Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отсрочка за зеления сертификат до 24 октомври

Снимка: архив

Няколко дни отсрочка на зеления сертификат дадоха здравните власти. На брифинг пред Министерството на здравеопазването, служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че до 24 октомври включително няма да бъдат налагани глоби. Ще бъдат давани предписания, а там където вече са наложени глоби, ще бъдат отменени.

Нова поправка в заповедта, която ще бъде коригирана до края на деня, ще включва издаване на серфикиат за ваксинация и след първа доза. Срокът на преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. Кацаров уточни, че удължаването важи за рамките на нашата страна, не на ЕС.

Зеленият сертификат ще стане задължителен до няколко седмици и за служители на държавата и общинската администрация, които работят с граждани.

Най-късно от следващата седмица, „Информационно обслужване“ ще издава и сертификати за хора, които са преболедували след 1 декември 2020 г. и са регистрирани с бързи тестове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50

"Училище за надежда", в което детските мечти се сбъдват

На 1 ноември в кината тръгва филмът за едно необикновено училище, в което детските мечти се сбъдват. Идеята за "Училище за надежда" е на Яна Алексиева и Симеон Цончев, които от дълги години се познават с основателите на училището в с. Русаля за деца в неравностойно положение, бившите актьори  Анимари Димитрова и Златко Златков . В него учат деца..

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Информационният портал на Столичната община за изборите помага на софиянци

Информационният портал на Столичната община относно изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. и за частичен избор за кмет на кметство Лозен, Столична община, на 20 октомври 2024 г. и този път ще предостави цялата необходима информация за гласоподавателите. Той е създаден, за да осигури на столичани лесен достъп до всички ресурси и..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

В ЦИК са получени над 30 хил. заявления за гласуване в чужбина

В Централна избирателна комисия (ЦИК) са получени 30 688 заявления за гласуване в чужбина. В сравнение с изборите на 9 юни са по-малко, коментира председателят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от БТА. Всеки, който има право да гласува и се намира в чужбина, може да упражни правото си на вот срещу документ за самоличност. До 12 октомври е срокът..

публикувано на 02.10.24 в 11:23

Боряна Хаджиминчева-БОД, с първа самостоятелна изложба „Подир нишката“

На 1 октомври от 18.30 ч. в столичната галерия „Ателие 28“ Боряна Хаджиминчева - БОД, представя първата си самостоятелна изложба „Подир нишката“, която включва 20 творби в областта на съвременната бродерия. Експонатите представляват минималистични творби, улавящи онази невидима част у човека, която като приказна нишка го води в живота - понякога с..

публикувано на 02.10.24 в 10:36