Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Футуролози и IT специалисти коментират

Да не пренебрегваме рисковете от смесването на виртуална и материална реалност

Някои вече крачат с усмивка към виртуалната реалност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В контекста на сриване на платформите и свидетелстване за реч на омразата и алгоритми за пристрастяване от Франсис Хауген, Фейсбук обяви мега проект: разработване на Метавселена.

Това може да е маркетингов трик, заради сериозно наранен имидж. В същото време компанията наистина иска да се превърне в нещо такова и вероятно има известна готовност, коментира пред Радио София футурологът Мариана Тодорова. Ще се започне с по-семпли технологични решения, с очила и някакви виртуални преживявания, близки до вече съществуващите. И ще се върви към смесена интеракция с холограми и реални образи, ще се създават и усети за мирис и осезание.

„Това е примамливо и опасно за самите хора, защото създавайки дигитален близнак на нашата действителност, може да се стигне изкуствен интелект да влияе на материалната реалност, управлявайки дигиталната.“

Вчера Тръмп обяви своята социална мрежа и направи ръст от 400% на акциите на компанията. Нормално е Фейсбук да държи такъв жокер в ръкава си, с който да ощастливи своите акционери, коментира дигиталният специалист Александър Ненов.

„Изглежда обаче, че сочат правилната посока, но залъгват да минем по грешна отбивка - образно допълни експертът. - Ще стане не това, което виждаме по филмите – шлемове и очила, а описаното от фантастите копиране на информация в нашите мозъци.“

Според IT специалиста Константин Василев много компании виждат, че времето за метавселената идва.

„Covid пандемията показа на хората, че много от нещата, които сме правили във физическия свят, могат да ги изпълняват и във виртуалния. Разбират, че това е полезна алтернатива на много човешки дейности. Може би от Фейсбук“ са сравнително най-близо до нещо като метавселена.“

Василев сравни Фейсбук с цигарите, които се продават и пушат, въпреки че имат предупредителен надпис на опаковката.

Според експертите социалните мрежи в пандемията доказаха колко много изкривена информация е в обращение. Те не се борят с фалшивите новини, които са опасни за здравето и живота, а по-скоро – срещу политики.

В днешно време вече всеки човек може да бъде медия и това детронира учени и авторитети, коментира Мариана Тодорова. Информацията лесно се изкривява, а регулациите безнадеждно много изостават.

Да вземем максимума от технологиите, но винаги да се предупреждаваме от рисковете, които ни съпътстват.“

Чуйте разговорите на Ива Дойчинова с Мариана Тодорова, Константин Василев и Александър Ненов.

  • Фейсбук планира да промени името си, за да отрази фокуса на компанията върху изграждането на „метавселена“, съобщи порталът Verge, позовавайки се на отлично информиран източник.
    Новото име се пази в строга тайна и дори не всички членове на ръководството го знаят.

  • Според създателя и изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, „метавселената” ще предостави големи възможности за изява на хора с творчески професии, и на тези, които искат да живеят, работят и да се забавляват далеч от центъра на града.

  • Във връзка с това компанията планира да наеме 10 000 души в Европейския съюз, за да разработят метавселената, собщи Би Би Си.

  • „Метавселената има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят още от самото начало“, се казва в публикация на Фейсбук.

  • Въпреки че е сред големите приоритети на Зукърбърг, смята се, че истинската идея за метавселената ще отнеме още 10 до 15 години.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

257 podcast: Как да изберем подходящ подарък

През декември всички сме на празнична вълна. А с наближаването на Коледа започва голямото чудене кого с какъв подарък да зарадваме. Изборът на подарък е сериозна, нелека и отговорна работа. Подаръкът е израз на нашия вкус и чувствителност, на нашето въображение и изобретателност. За да се спрем на точния подарък, би трябвало да сме..

публикувано на 02.12.21 в 17:30

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“ пред аудитория от над 1500 души. Бяха излъчени двама големи победители и раздадени награди за над 10 000 лева в състезанието на Списание „Български предприемач“ Един от големите победители е проектът Rage Room на Борислав Николов от град Варна. Неговата идея е в..

публикувано на 02.12.21 в 17:26
Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ представя местностите, в които е пребивавал Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ е издаден на български и английски език и е реализиран с помощта на „РИМ Ловеч“ и „БТПП“. Изданието показва на хората места, свързани с дейността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е представено пребиваването на Апостола в Южна и Северна България в различни селища. Интересни места,..

публикувано на 02.12.21 в 16:57

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад, който има за цел да покаже развитието на бранша в страната. „Използваме финансовите отчети на Fintech компаниите и вземаме информацията от годишните финансови отчети и на базата на тях, след това правим определени умозаключения“, каза пред Радио София Георги Пенев, директор на..

публикувано на 02.12.21 в 16:26

WO MAN Aтелие ще отвори врати този уикенд

Ателие-работилница ще бъде открито този уикенд. То е адресирано към артисти, режисьори, хореографи но могат да се включат всички които имат вкус към съвременният танц и танцови техники. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ . На срещата с хореографи и актьори ще бъде представен и спектакълът  Wo Man , чиито..

публикувано на 02.12.21 в 16:20

Евродепутатът Петър Витанов: Софтуерът „Пегас“ трябва да бъде забранен

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП. През лятото медийно разследване разкри, че чрез "Пегас", който позволява да се прониква в..

публикувано на 02.12.21 в 15:36

"Christmas gift" на Ема Краун с дебют в Радио София

Песента е написана миналата година и е била публикувана в Youtube- канала на Ема Краун като „Коледно безвремие“. Това е българският вариант на Christmas gift, която днес прозвуча за първи път в радио ефира, имено в Радио София. „В началото беше просто като една идея за есенна песен, но изведнъж ми дойде муза като наближаваха празниците и ми..

публикувано на 02.12.21 в 14:52
Подкасти от БНР