Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонната палата е в добър сграден контекст, но докога ли ще е запорирана

Телефонната палата
Снимка: Ани Петрова

Софийската Телефонна палата е изградена по проект на Станчо Белковски и Борис Йолов. Строежът ѝ започва през 1938-1939 г. и е окончателно завършен едва през 1949 г. Това е първата сграда на телефонна палата, но по-късно такива сгради са построени и в други големи градове на България.

На мястото на днешната ул. „Ген. Гурко“ №4 преди около век е имало девическа гимназия, разказа пред Радио София урбанистът Здравко Петров.

За участие в конкурса са поканени определени архитекти. Белковски печели с това, че видът на сградата много добре се вписвала със съседната – на пощата.От другата страна на ул. „Ген. Гурко“ е трябвало да бъде изградена нова сграда на общината, която се предвиждало да бъде в подобен стил.

Сградата на Телефонната палата (БТК) беше купена през 2017 г. от бизнесмена Васил Божков за 17,3 милиона евро чрез дружеството „НГ Пропърти“. Идеята беше тя да се превърне в мнoгoфyнĸциoнaлнa cгpaдa c излoжбeни плoщи, oфиcи и тexнoлoгични пoмeщeния.

През 2020-а от Дубай Божков съобщи, че върху сградата е наложен запор заради невнесен ДДС „от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети“.

„В такъв случай ощетеното лице следва да се запознае с мотивите и обстоятелствата, заради които е поискат запорът и след това евентуално възбраната да бъде обжалвана“, коментира пред Радио София адвокат Любен Димитров.

Докато няма влязъл в сила ревизионен акт, който да потвърждава такива задължения, по-нататъшни действия няма да се предприемат. В момента са възбранени отделни обекти от сградата, така че ако се наложи, може само части от нея да бъдат продадени и „осребрени“.

В момента Божков не е лишен да я ползва като стопанин, но не може да се разпорежда с нея като собственост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10