Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствата на обществения форум

8
Фестивал на архитектурата Бургас
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Първият по рода си архитектурен фестивал у нас под надслов „Изкуствата на обществения форум“ от 01 до 10 октомври се организира по инициатива на Съюза на архитектите в България (САБ), под патронажа на кмета на Бургас, г-н Димитър Николов, община Бургас, Камара на архитектите в България, Съюз на българските художници, Столична община и с подкрепата на  ВСУ „Любен Каравелов“, НХА, „Баумит България“ ЕООД, “Метрополитен“ ЕАД

Темата на фестивала – съвременното отношение на художници, архитекти, дизайнери, урбанисти, общински ръководства и институции към естетическото изграждане на обществените открити и покрити пространства.

Първият събеседник е проф. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България:

"Бургас е хубаво място за архитектурата. В градската среда, изкуствата имат място. Творците изграждат едни или други елементи. Архитектура, пластика, монументална живопис, графити, 3D-мапинг, ландшафтна архитектура. Те оформят човешките измерения на средата. Темата е подходяща да покажем творчеството на младите колеги. 

През последните години в Бургас има авангардни решения в регенерация на сградите - една от тях е сградата на х-л "България". Изкуствата на обществения форум са тези, които излизат в градските пространства. Нещата, направени в Бургас - двете пешеходни зони - са естествена среда за нашия фестивал. 

Детската площадка със старите лодки, реставрираните сгради - това е основа за размисъл. Транспортната инфраструктура е със зрелищни пешеходни мостове над кръговите движения, другото важно постижение е отварянето към морето. 

Важни за фестивала са изложбите на няколко места - Културния дом на нефтохимика и пространството пред х-л "България". С тях представяме пред публиката произведенията на колегите - има авторски изложби, колективни, на общините.

Новият европейски баухаус е на базата на съществуващия преди век такъв в Германия. В последните десетилетия се наблюдават нови явления - ефективно използване на средата, управление на отпадъците, климатичните промени. С помощта на ЕС тези явления се осмислят като съвременен стил, така да се каже - новата модерност. За разлика от 70-те не гледаме как да разрушим тези сгради, а как да ги впишем максимално.

Използвайки израза "регенерация", говорим за сгради на максимум 100 години, те са в добро състояние, но получават нов облик. Имаше пренебрежително отношение към сградите от 30-те, правим кампания за изследване и популяризиране на сградите отпреди 60-70 години, това влиза в полезрението на общините. Зала "Универсиада", НИМ, Външно министерство са важни архитектурни обекти. Бургас има характерни примери - Регионалната библиотека, магазията на пристанището, Дома на нефтохимика. 

Нашият фестивал показва накъде се развива модерната архитектура. Сградите не могат да съществуват без откритите пространства. В естетиката навлизат нови материали, създаващи структури, които преодоляват тежестта. Използват се нови математически методи.

Тенденция е симбиозата между архитектурата и продуктовия дизайн. Развива се художественото осветление, съчетанието на новите материали. Тази палитра е предизвикателство - границата с кича е тънка. Всеки има свое мнение и за архитектура, но тя зависи от поръчващия, важно е да се възпитат културни инвеститори. Умение е да се постигне хармония между архитектите, техните сгради да пеят в хор."

Диана Саватева - зам.- кмет на община Бургас по култура, спорт и туризъм:

"Колкото повече събития, толкова по-добре за живота в града. Когато нещо ти харесва, няма как да не му се отдадеш. Подобряваме и разгръщаме механизма за разпределение на средствата за културни дейности. Решихме да сме по-смели в своите планове. Подпомагаме малки културни проекти, филми и книги на бургаски автори. Сега всички тези отделни механизми ги свързваме в едно. Имаме и направление "Мобилност", за да може постиженията да се видят и извън Бургас, както и за мултиплициране на създадени проекти..

Имахме много успешно лято, приспособени сме към вътрешен туризъм. Хората имат какво да правят, стават част от събитийния календар. И културата, и спортът са свързани с туризма. Започваме Есенни литературни празници, пространството на Дома на писателите също е интересно решено. "Ерата на Водолея" показва по-модерни изкуства. Ще има и есенна "Флора". 

Арх. Владимир Милков - председател на Камарата на архитектите:

"Идеята на новия баухаус е свързан с реализацията на зелената сделка. Целта е да създадем хармонични, устойчиви европейски градове със свой облик. Българските архитекти не изостават от съвременните световни тенденции. Притеснен съм от унифицирането на градовете от новите материали. Важно е да се обърнем към архитектурното наследство. Крайно време е за създаване на собствена идентичност в архитектурата.

Бургас не случайно е обявяван неколкократно за най-добър град за живеене. Всеки квартал дава своите приоритети и общината ги възлага на архитектите, които ги обсъждат впоследствие с жителите. Акцентираме на конкурсното начало."

Арх. Емил Бурулянов – главен архитект на Бургас:

"Съпътстващите събития на фестивала показват широкия диапазон от неща, които се случват в страната. Зоната за обществен достъп на пристанището вече е широко посещавана. Там е филиал на Художествената академия и Детски център. Предстои преобразуването на Магазия 7. Планира се изцяло нов площад на 7-мо и 9-то корабно място. Зоната от затворена територия се превърна в една от най-посещаваните.

Новата библиотека във вътрешността си е много модерно направена и е съобразена с текущата дигитализация. "Ченгене скеле" събира в себе си интересни като архитектура и като предназначение обекти. Обществото прие реконструкцията."

Биляна Александрова - художник-монументалист:

"Творчеството ми е свързано с обществените пространства, оформянето на градската среда като цвят. С дъщеря ми представяме пана "Давам шанс на природата" - пасажи в Западен парк. За разлика от нея, моите проекти са "екшън пейтинг" - "Светът е движение". Следва проект, свързващ нейната с моята визия. Последният проект е калкан до Западната порта (Католическата катедрала).

Естетиката на ежедневието е навсякъде. Цветът и хармонията действат подсъзнателно. Важно е да усетиш, няма как нещо издържано да не се хареса. Харесвам топлите цветове и виолет."

Арх. Събин Попов - председател на Регионална камара на архитектите Бургас:

"Пред Дома на нефтохимика и на откритите пространства пред х-л "България" е изложбата "Архиморие", която обикновено е през декември. Журито ѝ бе като за международен конкурс."

Арх. Петър Статев, общински съветник:

"Всеки град има своята идентичност, история, развитие, свой дух и атмосфера. Минал съм през доста проектиране и нямам определена мечта за нещо специфично." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13