Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Асен Дудов: Европейският антираков план е шанс, който България не трябва да изпуска

Проф. Асен Дудов
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Обществени консултации за изготвянето на Национален антираков план 2021 – 2030 г. събират лекари, експерти от здравния сектор и европейските институции, за да обсъдят ангажиментите на страната ни за профилактика, лечение и последващи грижи, свързани с диагнозата рак. 

Напоследък може да се отчете, че все по-навреме пациентите се обръщат към профилактиката на онкологичните заболявания, полагат необходимите усилия дори и да няма национален раков скрининг. Особено активни в това отношение са жените, заяви пред Радио София проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД).

За съжаление Covid пандемията предизвика страх и отдръпване на пациентите и доведе но натрупване на случаи с напреднало заболяване.

Проф. Дудов припомни, че Европейският антираков план е инициатива, започната от Манфред Вебер, а структурираният план беше представен на 4 февруари 2021 г. от Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Обезпечени с финансови средства 4-те основни стълба на плана: профилактиката, ранната диагностика и лечение, цифровизация на процесите и не на последно място - подобряване качеството на живот на пациентите.

Европейският план предвижда изравняване на възможностите и това е особено важно за България, която е в неравностойно положение за диагностика, лечение и скрининг на онко болестите, подчерта проф. Дудов.

Част от сроковете за включване са до края на годината.

Реалистично е да се случи, не разчитаме на институциите, допълни председателят на БОНД.

„Всеки пациент, които провежда химиотерапия, прицелно или имуноонкологично лечение, би могъл да се ваксинира срещу Covid-19 поне два дни преди вливане на лекарство, или два дни след това. Пациент на лъчева терапия може да се ваксинира дори по време на терапията“, обясни специалистът.

Болни, на които предстои хирургична операция, могат да се ваксинират седмица по-рано или две седмици след интервенцията. Желателно е все пак да се извърши консултация с лекуващия онколог.

С проф. Дудов разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

257 podcast: Как да изберем подходящ подарък

През декември всички сме на празнична вълна. А с наближаването на Коледа започва голямото чудене кого с какъв подарък да зарадваме. Изборът на подарък е сериозна, нелека и отговорна работа. Подаръкът е израз на нашия вкус и чувствителност, на нашето въображение и изобретателност. За да се спрем на точния подарък, би трябвало да сме..

публикувано на 02.12.21 в 17:30

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“ пред аудитория от над 1500 души. Бяха излъчени двама големи победители и раздадени награди за над 10 000 лева в състезанието на Списание „Български предприемач“ Един от големите победители е проектът Rage Room на Борислав Николов от град Варна. Неговата идея е в..

публикувано на 02.12.21 в 17:26
Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ представя местностите, в които е пребивавал Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ е издаден на български и английски език и е реализиран с помощта на „РИМ Ловеч“ и „БТПП“. Изданието показва на хората места, свързани с дейността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е представено пребиваването на Апостола в Южна и Северна България в различни селища. Интересни места,..

публикувано на 02.12.21 в 16:57

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад, който има за цел да покаже развитието на бранша в страната. „Използваме финансовите отчети на Fintech компаниите и вземаме информацията от годишните финансови отчети и на базата на тях, след това правим определени умозаключения“, каза пред Радио София Георги Пенев, директор на..

публикувано на 02.12.21 в 16:26

WO MAN Aтелие ще отвори врати този уикенд

Ателие-работилница ще бъде открито този уикенд. То е адресирано към артисти, режисьори, хореографи но могат да се включат всички които имат вкус към съвременният танц и танцови техники. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ . На срещата с хореографи и актьори ще бъде представен и спектакълът  Wo Man , чиито..

публикувано на 02.12.21 в 16:20

Евродепутатът Петър Витанов: Софтуерът „Пегас“ трябва да бъде забранен

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП. През лятото медийно разследване разкри, че чрез "Пегас", който позволява да се прониква в..

публикувано на 02.12.21 в 15:36

"Christmas gift" на Ема Краун с дебют в Радио София

Песента е написана миналата година и е била публикувана в Youtube- канала на Ема Краун като „Коледно безвремие“. Това е българският вариант на Christmas gift, която днес прозвуча за първи път в радио ефира, имено в Радио София. „В началото беше просто като една идея за есенна песен, но изведнъж ми дойде муза като наближаваха празниците и ми..

публикувано на 02.12.21 в 14:52
Подкасти от БНР