Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Десислава Малинова: Искаме "Красна поляна" да придобие облика, който заслужава

Зам.-кметът на район „Красна поляна“ Стоян Танев

На фокус във „Вашият квартал е нашата кауза“ тази седмица е един от най-старите софийски квартали – „Красна поляна“. Най-големият проблем на квартала, според жителите е мръсният въздух и ромското население в бившите Виетнамски общежития.

Преди години в тях са живеели виетнамци, в последствие са предоставени като общежития на ромското население от квартала.

Преди години, жители на „Красна поляна“ се обединяват с цел предотвратяване на създаването на Социален дом на територията на Виетнамските общежития, разказа в ефира на Радио София Десислава Малинова – един от активните участници в Инициативния комитет за премахване на бившите Виетнамски общежития в квартал „Красна Поляна“. Комитетът по настоящем не функционира, но активистите в него продължават да се борят за каузата.

„Имаше обещание през 2018 г. от г-жа Фандъкова, че до 2020 г. общежитията ще бъдат премахнати. До момента са премахнати 5 или 6, а общо са 13, направете си сметка“, каза Десислава Малинова.

Жителите настояват за преразглеждане на нормативната уредба и начините, по които се настаняват живеещите във Виентамските общежития.

„Там има второ, трето поколение, които живеят там, но има ли право? От общината направиха едни свръх скъпи контейнери“, каза Малинова.

„Искаме „Красна поляна“ да придобие своя облик. Това е един от най-старите квартали“, добави Десислава Малинова. 

Тя обясни, че ромското население пали гуми и други отпадъци през зимните месеци, с което мръсният въздух в определени моменти е надвишавал нормите стотици пъти.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Ленън

Емблематичната песен "Представи си", пресъздадена в книга с едноименно заглавие

В навечерието на 8-ми декември, неизменно си спомняме за Джон Ленън , певец, музикант, творец, и радетел за един по-дъбър свят. Свят, който видя в мечтите си и описа в песен. Песента “Престави си”, която вече половин век е символ на доброто, на мечтите и разбирателството между хората. На тази песен е посветена едноименната книга, с предговор от..

публикувано на 08.12.21 в 17:58
Филип Купфер

Филип Купфер: Българо-австрийските икономически отношения са превъзходни

Австрия е сред най–големите чуждестранни инвеститори в България, с инвестиции у нас от 2,6 млрд. евро (според Австрийската национална банка). На българския пазар има около 350 австрийски компании, които създават повече от 20 000 работни мести, каза в студиото на Радио София новият търговски съветник към посолството на Австрия и..

публикувано на 08.12.21 в 17:56

Михаела Филева осигурява стипендия на талантливо дете, чрез продажбата на концертните си тоалети

Михаела Филева ще осигури стипендия на едно талантливо дете, което се занимава с пеене. Това съобщи певицата пред Радио София.  Желанието й е да помогне на дете с талант, като тя ще заплати уроците му. Средствата ще осигури чрез продажбата на концертните си тоалети. „Виждам огромен смисъл в това да предадеш нататък умения, знания,..

публикувано на 08.12.21 в 16:07

Виновни ли са за всичко родителите?

Виновни ли са за всичко родителите? Отговор на този въпрос дава пред Радио София психолога Дора Прангаджийска . „Грешки от любов“ – това е основната идея на нейната книга "Не за всичко са виновни родителите" . В обществените разговори, родителите биват обвинявани за всичко. Но АЗ как мога да променя себе си? Как мога да поема..

публикувано на 08.12.21 в 15:26

Дилян Георгиев – от поезията до програмирането

Дилян Георгиев е на 26 години. Роден е във Варна. По професия е програмист, по душа - поет и писател. Пише от 14-годишен и има издадени три книги. Признава, че и Варна, и София са оказали въздействие върху творчеството му. „Варна е един изключително романтичен град. Там отношението е различно, докато София е свързана със съзряване –..

публикувано на 08.12.21 в 14:23

Заработи Factcheck.bg – нова онлайн платформа за проверка на фактите

Забранено ли е в Япония използването на микровълнови фурни и увреждат ли те здравето повече от атомните бомбардировки през ВСВ? В помощ на журналисти и учени срещу фалшивите новини , от май месец т. г. вече функционира платформата Factcheck.bg . Екипът на Factcheck.bg постоянно следи за дезинформация по медиите, както и проверява..

публикувано на 08.12.21 в 14:05
Подкасти от БНР