаков

Проф. Табаков: В България има изключителни образци на раннохристиянското изкуство

В току-що излязлата си книга „Символи на християнските мозайки“ световно признатият учен проф. Славик Табаков събира многогодишния си опит и всъщност създава най-големия справочник на 280 основни раннохристиянските символа, съдържащ 430 изображения от 24 страни. Включени са и над 350 бележки, цитати от Библията, богослови, историци и..

публикувано на 18.10.21 в 16:05

В стендъп спектакъла „Една жена каза“ Здрава Каменова разсмива с истински истории

Тя е талантлива, но работи здраво. Като актриса, драматург, писател, като стендъп комедиант. Мнозина вече се досещат, става дума за Здрава Каменова . А името на нейния стендъп спектакъл „Една жена каза“ дошло ехее - още преди да бъде решено да го има, в неформален разговор със Светльо Томов. „В него има и музика, и пеене, и..

публикувано на 18.10.21 в 13:58
Даниел Туечки и Георги Кирилов

Нова платформа подпомага учениците с индивидуални уроци от проверени учители

От края на месец март 2021 г. платформата nauchi.bg подпомага учениците, които търсят индивидуални уроци по даден предмет. Създатели са Даниел Туечки и Георги Кирилов. „Разбрахме, че има нужда от някакви нови инструменти, които да помагат на учителите и учениците в училище и извън него. С Дани направихме нещо страхотно, което се използва..

публикувано на 18.10.21 в 13:23

Инициативата „Открий колелото” популяризира с творчески конкурс карането на велосипед

„Открий колелото” е мечта. Мечта за градове с повече колелета и по-малко коли, с по-чист въздух, по-малко шум и по-усмихнати, по-здрави хора. “Открий колелото” е възможност. Както и бизнес.  Това отбелязват при представянето си организаторите на едноименната инициатива и конкурс за фотография, детска рисунка и картина - на..

публикувано на 18.10.21 в 11:57

„Древногръцки истории - Градският мишок и спартанският дом“ - част от поредица исторически книжки за деца

На книжния пазар у нас вече могат бъдат намерени поредицата исторически книжки за деца от  Тери Диъри. В  „Древногръцки истории - Градският мишок и спартанският дом“ , авторът представя на децата древния свят, наблягайки на историята и културата на миналото. „Това е началото на нови поредици от  Тери Диъри . С тези книжки, които стартират в..

публикувано на 18.10.21 в 11:35

Арх. Мирослав Русев: Боянското блато е със статут на жилищна територия

Съгласно Общия устройствен план на Столичната община и действащия ПУП , който е приет през 1997 г., статутът на Боянското блато към момента е жилищна територия. Това каза в ефира на Радио София главният архитект на район „Витоша“ Мирослав Русев. Той добави, че през 1997 г. е извършена реституция в местността „Гърдова глава“. През 2006 г. е..

публикувано на 18.10.21 в 10:28

Боянското блато – местообитание на 110 вида птици

Боянското блато се намира на 1,5 км югоизточно от кв. Бояна. Езерето е изкуствено създадено през 1906 г., когато е построен Софийския витошки водопровод . Някога обаче е било блато, което е било захранвано от няколко извора.  През годините не липсват и амбиции, в близост да бъде построен частен спортен комплекс.  Георги Камов..

публикувано на 18.10.21 в 09:44