Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Върху 14-метрови бетонови силози на 5 км от Околовръстното на София

Диан Костов прави инсталация с иконата на Света Богородица и децата на България

Снимка: Facebook/Диан Костов

Художникът-иконописец Диан Костов представи онлайн своя проект „Животът е по-силен“, в който е създал няколко метрово изображение на иконата Св. Богородица-Закрилница. Към него той смята да бъдат добавени снимки на дечица, родени през двете сложни пандемични години 2020-2021 г.

Инсталацията ще украси точно преди Коледа силоз на международния път София - Видин, на 5 км от Околовръстното на София, малко преди Костинброд.

„Този проект изразява погледа ми към надеждата, към хубавото, позитивното в тежкото време, в което живеем – каза пред Радио София зографът. – Въпреки многото лоши новини, се случват и добри неща. От началото на пандемията в България са се родили над 110 000 деца.“

Художникът иска инсталацията да бъде триумф на живота. Тя ще бъде върху 14-метрови силози.

Той вече получава снимки и лични истории от родители. Но процесът продължава.

Костов покани родители, баби и дядовци да се включат и да изпратят на artkostov@gmail.com кадри - с висока резолюция,за да бъде запазено качеството им при печата.

Снимките, които ще допълнят зографските изображения, ще бъдат с приблизителен формат 50 на 60 см и по-големи.

Отзивите за много добри. Художникът смята да благодари на родителите с лични послания и пожелания, защото тези хора ще станат своеобразни съавтори на инсталацията.

Зад целия проект стои екип от 20-ина души, включително и психолози, графични дизайнери, инженер, фотограф, специалист по осветлението.

Този проект стана преживяване за родителите, преживяване за нас и много се надявам така да се приеме и от тези, които ще го видят“, допълни Диан Костов.

С него разговаря Гергана Пейкова.

Диан Костов е български художник и иконописец, завършил иконография във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий". Като творец той се стреми да избяга от утвърдените начини за представяне на иконните изображения и влага в тях символи от времето, в което живеем. Самият той казва, че „пред съвременния зограф има два пътя – единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец“.

Освен множество изложби в България и света, художникът изографисва и редица църкви. Изписал е Св. Николай в Обрадовския манастир, Св. Георги в Пловдив, Св. Георги в Дупница, Св. Константин и Елена в Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония.

През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII - Световно Биенале за модерно изкуство – Флоренция със своята инсталация „Кой си ти?“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

257 podcast: Как да изберем подходящ подарък

През декември всички сме на празнична вълна. А с наближаването на Коледа започва голямото чудене кого с какъв подарък да зарадваме. Изборът на подарък е сериозна, нелека и отговорна работа. Подаръкът е израз на нашия вкус и чувствителност, на нашето въображение и изобретателност. За да се спрем на точния подарък, би трябвало да сме..

публикувано на 02.12.21 в 17:30

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“

Над 60 бизнес идеи се бориха в състезанието за предприемачи „Start Young“ пред аудитория от над 1500 души. Бяха излъчени двама големи победители и раздадени награди за над 10 000 лева в състезанието на Списание „Български предприемач“ Един от големите победители е проектът Rage Room на Борислав Николов от град Варна. Неговата идея е в..

публикувано на 02.12.21 в 17:26
Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ представя местностите, в които е пребивавал Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ е издаден на български и английски език и е реализиран с помощта на „РИМ Ловеч“ и „БТПП“. Изданието показва на хората места, свързани с дейността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е представено пребиваването на Апостола в Южна и Северна България в различни селища. Интересни места,..

публикувано на 02.12.21 в 16:57

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад, който има за цел да покаже развитието на бранша в страната. „Използваме финансовите отчети на Fintech компаниите и вземаме информацията от годишните финансови отчети и на базата на тях, след това правим определени умозаключения“, каза пред Радио София Георги Пенев, директор на..

публикувано на 02.12.21 в 16:26

WO MAN Aтелие ще отвори врати този уикенд

Ателие-работилница ще бъде открито този уикенд. То е адресирано към артисти, режисьори, хореографи но могат да се включат всички които имат вкус към съвременният танц и танцови техники. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ . На срещата с хореографи и актьори ще бъде представен и спектакълът  Wo Man , чиито..

публикувано на 02.12.21 в 16:20

Евродепутатът Петър Витанов: Софтуерът „Пегас“ трябва да бъде забранен

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП. През лятото медийно разследване разкри, че чрез "Пегас", който позволява да се прониква в..

публикувано на 02.12.21 в 15:36

"Christmas gift" на Ема Краун с дебют в Радио София

Песента е написана миналата година и е била публикувана в Youtube- канала на Ема Краун като „Коледно безвремие“. Това е българският вариант на Christmas gift, която днес прозвуча за първи път в радио ефира, имено в Радио София. „В началото беше просто като една идея за есенна песен, но изведнъж ми дойде муза като наближаваха празниците и ми..

публикувано на 02.12.21 в 14:52
Подкасти от БНР